Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

DIREKTOR KK ZADRA

Gunjević: Najveći izazov je očuvati likvidnost kluba i izbjeći stečaj

Autor: Paulo Sarić

31.01.2023. 14:30
Gunjević: Najveći izazov je očuvati likvidnost kluba i izbjeći stečaj

Foto: Arif Sitnica



Teška financijska situacija u KK Zadar koja je dovela do neisplate plaća igračima i stručnom stožeru te dramatičnog, ali i opravdanog, apela trenera Danijela Jusupa upućenog nadležnima da što je moguće prije saniraju dugovanja koja su dovela do toga da pojedinci moraju posuđivati novac kako bi podmirili režije i svakodnevne životne obveze trenutno je – zamrznuta.


Danas je održan sastanak direktora Gunjevića i igrača na kojem je dogovoreno dvotjedno “zatišje”, nakon čega, ne promijene li se stvari nabolje, kreće čistka.


– Situaciju bismo mogli nazvati alarmantnom, ali ona nije toliko alarmantna. Prije sat vremena sam imao sastanak s igračima te je dogovoreno da će sljedećih 15 dana svi ostati na okupu te ćemo zajedno napasti Krešin kup. Klub trenutno kasni dvije plaće radnoj zajednici te se ušlo u treću plaću zaostatka igračima.




Iskoristit ću ovu priliku i zahvaliti se treneru Danijelu Jusupu na fenomenalnim igrama koja su iznad svih naših očekivanja. Želim podsjetiti da je gospodin Jusup trener upravo zato što ima “know-how” u situacijama kada je potpuna besparica. Još u sedmom-osmom mjesecu sam upozoravao da će do ovoga doći i ovo nije iznenađenje.


Iznenađenje može biti da je do ovoga došlo tek sada jer se prema mojim procjenama ova problematika trebala dogoditi već u 11. mjesecu, ali mi smo na raznorazne načine to uspjeli prolongirati. Zamolio bih za mir sljedećih petnaestak dana jer je to razdoblje u kojem se apsolutno ništa ne bi smjelo događati vezano uz seniorsku momčad.


“Nismo imuni na blokade računa”


Naravno, nisam moj puno poznatiji imenjak Copperfield te nismo imuni na blokade računa i slične stvari koje će se događati u tom periodu. Osjećam se kao papagaj kada ljudima trebam objašnjavati što znači za klub kada ostane bez 71 posto prihoda – kazao je u uvodu svog današnjeg izlaganja direktor Zadra i naglasio da su potpuno neopravdane objave koje ga svrstavaju u koš samo jedne političke opcije.


– Podsjetimo se da sam bio tu od 2013. do 2015. godine, u vrijeme apsolutne vladavine HDZ-a i da sam se 2017., kada je gradonačelnik već bio Branko Dukić, javio na natječaj za direktora. Takva svrstavanja su isključivo zato što ta politika nije imala apsolutno nikoga da se javi za ovu poziciju! Ovim putem pozivam vlasnika da me smijeni ako ima boljeg kandidata – naglasio je Gunjević.


Znajući da su mjesečni izdaci kluba za plaće igrača i radne zajednice oko 80 tisuća eura bruto, lako je zaključiti da je za saniranje aktualnih dugovanja potrebno dva, a uskoro i tri puta toliko. Nezanemariv iznos.


– Trenutno je u radnoj zajednici KK Zadar 16 ljudi koji ne primaju plaću. Uključujući mene kao direktora. U ovom trenutku dogovaramo sponzorstva koja bi mogla isplatiti jednu plaću, ali to je tek dio dugovanja. Direktor kluba je odgovorna osoba, no vlasnik kluba je Grad Zadar.


Zasigurno postoji više tvrtki koje su i u većim problemima nego mi, no ova situacija više nije samo na direktoru. U ovom razdoblju i političkom limbu najveći izazov je očuvati likvidnost kluba i izbjeći stečaj – naglasio je Gunjević.