Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Svjetsko rukometno prvenstvo

Hrvatska remizirala protiv svjetskih prvaka, nažalost fantastičnu utakmicu obilježilo nekoliko spornih sudačkih odluka

Autor: A.P.

19.01.2023. 22:15
Hrvatska remizirala protiv svjetskih prvaka, nažalost fantastičnu utakmicu obilježilo nekoliko spornih sudačkih odluka

Foto: Reuters



U svojoj prvoj utakmici u Malmo Areni, Hrvatska je odigrala neriješeno sa svjetskim prvacima Dancima. Rezultat na kraju je bio 32:32(16:15).


Fenomenalna utakmica, s obje strane. Svi neutralni gledatelji zasigurno su uživali i nisu grizli nokte kao 90% Hrvata tijekom ovih 60 minuta.  Nažalost, nekoliko spornih sudačkih odluka pretvorilo je ovu odličnu rukometnu predstavu dviju rukometnih sila u, blago rečeno, cirkus.


Kakvo je to prvo poluvrijeme bilo u režiji naše reprezentacije. Nakon uvodnih 1:0, Danska više nije vidjela vodstvo. Prije svega mora se istaknuti odlična, agresivna i pokretljiva obrana koja je u prvom poluvremenu napravila ogromnih 20 faulova. Doduše, zaradili smo i 3 isključenja, ali smo 2 puta naveli Dance na pogrešku u napadu te izborili 2 faula u napadu.




Uz odličnu obranu, profunkcionirao je napad. Iako smo skoro svaki napad igrali do “pasiva”, konstanto smo zabijali. Najviše su se nazabijali Cindrić, Šipić i Glavaš, koji su bili motori današnje utakmice.


Sredinom prvog poluvremena malo smo stali, međutim uspjeli smo se održati na životu.


Polagano je nizbrdo krenulo u posljednjim sekundama prvog poluvremena kada je nakon obrane Šunjića, jedan sudac pokazao da je čista igra, a drugi 2 minute za Glavaša i sedmerac za Dansku. Tako je i bilo i Mikel Hansen je bez problema zabio sa zvukom sirene za -1 na poluvremenu.


U drugo poluvrijeme ušli smo malo nervoznije, pogotovo u obrani, dok smo u napadu bili i dalje na razini. Međutim tada su se umiješali suci. Iako ne treba govoriti o sudačkim odlukama, u nekoliko navrata jedan sudac je nama dodijelio loptu nakon određene situacije, dok je drugi dao loptu Dancima i nama pokazao 2 minute. Što je u konačnici i odvelo susret u jednom smjeru, no što je tu je.


Čak je i klupa naše reprezentacije dobila 2 minute isključenja zbog prigovara na sudačke odluke.


U posljednjih 15 minuta ušli smo rezultatski izjednačeni, no mi smo bili u poziciji da stalno “lovimo” rezultat. Tada nam se dogodila i greška prilikom zamjene igrača i ponovno smo dobili 2 minute isključenja.


U 48. minuti konačno nam se ukazao golman, kojeg praktički nismo imali cijelu utakmicu. Unatoč odličnoj obrani, imali smo jako slab učinak vratara. Na sreću, niti jedan od najboljih golmana na svijetu Niklas Landin nije imao svoju večer.


10 minuta do kraja utakmice smo poveli i imali smo igrača više.


Koliko smo se “uvukli Dancima pod kožu” govori i činjenica da je Danska skoro cijelo drugo poluvrijeme bila primorana igrati 7 na 6, kako uspjeli stvoriti igrača više u napadu.


Na kraju Hrvatska je zaradila 8 isključenja od dvije minute, a Danska 5. Sve


Teško je za izdvojiti jedno ime u današnjoj utakmici jer su Marin Šipić i Filip GlaHrvvaš odigrali više nego fenomenalnu utakmicu. Šipić je imao realizaciju 9 od 11, dok je Glavaš imao 8 od 8.


Tek danas je jasno koliko smo toga upropastili u utakmici protiv Egipta.


Idemo dalje, za dva dana očekuje nas Belgija.