Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SP u rukometu

Hrvatski rukometaši protiv SAD love prve bodove na SP-u

Autor: Igor Duvnjak

15.01.2023. 07:40
Hrvatski rukometaši protiv SAD love prve bodove na SP-u

Foto: Marin Jelinić i Željko Musa/Foto PIXSELL

Još uvijek postoji šansa da prođemo dalje tako da moramo pogledati što smo griješili, to ispraviti te dati sve od sebe u ovim slijedećim utakmicama koje dolaze - izjavio je Željko Musa



RIJEKA  Hrvatski rukometaši očekuju večeras drugi nastup na Svjetskom prvenstvu utakmicom sa SAD-om u ovoj njihovoj skupini G grupi. I dok se natjecanja po skupinama u Švedskoj i Poljskoj tek polako zahuktavaju, po šokantnom hrvatskom porazu od Egipta u pamet dođe matematičko pravilo po kojem predznak ispred zagrade mijenja sve znakove u zagradi, pribojavajući se da dobije svoju rukometnu inačicu i da tih nevjerojatnih minus 9 ne preokrene naglavce sve hrvatske planove, želje i nade na »summitu« najboljih svjetskih rukometaša.


– Nije to baš bila nekakva lijepa večer, kao ni ono jutro poslije utakmice – mogao je samo sa žaljenjem konstatirati hrvatski izbornik Hrvoje Horvat nakon egipatske štete uzrokovane obranom njegove momčadi. – Poslije svega boli glava, naravno da se puno razmišljalo o svemu što je bilo. Jako je teško zapravo odmaknuti se i napraviti nekakve zaključke nakon što se nanovo još jednom dobro pogleda ona utakmica. Ali sigurno, onako na prvu, rekli bismo da smo mogli više investirati u obranu, nedostajale su te dodatne kretnje. Nedostajala je i koja obrana golmana i kada krenemo gubiti, jednostavno moramo igrati pametnije. Kada već krenemo s nekakvim promašajima i nađemo se u rezultatskom minusu, moramo se tu znati pametnije natjecati. Trebamo sebe dovesti u red. Nismo odigrali ono što možemo, nismo odigrali obranu kakvu želimo, nismo bili strpljivi i disciplinirani u napadu, tako da tu trebamo tražiti rješenja i onda neće biti problema ni s bilo kojim protivnikom na prvenstvu.


Novi ispit


U jonkopinškoj dvorani Husqvarna Garden pune su bile tribine hrvatskih navijača, njima je onako razočaranima taj poraz od Egipćana s »faraonskih« devet golova zaostatka itekakva tema za ćakule kao što je to diljem Hrvatske, naravno i u Rijeci, gdje se za podnevne šetnje moglo čuti oca, koji sinu ponavlja činjenicu »Egipat nas je razbio«, a dječačić, koji možda niti ne ide još u školu, odgovara potvrdno sa saznanjem o bolnom porazu njegovih i očevih ljubimaca.




Koliko god to Hrvatskoj bila bolna činjenica, momčad se u ovim teškim trenucima nastoji s njom što adekvatnije suočiti i nekako se izvući iz ove rezultatske zamke u koju je upala. Vremena za izmišljanje rješenja jednostavno nema, na ovakvim turnirima igra se češće nego u NBA ligi, nakon pobjeda ili poraza već je pred vratima novi ispit, za Hrvatsku ovaj američki. Ime suparnika u svijetu rukometa djeluje možda i egzotično, ali nakon što su se onako jako opekli s Egipćanima, Željko Musa i njegovo društvo svakako da pušu i na hladno. Svjesni su pritom da ovaj ispit s Amerikancima moraju položiti povoljno na bilo koji način jer u slučaju neuspjeha samo bi još više bili savijeni k dnu njihovi planovi, ionako ozbiljno poljuljani. Uz sav žal zbog onako promašene premijerne prezentacije, igrači razmišljaju o svojim »ispravcima krivog navoda« u utakmicama koje su pred njima, počev od ove sa SAD-om.


– Sigurno da smo izvrtili svašta u svojoj glavi – rekao je za portal HRS-a Željko Musa u nezavidnim trenucima, kada je igra reprezentacije meta brojnih žestokih kritika. U svemu se nastoji izdignuti iznad neočekivano nastalih rezultatskih problema, gledajući prema naprijed želeći se od utakmice s SAD-om pa nadalje kao i suigrači, iskupiti na onaj startni razočaravajući sat rukometa. – Nismo ni spavali dobro nakon onog susreta, u biti je teško zaspati poslije ovakvoga teškoga poraza. Ali, što sada, život ide dalje, ovo natjecanje ide dalje. Mi smo još uvijek u natjecanju. Još uvijek postoji šansa da prođemo dalje tako da moramo pogledati što smo griješili, to ispraviti te dati sve od sebe u ovim slijedećim utakmicama koje dolaze.


Stenzel


Davno su one za riječki sport zlatne sedamdesete, kada je u Rijeci za kormilom Kvarnera bio legendarni Vlado Stenzel, bez dvojbe jedan od najboljih trenera u povijesti hrvatskog, čak i svjetskog rukometa. Upamćeno je kako je tada još taj sportski inovator uzdisao kako bi rado implementirao rukomet u SAD, videći silan potencijal u toj zemlji za razvoj ovog sporta. Snovi slavnog šjor Vlade se nisu ostvarili, a nakon pola stoljeća potomci onih koje je on bezuspješno želio učiti rukometnim vještinama, igraju na Svjetskom prvenstvu. Stati će večeras nasuprot Domagoju Duvnjaku i društvu, pokunjenom poslije zvučnog pucnja u prazno s Egipćanima, u potpuno drugačijem raspoloženju, poneseni euforijom što su s Marokom trijumfom 28:27 ostvarili prvu pobjedu na Svjetskim prvenstvima u povijesti američkog rukometa. Uhvatili su na startu povoljan vjetar, time je pred Hrvatskom ozbiljnija zadaća.


SAD, koja je nakon 22 godine na Svjetskom prvenstvu, povećava ulaganja u rukomet, govori to i činjenica da je za kormilo reprezentacije 2018. g. doveden znani švedski stručnjak Robert Hedin, čovjek, koji je vodio Melsungen, Aalborg, novešku reprezentaciju. Ima igrače uglavnom iz europskih liga, iz Švedske, Austrije, Njemačke, Norveške, Grčke, čak i Hrvatske. To je Domagoj Sršen, kružni napadač Metković-Mehanike, inače rođen u New Yorku, igrač koji je s Marokom ukrao loptu u finišu za napad iz kojega su trijumfirali Amerikanci. Večeras će stati nasuprot Hrvatskoj od 20.30 sati.