Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SP rukometaša

"Slika Maroka protiv SAD nije prava kao ni naša protiv Egipta"

Autor: Igor Duvnjak

17.01.2023. 15:21

Foto: Foto PIXSELL

Očekujemo agresivan Maroko - kaže izbornik Hrvoje Horvat



RIJEKA  Najbolji hrvatski rukometaši žele večerašnjom pobjedom nad Marokom u Jönköpingu zaključiti svoj hod G skupinom Svjetskog prvenstva, koje se zahuktalo na parketima Švedske i Poljske, očekujući susrete posljednjeg kola najboljih svjetskih rukometaša po skupinama. Po neočekivanom visokom porazu od Egipćana, optimisti iz redova ljubitelja hrvatskog rukometa su se tješili i vicem u kojem na upit »Zašto se raduješ što pada kiša«, upitani odgovara: »Zato što će poslije sjati sunce.«


U hrvatskoj momčadi je, naravno, itekako ozbiljna atmosfera, nužna za nadmetanja na jednom ovakvom natjecanju, ali je sigurno da je uspjeh nad Amerikancima protekle nedjelje, nakon za njih fatalnog »crnog petka« s afričkim prvacima, značajno popravio raspoloženje. Bilo je, naime, i opreznih ljudi iz hrvatskog rukometa, koji su upozoravali na stanje šoka u Horvatovoj momčad i onako deklasiranu od Egipćana te na narasle američke ambicije po trijumfu SAD-a nad Marokom, poslije povijesne američke pobjede na svjetskim smotrama. Ubrzo će i stoljeće kako je Amerikanac Theodor Dreiser izdao svoju legendarnu »Američku tragediju«, djelo kojim je zauvijek slavljen u povijesti svjetske književnosti, a ovog puta u duelu skupine G viđena je rukometna »američka tragedija« u kojoj je nadmetanje bilo ravnopravno samo desetak minuta nakon kojih je iskusnik Igor Karačić sa suigračima odjurio do izrazito uvjerljive pobjede od čak 18 golova razlike, sve uz tutanj u napadu s čak 40 pogodaka.


Povijesna prigoda


U osvrtima na taj susret mjerodavne su konstatacije kako SAD nije baš neko mjerilo za formu vrhunske momčadi, kakva želi biti ona hrvatska, ali se pritom zaboravlja koliko je bilo »puhanja na hladno« uoči duela sa SAD-om. Bilo kako bilo, jasno da je jutro u ponedjeljak igračima Hrvoja Horvata bilo mnogo ugodnije nego ono subotnje, po prvoj pobjedi gleda se k večerašnjem susretu s Marokom dok misli polako lete k drugom krugu Svjetskog prvenstva u koji će se na koncu plasirati tri najbolje reprezentacije iz skupina.




– Pobjeda veseli bez obzira na to s kime je ostvarena – rekao je hrvatski izbornik Hrvoje Horvat za portal Hrvatskog rukometnog saveza, kao i riječki golman Dino Slavić i krilo Lovro Mihić. – Natrčali smo se i zabili smo veliki broj golova. U obrani smo nešto probali zonom »5-1«, sve u svemu s pozitivnim dojmom gledamo prema nastavku prvenstva.


Hrvoje Horvat/Foto PIXSELL

Hrvoje Horvat/Foto PIXSELL


Hrvatska, koja kvalitetom ima epitet velikog favorita u susretu s Marokancima, poraženima i od SAD-a, do sada je redovno pobjeđivala reprezentaciju ove sjevernoafričke zemlje u prethodnim ogledima na svjetskim smotrama. Na Islandu 1995. bilo je 33:21, dvije godine potom u japanskom Kumamotu 26:17, 2007. godine u Njemačkoj 35:32. U osam nastupa na svjetskim prvenstvima Marokancima je do sada najveći doseg iz 1999. godine ostvaren u Egiptu, kada su osvojili 17. mjesto. I to govori o rejtingu reprezentacije, koja je inače trenutno treća u Africi nakon što je na prošlom kontinentalnom prvenstvu u borbi za broncu prošloga ljeta pobijedila Tunis 28:24.


– Njihova slika prve utakmica sa SAD-om nije prava kao ni naša s Egiptom. Očekujemo agresivan Maroko, oni imaju fantastičnog golmana, vraćaju im se neki igrači. Agresivna obrana im daje dosta samopouzdanja, zabijaju mnogo lakih golova – upozorava Horvat.


Skupina G

Maroko – SAD      27:28


Egipat – Hrvatska      31:22


Egipat – Maroko      30:19


Hrvatska – SAD      40:22


SAD – Egipat      danas (18.00)


Hrvatska – Maroko      danas (20.30)


Egipat      2      2      0      0      61:41      4


Hrvatska      2      1      0      1      62:53      2


SAD      2      1      0      1      50:67      2


Maroko      2      0      0      2      46:58      0

Maroko je prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu u Egiptu priliku za drugi krug propustio tijesnim porazom od Alžira 24:23, nakon što su vodili i sa 7 pogodaka razlike u prvom dijelu. Na kraju su prvenstvo završili na 29. mjestu.


Ozbiljan pristup


Sada su u Jönköpingu poraženi u 1. kolu od SAD-a 28:27, a u prošlom kolu od Egipta čak 30:19 te već idu za President kup, u razigravanje za plasman od 24. do 32. mjesta. Uoči utakmice čuju se pohvale za marokanske golmane, od kojih je na prvenstvu Afrike lani Alae Laaroussi bio najbolji vratar natjecanja. Prije njega u Egiptu na prošlom SP-u Yassine Idrissi je imao 70 obrana, bio je drugi vratar turnira po broju obrana. Igru ekipe koja kao autsajder čeka večerašnji susret, dirigira Amine Mohamed Bentaleb, koji je s SAD-om dobio izravni crveni karton. Lijevi vanjski Amine Harchaoui mu je zamjena ako zatreba, drugi je strijelac ekipe. U skici marokanske postave podvučeni su još lijevo krilo Ryad Lekbi, prvi strijelac reprezentacije na ovom natjecanju. Tu su i dva visoka i snažna kružna napadača Said El Malki i Nabil Slassi.


Suparnici su se odlikovali krađama lopti, ali i tehničkim greškama, no sve u svemu za Hrvatsku se ne očekuju problemi uoči večerašnjeg ispita. Naravno, sve uz ozbiljan pristup utakmici i maksimalan angažman kakav je bio s Amerikancima. Jasno da tada i golmani lakše dolaze do izražaja, što potvrđuje dobar nastup Dina Slavića.


– Mislim da je sa SAD-om bolje funkcionirala obrana »5-1« te ona »6-0«. Bio sam odmah i ja sigurniji – rekao je Slavić. – Zabili smo i nekoliko golova iz kontre i polukontre, što je svima skupa dalo samopouzdanje.


– Apsolutno da je ljepše nego poslije prve utakmice, a sada što je, tu je – kazao je Lovro Mihić, strijelac tri gola SAD-u. – Imamo sada ispred nas novu utakmicu, moramo se za nju dobro pripremiti i odmoriti. Veselimo joj se.