Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

SP rukometaša

Hrvatskim rukometašima za plasman u četvrtfinale SP-a večeras trebaju dva čuda

Autor: Igor Duvnjak

23.01.2023. 14:37
Hrvatskim rukometašima za plasman u četvrtfinale SP-a večeras trebaju dva čuda

Foto: Filip Glavaš/Foto REUTERS

Kapetan Domagoj Duvnjak i njegovi suigrači bi večeras trebali pobijediti s čak 22 gola razlike. Osim toga Egipat bi trebao pobijedi Dansku



RIJEKA Hrvatski rukometni čvorovi na Svjetskom prvenstvu dolaze na češalj, pred Lukom Cindrićem je poslije očekivane pobjede s Belgijom i posljednja utakmica druge faze natjecanja, danas u Malmö Areni suparnik je Bahreinom. Već se danima u ovdašnjoj sportskoj javnosti čuje kako su odavno prokockani izgledi za ulazak u četvrtfinale, još pod startnog poraza s Egiptom. Po remiju s Dancima te nakon njihovog očekivanog uspjeha nad SAD-om ionako uzak prolazak u četvrtfinale je samo još uži.


U prilog toj tezi govore gole činjenice, poruka da je teoretski Hrvatska u kombinaciji za četvrtfinale, no druga je stvar što je ta kombinacija uistinu teško ostvariva. Kapetan Domagoj Duvnjak i njegovi suigrači bi u takvom raspletu, koji priželjkuju i oni i navijači, večeras trebali biti superproduktivni s Bahreinom, pobijediti ga s čak 22 gola razlike, možda i uvjerljivije. Osim toga, prvi je preduvjet da Egipat pobijedi Dansku.


Hrvatska u svakom slučaju želi večeras dati sve najbolje od sebe, nadajući se najboljem, a hoće li se ostvarivati ona »tko živi u nadi, umire pjevajući«, drugo je pitanje. U svemu nije zanemariv i niz utakmica, gusti ritam igranja, na što je podsjetio i izbornik Hrvoje Horvat nakon što je njegova momčad u pobjedi nad Belgijom popustila u nastavku, »vatra od slame« nije gorjela cijelu utakmicu.




– Ne zaboravimo ono subotnje drugo poluvrijeme s Belgijom, gdje se vidio osjetni umor – poručio je izbornik. – Stoga smo za ovu utakmicu nastojali osvježiti dečke, vratiti tonus kako bismo u ovih posljednjih 60 minuta u Malmöu izvukli maksimum.


Njegovi igrači, osokoljeni dobrim izvedbama u prošla dva susreta, u remiju s Danskom i pobjedom nad Belgijom, žele nastaviti zapaženim prezentacijama poslije onog lošeg starta.


– Voljeo bih da ovo u ponedjeljak nije kraj, možda i neće biti – nada se hrvatski junak s Belgijom, golman Mate Šunjić, koji je imao čak 20 obrana. – Nikad se ne zna, ali ako to i bude kraj, neka bude sa stilom.


– Nije da smo svježi, sigurno da se i umor već malo nagomilao – kaže Filip Glavaš, riječko hrvatsko desno krilo, koji se i s Belgijom, nakon sjajne izvedbe s Dancima, potvrdio pravim otkrićem hrvatskog napada. – Ali, znamo što radimo i tu smo radi toga, tako da za Hrvatsku nema umora.


Bahreinsko upozorenje

U hrvatskom taboru ne pripremaju roštilj dok je lovina još u šumi, cijene kvalitete Bahreina, reprezentacije koja je igrala i u četvrtfinalu Olimpijskih igara i bila finalist lanjskih Azijskih igara. Na SP-u su do sada pomalo oscilirali, nakon remija s Tunisom jako su zaostali za Danskom, koja ih je dobila čak 36:21. Svladali su i Belgiju i SAD, upozorenje je što su u prošlom kolu pravili probleme Egiptu, koji je dobio tek 26:22. Momčad Islanđanina Arona Kristjanssona igra i brzo i agresivno. Istaknuti su im iskusni golman Ali Muhamed, srednji bek, kapetan Mohamed Mohamed, treći strijelac ekipe na SP-u s 20 golova je dobar asistent i realizator.


Inače, njegov imenjak i prezimenjak, lijevi bek Mohamed Mohamed, koji ima čak 454 susreta za reprezentaciju je s 24 gola prvi strijelac Bahreina na ovom turniru. Isiče se kao i desno krilo Ahmeda Fahdula u momčadi koja ima negativnu tradiciju s Hrvatskom. Na prošlom SP-u Egiptu dobila ih je 28:18, na prvenstvu 2019. godine bilo je čak 32:20, a večeras stiže odgovor u Malmoeu hoće li se tradicija nastaviti.