Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Željko Musa

Iskusni pivot hrvatske reprezentacije: "Svi misle da smo već u četvrtfinalu, ali treba ići utakmicu po utakmicu"

Autor: Igor Duvnjak

10.01.2023. 17:42
Iskusni pivot hrvatske reprezentacije:

Vjerojatno već svi misle da nam je četvrtfinale osigurano, ali do završnice je šest utakmica, treba ih odigrati i pobijediti. Treba analizirati svakoga suparnika i ozbiljno ga shvatiti - kaže Musa



Najbolji hrvatski rukometaši pod vodstvom izbornika Hrvoja Horvata, njegovog najbližeg suradnika Ivana Balića i ostalih članova stručnog stožera odradili su pripreme u Poreču za Svjetsko prvenstvo, što će se od 11. do 29. siječnja održati u Švedskoj i Poljskoj.


Iza hrvatskih rukometaša je uobičajeni ranozimski rad ubrzanim ritmom, na pripremama se radi na tome kako »napuniti baterije«, fizički biti što moćniji za tako zahtjevno natjecanje, kao i što se bolje uigrati i skovati taktiku za nadmetanja s najboljim svjetskim reprezentacijama.


Uz rad na treningu, u traženju željene igre su pripomogle i pripremne utakmice, prvo one s Talijanima na kraju minule kalendarske godine, a onda dvije pobjede u nadmetanjima sa Sjevernom Makedonijom i Izraelom, kojima je Hrvatska osvojila tradicionalni porečki Croatia cup.




– Momčad je dobro reagirala na ovim pripremama, kako mladi, tako i stari – ocjena je hrvatskog iskusnika, Mostarca Željka Muse, kojeg još i danas netko greškom zna zazvati Igore, iako su odavno završile golgeterske priče njegovog nogometnog prezimenjaka.


Željko, rođen 1986. godine, svakako je »senator« u Horvatovoj momčadi, samim time njegova ocjena o radu na porečkim pripremama ima i veću težinu.


– Mislim da je na treninzima bilo dosta borbenosti, zapravo svaki se igrač borio za poziciju i davao maksimum od sebe. Mislim da posljednjih godina nismo odradili ovako dobre pripreme, kao ove sada u Poreču. Svi su igrači nekako motivirani, svi žele nešto napraviti. Jako sam zadovoljan kako smo trenirali, a nadam se da će do kraja biti sve u redu i da se nitko neće ozlijediti. U svemu tome neke utakmice, kao primjerice ona sa Sjevernom Makedonijom, nisu ni izbliza pokazatelj kako mi uistinu radimo na treningu.


Iskusni Musa samim time vidi i prostora za napredak, što govori o mogućim »svitanjima boljih dana« za hrvatsku reprezentaciju.


– Ima tu još puno mogućnosti u našoj igri. Dojma sam da protiv Makedonaca nismo pokazali niti pedeset posto onoga što možemo, tu posebno mislim na obranu.


Potencijal


On je u skupu hrvatskih iskusnika koji su dočekali nove snage u reprezentaciji s kojima treba stvoriti koktel koji će biti po ukusu brojnih simpatizera hrvatske izabrane momčadi, Željko je zadovoljan njezinom kvalitetom.


– Reprezentacija je dobra. Vidim tu dosta dobre budućnosti i dosta potencijala. Isto tako, vidim igrače koji će za koju godinu nositi reprezentaciju i koji će, nadam se, biti u vrhu svjetskog rukometa. Ukupno gledajući, vidim dosta pozitive, mladosti te puno svega onoga što se i treba vidjeti u reprezentaciji.


Ni ove pripreme, nažalost, nisu prošle bez izgleda neizbježnih problema s ozljedama, tako je otpao riječki bek Tin Lučin, među onima koji su naknadno uskočili je iskusnik Jakov Gojun, nekadašnji Zamećanin koji je uz Musu u središtu hrvatskog rukometnog »ministarstva obrane«.


– Nažalost, ozljede nas nisu mimoišle, ali one su sastavni dio sporta, pogotovo rukometa u kojem ima dosta kontakata te se mogu uvijek očekivati problemi. To je jednostavno tako. Žao mi je svakoga tko se ozlijedi, ali u takvim se situacijama mora pokazati momčad i nadoknaditi svakog ozlijeđenog igrača, davati još više od sebe da bismo nadoknadili izostanak važnih igrača.


U fokusu su najviše strijelci ili igrači koji izvode efektne poteze u napadu, ali u rukometu je obrana temelj na kojem se gradi rezultat. To se vidjelo i u svim uspjesima hrvatske reprezentacije, vjera u čvrstu obranu je, naravno, itekako potrebna i ovoj hrvatskoj momčadi.


– Mislim da u obrani možemo jako puno. Imamo igrača koji i znaju i vole igrati obranu te smatram da tu možemo jako puno, kao i da u ovim prijateljskim utakmicama nismo pokazali koliko zapravo možemo. Na treninzima to djeluje drukčije, dogodi se da tu više pokažemo nego na pripremnim utakmicama na kojima su i noge malo teške poslije napornog rada.


Mislim da ćemo na ovim utakmicama koje nam predstoje pokazati da je naša obrana jaka, čvrsta i kompaktna, da prije svega pomažemo jedan drugome te da pomažemo našim vratarima. Sva trojica vratara su do sada bila na visokoj razini, oni su nama pomagali, a sada je na nama red da mi pomognemo njima i da im olakšamo posao pred golom.


Petak 13.


U hrvatskom taboru se sve češće spominje petak 13. siječnja, kada je na rasporedu prva utakmica u skupini G u Jönköpingu, u kojoj su osim Hrvatske još SAD i Maroko, a protivnik izabranicima Hrvoja Horvata bit će Egipat, koji Musa izuzetno cijeni.


– Egipat je jako ozbiljan suparnik, naravno da smo mi favoriti u tom susretu, ali moramo ih shvatiti ozbiljno, kao i svakog drugog suparnika na ovom prvenstvu. Danas, zapravo već posljednjih godina, ima pokazatelja da svi igraju rukomet. Ne shvati li ih se ozbiljno, može doći do jako velikih problema. Nama je prva utakmica najteža, možda i najvažnija na putu ka četvrtfinalu te je moramo shvatiti jako ozbiljno.


U Poreču smo svaki dan gledali videosnimke njihovih igara, pripremamo se za njih i trenutno su nam samo oni u fokusu, nitko drugi. Na Svjetskom prvenstvu treba ići utakmicu po utakmicu, a nama je trenutno najvažnija ona s Egiptom koji treba dobro izanalizirati, kao i neutralizirati sve njihove jake točke.


Bilo nedavno nogometaši ili nešto prije vaterpolisti, hrvatsku su javnost navikli na velike uspjehe što, naravno, vrijedi i za rukometaše koji već desetljećima donose medalje s najvećih natjecanja. Apetiti su poslovično veliki, naravno da i igrači žele uspjehom priuštiti zadovoljstva i sebi i navijačima. Jasno da ni Musa nije izuzetak.


– Svaki hrvatski rukometaš sanja o zlatu, a zlato već dugo nismo vidjeli. Ali ne želim to sada govoriti. To je moja želja otkad sam počeo igrati rukomet i to sanjam na svakom prvenstvu. Je li to realno reći u ovome trenutku? Teško da je. Ali, kao prvo, nadam se da ćemo se pripremati doslovno utakmicu po utakmicu i da nam to treba biti prvi cilj. Ako budemo išli tim putem, mislim da možemo jako daleko dogurati.


Vjerojatno već svi misle da smo mi u četvrtfinalu, da nam je to osigurano, ali nije tako, do završnice je šest utakmica, treba ih odigrati i pobijediti. Ima tu nezgodnih suparnika, nije to tako jednostavno. Stoga uistinu treba ići utakmicu po utakmicu, analizirati svakoga suparnika i ozbiljno ga shvatiti, a onda ćemo poslije vidjeti što će biti. Treba biti najbolji u pravome trenutku i dati sve od sebe.