Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Glavna figura

Izbornik John Herdman je glavni igrač kanadske vrste, uoči Belgije zatražio je pomoć - astronauta

Autor: Hina

24.11.2022. 14:36
Izbornik John Herdman je glavni igrač kanadske vrste, uoči Belgije zatražio je pomoć - astronauta

Foto: John Herdman/Foto REUTERS

U analizama njegova rada navodi se kako je izvrsan motivator, ali i odličan taktičar



DOHA  Kanadski izbornik John Herdman (47) izazvao je mnogo pažnje svojim istupom nakon poraza od Belgije (0-1), poručivši svojim igračima kako će u idućoj utakmici “sje… Hrvatsku”.


“Rekao sam igračima kako pripadamo ovdje i kako ćemo u idućoj utakmici sje…Hrvatsku. Jednostavno je”, poručio je Herdman.


Neobičan način motivacije imao je i prije utakmice s Belgijom. Igračima se prije susreta obratio kanadski astronaut Chris Hadfield.




“Igračim je održao inspirativan govor. Pričajući o svojim iskustvima predstavljanja zemlje u vojsci i kao astronaut i mislim da ih je večeras sve nadahnuo,” otkrio je Herdman kanadskih medijima.


Od svih trenera koji se natječu na Svjetskom prvenstvu 2022. u Katru, Herdman je imao je možda najneobičnije putovanje u Dohu.


Englez iz Consetta nikada nije igrao na profesionalnoj razini, tek poluprofesionalno i za svoje sveučilište. Ubrzo shvativši da mu igračka karijera suđena, okrenuo se treniranju.


Sa 16 godina je počeo pohađati razne trenerske tečajeve, neko vrijeme je proveo u Brazilu gdje je pročavao metode treniranje, a sa 23 godine je imao vlastitu školu nogometa. Prije nego što je preuzeo kanadsku reprezentaciju, nikada nije trenirao muškarce.


Uz svoju nogometnu školu školu, predavao je na Sveučilištu Northumbria. U jednom razgovoru je kazao kako 90-tih godina prošlog stoljeća nikako nije mogao doći do trenerske prilike jer nije igrao nogomet.


Sa 26 godina je preselio na Novi Zeland kako bi postao regionalni direktor nogometa, a od 2006. do 2011. je vodio žensku reprezentaciju. Nakon toga je sedam godina trenirao kanadske nogometašice, a od siječnja 2018. vodi mušku reprezentaciju.


Pod njegovim vodstvom Kanađanke su osvojile brončane medalje na Olimpijskim igrama 2012. i 2016. godine, a stigle su i do četvrtfinala SP-a 2015. godine.


Otkako je preuzeo mušku reprezentaciju, Kanađani su se vinuli do najvišeg mjesta na FIFA-inoj svjetskoj ljestvici, 33. pozicije u veljači ove godine, te izborili svoje prvo SP u 36 godina.


U analizama njegova rada navodi se kako je izvrsan motivator, ali i odličan taktičar. Kanađani ga smatraju “mozgom operacije – Katar 2022″.


“Mislim da je najveća tajna ove momčadi naš trener. Došao je u sjajnom trenutku, odmah nakon Svjetskog prvenstva 2018., tako da smo imali četiri godine za pripreme. Jedna od prvih stvari koje nam je rekao bila je:  ‘Kvalificirat ćemo se za Svjetsko prvenstvo’. U početku nismo znali što misliti jer dugo nismo bili ni na jednom World Cupu. On je sve okupio. Taktički je vrlo detaljan u onome što želi i kako to želi postići,” otkrio je napadač Lillea Jonathan David u jednom razgovoru za Guardian.