Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SP rukometaša

Izbornik rukometne reprezentacije objavio konačan popis za SP, otpali Luka Lovre Klarica i Tomislav Severec

Autor: Portal Novi list

10.01.2023. 11:13
Izbornik rukometne reprezentacije objavio konačan popis za SP, otpali Luka Lovre Klarica i Tomislav Severec

Foto: Hrvoje Horvat/Foto PIXSELL

Važno je napomenuti da izbornik u svakom trenutku može pozvati nekog od igrača sa šireg popisa 35 koji je Svjetskoj rukometnoj federaciji (IHF-u) prijavljen potkraj studenog



RIJEKA Nakon posljednjeg treninga, a dan uoči puta u Jonkoping, izbornik hrvatske muške seniorske reprezentacije Hrvoje Horvat objavio je konačan popis igrača za Svjetsko prvenstvo koje se održava u Švedskoj i Poljskoj od 11. – 29. siječnja 2023. godine. Izbornik je odlučio na put voditi 19 igrača. Budući da je na završnim pripremama u Poreču bio 21 igrač, s popisa su za sada otpali Luka Lovre Klarica i Tomislav Severec.


Očekivana je to odluka jer izbornik je u Poreču imao tri desna vanjska, a Tomislav Severec je bio jedno od pričuvnih rješenja za mjesto lijevog vanjskog. Kako na toj poziciji Hrvoje Horvat ima Domagoja Duvnjaka, Zvonimira Srnu i Josipa Šarca, mladi igrač iz Našica morat će čekati neku drugu priliku za nastup na velikom natjecanju. Izbornik dakle, u Švedsku vodi tri vratara, četiri krila, četiri kružna napadača, sedam vanjskih igrača i jednog specijalistu za obranu. Važno je napomenuti da izbornik u svakom trenutku može pozvati nekog od igrača sa šireg popisa 35 koji je Svjetskoj rukometnoj federaciji (IHF-u) prijavljen potkraj studenog.


Od 19 igrača koje vodi u Švedsku, izbornik će večer prije prvog susreta odabrati njih 16 za nastup protiv Egipta. Također, treba znati da izbornici u prvom krugu natjecanja mogu koristiti 18 igrača.




Hrvatska će susrete prvog kruga u Švedskoj igrati u Husqvarna Areni u Jonkopingu. Suparnici su Egipat, Maroko i Sjedinjene Američke Države. Tri reprezentacije iz svake od osam skupina prolaze dalje. Prvi susret s Egiptom na rasporedu je u petak, 13. siječnja u 20.30 sati. Dva dana kasnije u isto vrijeme igra se protiv SAD-a, a 17. siječnja s Marokom ponovno u 20.30 sati.


Hrvatsku drugi krug vodi u Malmo.  Tamo će je sasvim sigurno čekati Danska kao glavni favorit ne samo skupine H, već i Svjetskog prvenstva te još dvije reprezentacije. Riječ je o Tunisu, Bahreinu  ili Belgiji.


Po dvije najbolje reprezentacije iz tzv. glavnih skupina u Goteborgu, Malmeu  Krakovu i Katovicama idu u četvrtfinale. Prolazak među osam najboljih donosi olimpijske kvalifikacije za Igre u Parizu 2024. godine. To je cilj koji su postavile mnoge reprezentacije i neće ga biti ni malo jednostavno ostvariti.


Popis:


  1. DOMINIK KUZMANOVIĆ – RK NEXE
  2. DINO SLAVIĆ – RK PPD ZAGREB
  3. MATE ŠUNJIĆ – US IVRY HANDBALL
  4. MARIN JELINIĆ – RK NEXE
  5. LOVRO MIHIĆ – ORLEN WISLA PLOCK
  6. FILIP GLAVAŠ – RK TRIMO TREBNJE
  7. PAOLO KRALJEVIĆ – RK PPD ZAGREB
  8. ŽELJKO MUSA – RK PPD ZAGREB
  9. MARIN ŠIPIĆ – HC KRIENS – LUZERN
  10. NIKOLA GRAHOVAC – RK PPD ZAGREB
  11. LEON ŠUŠNJA – ORLEN WISLA PLOCK
  12. DOMAGOJ DUVNJAK – THW KIEL
  13. LUKA CINDRIĆ – BARCA
  14. IGOR KARAČIĆ – HC LOMZA VIVE KIELCE
  15. ZVONIMIR SRNA – RK PPD ZAGREB
  16. JOSIP ŠARAC – FRISCH AUF GÖPPINGEN
  17. IVAN MARTINOVIĆ – MT MELSUNGEN
  18. LUKA ŠEBETIĆ – GWD MINDEN
  19. JAKOV GOJUN – RK PPD ZAGREB