Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Novi pokušaj

Izvršni direktor nogometne Super lige iznio planove o ligi s 80 klubova u nekoliko divizija

Autor: Hina

09.02.2023. 12:46
Izvršni direktor nogometne Super lige iznio planove o ligi s 80 klubova u nekoliko divizija

Foto: Foto REUTERS



BERLIN Europska nogometna Super liga mogla bi se sastojati od 80 klubova u formatu koji bi se igrao u nekoliko divizija, rekao je izvršni direktor tog natjecanja Bernd Reichhart.


Natjecanje bi se temeljilo samo na sportskim rezultatima, bez stalnih članova, a svakoj bi momčadi bilo zajamčeno najmanje 14 utakmica po sezoni, rekao je Reichhart za njemački list die Welt. on je dodao da će Superliga novog izgleda biti otvoreno natjecanje i da će klubovi igrati prema ljestvici domaće lige. Dodao je da će te lige ostati temelj nogometa te da će nova Superliga donijeti nove prihode koji će podržati cijelu piramidu.


Tvrtka A22, koja je osnovana kako bi sponzorirala i pomogla u osnivanju Superlige, od listopada prošle godine konzultirala je gotovo 50 europskih klubova i na temelju tih konzultacija razvila 10 principa za stvaranje lige u novom izgledu.




“Temelji europskog nogometa su u opasnosti od urušavanja. Vrijeme je za promjene. Klubovi su ti koji snose poduzetnički rizik u nogometu, ali kada se radi o važnim odlukama, prečesto su prisiljeni sjediti sa strane dok financijska kriza raspada sve oko njih”,  napisao je Reichhart za Welt.


“Naši razgovori jasno su pokazali da klubovima često nije moguće javno govoriti protiv sustava koji prijeti sankcijama kako bi spriječio oporbu. Naš je dijalog uvijek bio otvoren, iskren, konstruktivan i rezultirao je jasnim idejama o tome koje su promjene potrebni i kako se mogu provesti. Puno toga treba učiniti i nastavit ćemo naš dijalog”, dodao je.


A22 je osporio pravo Europskog nogometnog saveza (UEFA) i Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) da spriječe osnivanje Superlige i sudske sankcije protiv konkurentskih klubova, tvrdeći da upravljačka tijela zlorabe dominantan položaj u Europskoj uniji pravo konkurencije.


Europski sud pravde trebao bi donijeti konačnu odluku o tome krajem godine, ali neobvezujuće mišljenje koje je dao glavni odvjetnik u prosincu je da su pravila koja dopuštaju UEFA-i i FIFA-i da blokiraju osnivanje novih natjecanja u skladu sa pravom EU.


Dvanaest klubova pokušalo je u travnju 2021. osnovati bogatu europsku Superligu zatvorenog tipa, ali je plan propao u roku od 48 sati, nakon negodovanja navijača i nogometnih vladajućih tijela. Real Madrid, Barcelona i Juventus još nisu odustali od projekta. Šest engleskih klubova koji su sudjelovali u pokušaju osnivanja Super lige, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham, osim što su se povukli, obvezali su se da više neće biti dio takvih projekata.


UEFA se protivi osnivanju Superlige te je zaprijetila da će kazniti sve klubove sudionike izbacivanjem iz vlastitih natjecanja, a nogometaše izbacivanjem iz reprezentacija.