Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nakon velike pobjede

Jusup: Čestitke mojim igračima, jer ovo nije bilo lako izdržati do kraja

Autor:

08.11.2022. 13:00
Jusup: Čestitke mojim igračima, jer ovo nije bilo lako izdržati do kraja

Foto: ABA LIGA



“Bravo Zadre, svaka čast. Ovi momci zaslužuju punu dvoranu svaku utakmicu”, “Jupe majstore, ne damo te nikome”, “Bravo od navijača Partizana”, “Bravo dečki… navijač sam Cibosa, ali vi ste heroji”, “Iskrene čestitke Zadru od šibenskog Funcuta”…, samo su neki od komentara na društvenim mrežama KK Zadar koje su doslovno zatrpale inboxe nakon nevjerojatne senzacije koju su na parketu euroligaša te dominiona regionalne lige u zadnjih šest, sedam godina priredili Jusupovi košarkaši. Tisuće poruka, komentara, lajkova…, upućeni su momcima koje je profesorski predvodio najtrofejniji trener u povijesti Zadra, Danijel Jusup. Uistinu nema se što drugo kazati već skinuti kapu do poda 61-godišnjem zadarskom strategu koji je vrhunskom pripremom, pa neviđenom taktikom za hrvatske trenere posljednjih godina, motivacijskim pristupom i povrh svega nevjerojatno uskim kadrom jer za ovu utakmicu nije se moglo računati na MVP-ja Luku Božića, uspio srušiti moćnu Zvezdu na njenom parketu.


Najveća pobjeda sezone


Od Jusupa do Jusupa u 12 godina stale su evo dvije pobjede na terenu “crveno-bijelih”, no definitivno ova izborena jučer ne može se mjeriti s nijednom dosad jer ruku na srce kvalitativni nesrazmjer, prema tome i platežni, između ova dva kluba ne može stati ni u istu rečenicu, a kamoli u činjenicu da je Zadar svladao C. zvezdu u Beogradu, s praktički šest i pol igrača i pritom je preko 30 minuta proveo u vodstvu i što je još važnije, izdržao onaj očekivani najsnažniji udar domaće momčadi u samoj završnici utakmice. Ubačaj Lakića za 96:91, na 37 sekundi do kraja, potvrdio je najvrjedniji skalp Zadra može se slobodno kazati i desetljeća, a složio se i sam Jusup po završetku da je ova pobjeda najveća ove sezone.


– Došli smo u Beograd nekako skromno, hendikepirani i cilj nam je bio spašavati živu glavu, međutim kad se utakmica otvori, to je onda ljepota košarke. Uđu neki šutovi koji često i ne uđu te se uvuče nervoza u protivničke redove. Moram uistinu čestitati svojim dečkima jer ovo nije bilo lako izdržati i izvući do samoga kraja. Ipak je C. zvezda euroligaška momčad i ovo nam je sigurno najveća pobjeda ove sezone – prvi su bili dojmovi stratega Zadra nakon izvojevane grandiozne pobjede na terenu C. zvezde kojoj se u stožeru kluba s Višnjika nisu nadali ni u najluđim snovima. Kako i bi kada su prije puta u glavni grad Srbije ostali bez Božića, a u među ostalih 11 članova prve momčadi nalaze se i trojica golobradih momaka: Sikirić, Klarica i Matulina koji su u Beogradu imali tek ulogu navijača. Stoga je Jusup ostao na osam upotrebljivih figura od kojih je šest iznijelo glavni teret u zadarskoj rapsodiji u dvorani Aleksandra Nikolića, a prednjačio je tercet Jordano-Drežnjak-Ramljak koji je kombinirano ubacio 65 poena. Za divno čudo protivnik koji zbog viška kadra svaku utakmicu ostavlja i po nekoliko igrača izvan stroja nije se uspio nametnuti Jusupovim momcima koji primjera radi svi zajedno manje zarade kroz godinu nego jedan Zvezdin igrač. Kako na parketu ne igraju novčanice već ljudi tako se i Zadar postavio bez respekta, s ogromnim samopouzdanjem i jasnom vizijom trenera na koji način se može iz ovakvog klasičnog dvoboja Davida i Golijata izići kao pobjednik.




– Da pravo kažem, nismo se nadali ovakvom rezultatu. Doduše i C. zvezda je igrala u petak u Euroligi, a mi smo istog dana odigrali izuzetno tešku utakmicu u hrvatskom prvenstvu. Osim toga ne koristimo našeg nominalno najboljeg pojedinca Luku Božića već dvije utakmice tako da smo došli u Beograd, kako se kaže, spašavati živu glavu. Međutim, način kojim je utakmica krenula otvorio nam je put prema iznenađenju. Svojim dečkima sam rekao prije početka da nema oklijevanja i kad su sami na šutu da pucaju i da ne traže bolju poziciju jer je pitanje hoće li je kasnije uopće imati. Tako je i bilo. Odigrali su s velikim samopouzdanjem, dobro su šutirali s visokim postotkom za tri poena, a i u skoku smo bili bolji te obično kad odneseš premoć u skok igri, onda se to odrazi i na rezultatu.


Povratak euforije


Kada je Danijel Jusup u pitanju onda se navijači Zadra imaju pravo nadati sportskim čudima. Uvijek je zadarski strateg bio poznat da od ne toliko atraktivnih, pa čak i manje kvalitetnih sastojaka, itekako zna “skuhati” vrhunsko jelo. Potvrdio je to još 2003. godine kada je u Ljubljani svladao baš C. zvezdu, pa u finalu regionalne lige i moćni izraelski Maccabi. Do prekjučer, Jusup je bio kreator posljednje pobjede na parketu C. zvezde 2010. godine, a ove sezone ruši sve “prognostičke karte abaligaških proroka” s momčadi koja računajući i Božića vrijedi tek 350 tisuća eura i koja trenutačno uživa na omjeru 4-2 te je u džep stavila uistinu rijetku pobjedu s gostovanja kod višestrukog regionalnog prvaka.


– Što reći, presretan sam da smo dobili u Beogradu. Baš sam gledao prije početka utakmice međusobni omjer Zadra na Zvezdinom terenu i mislim da je bio 16-2. Tako da mogu samo izraziti sreću što smo treći put otkad je regionalne lige uspjeli izboriti pobjedu kod moćnog protivnika i da sam ja bio na čelu te ekipe, istaknuo je Jusup poslije bravuroznog uspjeha u srpskoj metropoli koja je po sudeći po reakcijama navijača na društvenim mrežama tijekom  dana označila novi povratak euforije u grad košarke. Fenomenalno otvaranje sezone začinjeno slavljem na terenu moćnog euroligaša potaknulo je naglo buđenje u navijačkim krugovima jer njihovi ljubimci igraju iznenađujuće odličnu, modernu i gledljivu košarku, bez obzira na nikad tanji budžet i igrače koji su na ljeto prozivani raznim negativnim epitetima, uz predikcije najcrnjih dana zadarske košarke. No, sada je sigurno svim tim nevjernim Tomama i drago što su se više puta ove sezone ugrizli za jezik, a koliko je odzvonila veličanstvena pobjeda usred Beograda sigurno će potvrditi naredna utakmica koja se igra 19. studenog na Višnjiku protiv Budućnosti kada se očekuje do vrha napunjen Krešin dom i u jednu ruku trijumfalni doček Jusupovih igrača nakon pokoravanja Zvezdaša.