Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadrani kod Crvene zvezde

Jusup: Nadati se iznenađenju kod euroligaša nije objektivno

Autor:

07.11.2022. 09:37
Jusup: Nadati se iznenađenju kod euroligaša nije objektivno

Foto: KK Zadar



Nakon što su u sedam dana čak četiri puta morali izaći na teren, košarkaši Zadra dobili su dva dana odmora pred odlazak na megdan C. zvezdi koja je u svakom smilu riječi dominion u novijoj povijesti regionalnog natjecanja. Težak raspored koji je krenuo pretprošlog petka s domaćim ogledom kontra Splita, uslijedilisu Furnir i Cedevita Junior, pa završio prošlog petka gostovanjem kod Dinama bili su uvertira večerašnjem iskušenju u dvorani Aleksandra Nikolića u kojem se izgledi za pobjedom mogu mjeriti tek u promilima, a opet se momčad Danijela Jusupa sigurno želi predstaviti u što boljem svjetlu na velikoj pozornici, protiv sastava koji je dugi niz godina član europske košarkaške elite.


Dvije pobjede u 46 godina


Osim ogromnog nesrazmjera u kvaliteti rostera, Zadranima su gostovanja kod C. zvezde i po tradiciji osuđena na propast. Teško je za povjerovati, ali činjenice govore kako se u Pioniru, pa u dvorani Ace Nikolića, Zadar osladio pobjedom tek jednom otkad se igra regionalna liga i to sad već jako davnog 8. prosinca 2007. godine kada je Aleksandar Petrović (86:84) uspio skinuti zadarsko “prokletstvo” gostovanja kod “crveno-bijelih” koje je do tog trenutka trajalo duge 31 godine. Summa summarum, to su dvije pobjede u 46 godina, praktički pola stoljeća, a o kakvoj se teškoj misiji s natjecateljskog aspekta radi, spomenuo se i Danijel Jusup u najavi večerašnjeg dvoboja koji počinje u 18 sati.


– Nekim trenerima su ovakve utakmice najlakše, no meni osobno su ovo najteže utakmice gdje je protivnik toliko kvalitetan, još i k tome na domaćem terenu, tako da su tu šanse za nadati se nekom velikom iznenađenju nisu objektivne. Međutim, uvijek šansa postoji. Iskreno, ovakve utakmice u kojoj je protivnik veliki favorit najmanje volim voditi, ali jednostavno se moramo skupiti, jer će nam to ujedno biti peta utakmica u deset dana. Nakon Dinama smo iz Zagreba otišli prema Beogradu, imali smo dva i pol dana za regeneraciju i dovoljno vremena da se pripremimo za C. zvezdu najbolje što možemo – kazao je trener Zadra pred utakmicu u kojoj njegovi igrači imaju potpuno autsajdersku ulogu. Dovoljno je pogledati arsenal igrača koji pod sobom ima Vladimir Jovanović, a s čime to raspolaže na drugoj strani Jusup. Srpski reprezentativci: Stefan Marković, Milan Nedović, Miroslav Raduljica, Ognjen Dobrić, Luka Mitrović, Branko Lazić i Filip Petrušev, pa vođa crnogorske reprezentacije Nikola Ivanović, kojima su pridodani prekaljeni internacionalci poput argentinskog Talijana Luce Vildoze, Amerikanaca Hassana Martina i Johna Hollanda te Ganca Benjamina Bentila. Strašna momčad koja pak nije oduševila svoje navijače na startu Eurolige, s tek jednom pobjedom iz šest utakmica, ali u abaligaškim okvirima i dalje su Zvezdaši neprikosnoveni s omjerom 4-0. Stoga je i pitanje odakle prijeti najveća opasnost iz domaćih redova Jusupu se činilo i pretjeranim.


Dvoboj Božića i Vildoze




– Na svih treba pripaziti, kratko i jasno. To je euroligaška momčad, u petak su igrali u Monacu. Teško je tu nešto pametno reći, jer C. zvezda ima roster u kojem svi pucaju iz oružja, no istaknuo bih njihovu defanzivu. Oni kad stisnu u obrani onda je teško uopće doći do šuta, mislim da je u tome njihova najveća snaga, govorim na osnovu onih utakmica koje sam uspio pogledati u zadnje vrijeme – istaknuo je strateg Zadra pred nastup u kojem njegova momčad ima najmanje toga za izgubiti, dok će za razliku od izvjesnog ishoda najveću pažnju u ovoj utakmici pružiti direktan dvoboj službenog MVP-ja mjeseca listopada Luce Vildoze i Luke Božića koji je po realnom učinku bio daleko najistaknutiji igrač na otvaranju ABA lige. Božić nije igrao protiv Dinama, Jusup se nije izjasnio zašto je bio izvan sastava, ali za prepostavljati je da ga je trener Zadra ostavio na poštedi kako bi u Beogradu mogao biti na najvišem mogućem energetskom nivou, pa barem da taj dvoboj ode na stranu Zadra kad se teško nadati bodovima.


S DVOSTRUKIM MOTIVOM U BEOGRADU – Luka Božić