Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Novi čelnik

Juventus imenovao novog predsjednika nakon što je bivša Uprava podnijela ostavku zbog afere

Autor: Hina

18.01.2023. 15:37
Juventus imenovao novog predsjednika nakon što je bivša Uprava podnijela ostavku zbog afere

Foto: Foto REUTERS

Koncem studenog prošle godine cijeli Upravni odbor Juventusa, uključujući predsjednika Agnellija i dopredsjednika Pavela Nedveda, podnio je ostavku zbog optužbi za lažno računovodstvo



TORINO Nakon ostavke Andree Agnellija krajem studenog, za novog predsjednika talijanskog nogometnog velikana Juventusa službeno je imenovan 60-godišnji Gianluca Ferrero.


Koncem studenog prošle godine cijeli Upravni odbor Juventusa, uključujući predsjednika Agnellija i dopredsjednika Pavela Nedveda, podnio je ostavku zbog optužbi za lažno računovodstvo.


Gianluca Ferrero bio je kandidat kojeg je odredio Exor, holding obitelj Agnelli koji kontrolira 63.8 posto dionica najuspješnijeg talijanskog kluba sa 36 naslova prvaka. Sastavši se u srijedu ujutro na glavnoj skupštini, dioničari su izabrali novi Upravni odbor, na dužnosti do 2025., koji je zatim imenovao Ferrera za predsjednika, a Maurizia Scanavina za glavnog direktora.




“U mjesecima koji dolaze čekaju nas izazovi, izazovi za koje vjerujemo da imamo iskustvo, kompetenciju i odlučnost potrebnu za obranu Juventusa na svim nadležnim kaznenim, sportskim i građanskim instancama,” istaknuo je novi predsjednik koji je radio kao korporativni savjetnik, revizor, te član odbora niza kompanija.


“Prvo razmišljam o navijačima, koji su uvijek bili snaga momčadi. Nedavno sam razgovarao s nekima od njih i čuo njihove sumnje i strahove o budućnosti kluba. Želim biti jasan kada sam prihvatio ovu ulogu, učinio sam to s ciljem da dam sve od sebe za Juventus,” dodao je Ferrero koji će se osloniti na novog generalnog direktora Maurizia Scanavina (50), koji je do sada bio generalni direktor novinske grupe GEDI, koju također kontrolira Exor, a koja izdaje dnevne novine La Repubblica i La Stampa.


Nova uprava imat će zadatak popraviti sportsku situaciju “Stare dame”, ali prije svega zabrinjavajuću financijsku situaciju. Klub je zabilježio gubitke veće od 200 milijuna eura, a nalazi se i na “nišanu” talijanskog pravosuđa zbog mogućih financijskih nepravilnosti i lažnog računovodstva.


Pod Agnellijevim mandatom, koji je započeo 2010. godine, Juventus je osvojio devet naslova u italijanskoj Seriji A zaredom do sezone 2019/20.


Juve se trenutačno nalazi na trećem mjestu Serie A sa 37 bodova, deset manje od vodećeg Napolija. Milan na drugom mjestu ima 38 bodova.