Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ABA Liga

Kako ukrotiti Zmaja?

Autor: Paulo Sarić

11.03.2023. 19:55
Kako ukrotiti Zmaja?

Foto: Aleš Fevžer/KK CEDEVITA OLIMPIJA/ABA LIGA



Četvrta utakmica u razmaku od samo devet dana pred košarkaše Danijela Jusupa stavlja novi teški regionalni izazov. Krešin dom će sutra ugostiti slovenskog prvaka Cedevitu Olimpiju, momčad koja je zaredala s dobrim rezultatima na jadranskim parketima i koja je posljednji abaligaški poraz ubilježila još početkom veljače na gostovanju kod MZT-a. U međuvremenu su »Zmajčeki« upisali dvije pobjede, na strani kod FMP-a te na domaćem parketu protiv Igokee, i nastavili borbu s Budućnosti za treću poziciju na ljestvici uoči početka doigravanja. Zadar se nalazi u maloj krizi po pitanju regionalnih rezultata te je u posljednjih pet susreta slavio samo jednom, na domaćem parketu protiv Borca krajem siječnja, uz poraze od Mege, Splita, Crvene zvezde i Budućnosti, čime se doveo u situaciju da se bori za plasman u doigravanje, koje je do prije koji mjesec bilo »sigurna oklada«.


Statističke zanimljivosti


Bit će to okršaj dvije najbolje skakačke momčadi te trećeg i petog najboljeg napada lige, pri čemu valja kazati da su sutrašnji gosti podosta učinkovitiji gledamo li postotke šuta, kako za dva tako i za tri poena. I dok Zadar u svojim redovima ima Luku Božića koji igra statistički ponajbolju sezonu otkako je ABA lige te čvrsto drži vrh poretka najboljih strijelaca i igrača s najvećim valorizacijskim učinkom, te je ujedno i najbolji skakač lige, Olimpiju predvodi nekadašnji igrač Panathinaikosa i čovjek s dugogodišnjim NBA iskustvom Kevin Duane Yogi Ferrell Jr. koji je s gotovo 17 poena u prosjeku najbolji strijelac svoje momčadi, te je iza Dominika Mavre drugi najbolji asistent regionalnih parketa s nešto manje od sedam uspješnih dodavanja po susretu. Uz iskusnog Amerikanca, posebnu pozornost će valjati obratiti na Alena Omića koji ordinira pod obručima te je drugi najbolji skakač lige, kao i na Joshuu Adamsa koji daje vrijedan sekundarni napadački doprinos momčadi Jurice Golemca, ali i na oporavljene Karla Matkovića i Zorana Dragića. Slovenci su prije nekoliko dana poraženi od Lietkabelisa u 15. kolu ligaškog dijela sezone 7DAYS Eurokupa, čime su izgubili i posljednje teoretske izglede za plasman u doigravanje, pa će do kraja sezone čitav fokus čvrsto držati na regionalnim parketima gdje će loviti snove o plasmanu među europsku klupsku košarkašku elitu.


Šantelj upitan


Zadarski ciljevi su puno skromniji i prije svega se baziraju na kratkoročnom preživljavanju, a onda i ozdravljenju kluba koji je već godinama na bolesničkoj postelji. Što se parketa tiče, ono što je prije početka abaligaške sezone zacrtano praktički je već – ostvareno. Tek teorija dijeli Jusupove trupe od matematičkog osiguravanja ostanaka u prvom razredu regionalne košarke, pa je kao nova čvrsta potvrda dobrog rada interno postavljen plasman u doigravanje. Za tri pozicije bori se pet momčadi te je šest kola prije kraja sezone teško išta prognozirati. No, jedno je sigurno. Premda u skraćenoj rotaciji te s i dalje upitnim Leonom Šanteljom, Zadrani će nedvojbeno pokušati skupo prodati kožu. Počevši od sutra, s početkom u 17.30 sati.