Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

KUP KREŠIMIRA ĆOSIĆA

Kapusta tri sekunde prije kraja pokopao snove o trofeju

Autor:

15.02.2023. 22:09
Kapusta tri sekunde prije kraja pokopao snove o trofeju

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL



Ni treći ovosezonski okršaj s Cibonom Zadranima se nije pokazao sretnim. Vukovi su nakon premijerligaškog, pa abaligaškog sraza uspjeli izvojevati pobjedu i u najvažnijoj međusobnoj utakmici odigranoj dosad, onoj koja je vrijedila prolaz u polufinale Kupa Krešimira Ćosića.


Odluka o ulasku među četiri najbolja pala je u posljednjim sekundama, točnije tri sekunde prije kraja kada je Kapusta jednim pogođenim bacanjem donio svojima pola koša prednosti koje nisu uspjeli gosti anulirati u završnom napadu. Šteta za Zadar koji je imao pregršt prilika u toj ludoj završnici da matira Cibose, ali brzopletost i bezidejnost u tim trenucima koštala ih je lova na prvi domaći trofej ove sezone.


Pad u drugoj četvrtini


Jusupova momčad otvorila je utakmicu na pravi način, odlučno i ubojito. Od početka je nišanske sprave namjestio Jordano koji je s osam ubačaja, od čega dvije trice, povukao svoje do četiri viška (11:15). Cibosi ipak uspijevaju do kraja prve dionice konsolidirati svoje obrambene redove, dok su i u napadu počeli puno lakše dolaziti do završnice.




Trice su u pravo vrijeme po Zagrepčane zabili Perasović i Baković i tako se pred ulazak u drugu četvrtinu rezultat vratio na početne postavke (20:20). Zadrani se nisu dobro snašli u tom novom razdoblju igre, potpuno su se pogubili na zonsku obranu domaćina, a k tome je Sesarova momčad uspjela izraženom agresivnošću izbaciti Božića iz reketa, što je posredno dovelo do mnogih nerezonskih pokušaja izvan perimetra koji naravno nisu pronalazili svoj cilj.


S druge strane, Cibona se preko Radovčića, pa potom Bakovića i Kapuste razigrala u napadu te se pred zadnje dvije minute prvog poluvremena Jusupova momčad našla u velikim problemima, s osam minusa na svom kontu (38:30). Ipak, prema svlačionicama su se na kraju uputili s većim zadovoljstvom od Vukova, jer su zabili Žganec (dva bacanja) i Lakić (trica), što je Ciboninu prednost pred nastavak susreta svelo na tek tri poena (38:35).


Napeta završnica


Domaćin je sve to poništio na otvaranju treće četvrtine kad je pobjegla na najvećih devet plusa (44:35), ali nije imao dovoljno mudrosti zadržati tu prednost. Ukazali su se kod Vukova s dalekometnim projektilima Kapusta i Aranitović, a na isti način uspjeli su potom uzvratiti Žganec i Ramljak pa se rezultat tri minute prije ulaska u završnu dionicu našao u egalu (49:48).


Isti dvojac skrivio je 60 sekundi kasnije prelazak Zadra u vodstvo (49:52) koje nije dugo potrajalo, razlog su novi ubačaji izvan perimetra Bakovića i Smajlagića što je Cibosima donijelo minimalnih 57:56 pred četvrtinu odluke. A u tih završnih deset minuta očekivano ruka se skratila kod oba sastava, teško se dolazilo do poena pa je prva polovica dionice zaključena s mršavih 6:5 za goste i poravnatim rezultatom (62:62).


Isto odstojanje vrijedilo je i na ulasku u posljednjih 180 sekundi (64:64), a onda je Smajlagić tricom bacio Zadranima rukavicu u lice, što je uz jedno pogođeno bacanje Kapuste Ciboni donijelo četiri plusa (68:64). Jusupovi igrači nisu se dali smesti, već su preko Ramljaka i Žganeca izjednačili na 70:70. Ostalo je 37 sekundi i Zadar se uspio obraniti te krenuti u napad koji nisu završili Božić pa ni Drežnjak, a Kapusta je tri sekunde prije kraja iznudio prekršaj nakon kojeg je pogodio jedno, ali polufinala vrijedno bacanje za 71:70.


Pokušaj Drežnjaka s poludistance za pobjedu nije bio uspješan i slavlje Cibosa je moglo započeti. Zadar je u porazu predvodio Ramljak s 18 poena, Drežnjak je doprinio s 12 koševa i 11 skokova, dok su kod Cibone prednjačili Kapusta i Baković, svaki s 15 ubačaja.