Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svjetsko rukometno prvenstvo

Kauboje večeras na prvoj stepenici SP-a čeka afrički prvak: Ključ svega je čvrsta i kompaktna obrana

Autor: Igor Duvnjak

13.01.2023. 18:29
Kauboje večeras na prvoj stepenici SP-a čeka afrički prvak: Ključ svega je čvrsta i kompaktna obrana

Foto: Pixsell



Hrvatski rukometaši u Jönköpingu čekaju svoj start na Svjetskom prvenstvu, večeras od 20.30 sati ogledat će se s Egiptom u susretu 1. kola skupine G. Spominjanje momčadi iz »zemlje faraona« nanovo upozorava općepoznatu činjenicu kako vrijeme leti, brzo idu godine, čak i desetljeća.


Naime, prošlo su skoro dva i pol desetljeća od 1999. godine, kada se Mundijal igrao baš u Egiptu, a u nas nije rado upamćen nakon što je reprezentacija u igračkim lutanjima i smjenama generacija doživjela neuspjeh. Dva su pak desetljeća za nama od godine slavlja, zime u kojoj je Lino Červar poveo momčad u Portugal, odakle se reprezentacija vratila kao svjetski prvak. Desetljeće je pak prošlo od posljednjeg odličja Hrvatske na SP-ima, bronce u Španjolskoj, koja u zapaženoj kolekciji, uz spomenuto zlato, ima tri srebrne medalje.


Lijepo je sjetiti se tih slavljeničkih dana, ali od prošlosti se ne živi, valja stajati čvrsto s nogama u sadašnjosti, pogleda uprtoga prema budućnosti. U takvom stanju izbornik Hrvoje Horvat, kao i igrači, maksimalno je koncentriran na večerašnji susret, hvaleći suparnika tješi se kvalitetom svoje momčadi.


Respekt




– Egipat je ozbiljna reprezentacija, gazi u obrani, u tranziciji i u napadu – hvali hrvatski izbornik Hrvoje Horvat Egipćane, ali i svoju momčad. – Respektiramo ih, ali smo svjesni svojih kvaliteta. To je jedna reprezentacija koja ima širok roster i dobru obranu »6-0« iz koje vuku u leđa. Lijevi vanjski su ti koji donose puno odluka. Naša obrana je na to spremna, pripremila se na njihove individualne i kolektivne karakteristike. Spremni smo, odradili smo dobre pripreme.


Sve što smo htjeli, to smo i odradili. Sada je na dečkima da se dobro pripreme za ovu utakmicu, da svaki »uđe u sebe«, da u ovom susretu bude u najboljem mogućem stanju, da sve od sebe. Očekuje nas rat svih 60 minuta, gdje svi moramo biti koncentrirani i fokusirani, onda neće izostati dobar rezultat.


Reprezentativac iz srca hrvatske obrane, pivot Željko Musa, još je u Poreču hvalio odnos ekipe prema radu i ozračje u momčadi, to je sada samo i potvrdio.


– Vjerujem da je Hrvatska spremna, odradili smo odlične pripreme, hvala Bogu, nakon onog početka rada više nije bilo ozljeda – rekao je Musa. – Dobro smo trenirali i mislim da smo čak dobro odigrali zadnje dvije utakmice. Vidjeli smo što ne smijemo raditi i što moramo ispraviti. Ozračje u ekipi je fantastično.


Egipat je pak bez dvojbe najjači suparnik u ovoj skupini G, riječ je o momčadi koja je u uzletu, reprezentaciji koja je na prošlom Svjetskom prvenstvu na svom parketu u četvrtfinalu tek poslije izvođenja sedmeraca pala od jedne Danske, reprezentacije koja je potom uzela zlato. Većina igrača nastupa ili u Europi, ili u dvama glavnim egipatskim klubovima, Zamaleku i Al Ahlyju, a vodi ih 42-godišnji Španjolac Roberto García Parrondo, koji je ujedno i trener bundesligaša Melsungena, u kojem su i Hrvati Domagoj Pavlović, Ivan Martinović i David Mandić.


Ekipa je to s iskusnim golmanom Karimom Handawyjem, vrsnim vratarom kojem je to čak peto Svjetsko prvenstvo, s tim da je nastupio na dvjema Olimpijskim igrama, ubojitim krilima, lijevim Omarom El-Wakilom i desnim Mohammadom Sanadom. Puno se u najavama govori o kvalitetama egipatskih bekova, recimo Mohamed Ali Zein na lijevom, Yehia El-Deraa na srednjem i Mohsen Mahmoud na desnom vanjskom. U kvalitetan se sastav uklapaju i dobri pivoti Egipta, zemlje koja je nanizala nastupa na SP-ima, a najdalje je stigla u Francuskoj 2001. godine, kada je zauzela četvrto mjesto. Osvojeno četvrto mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju, kao i zlato na posljednja dva kontinentalna prvenstva, potvrđuje kako je Egipat posljednjih godina najbolja afrička rukometna selekcija.


Dvije pobjede


Ove dvije reprezentacije su na SP-ima igrale davno i u oba je navrata slavila Hrvatska, kako 1995. godine, kada je na Islandu bila srebrna, tako i u Portugalu 2003. godine pri pohodu na svjetsko zlato. Nadajući se i trećoj pobjedi, Musa podsjeća na važnost odrađivanja obrambenih poslova.


– Za vrijeme cijelih priprema smo gledali samo Egipat i samo smo na njih fokusirani. Tražimo kako da to najbolje izvedemo jer je ova utakmica bitna za nastavak natjecanja. To je ozbiljan protivnik koji igra brzo, tu je važno da se mi što brže vraćamo u obranu, da smo kompaktni u obrani i da ne radimo puno tehničkih pogrešaka. Povratak u obranu je najbitniji, iz kontri zabijaju puno lakih golova. Trude se da to brže naprave, a ako se mi dobro formiramo i budemo gusti u obrani, mislim da će to biti dobro za nas – poručio je Željko Musa.


Hrvatska potom 15. siječnja igra sa Sjedinjenim Američkim Državama, također u 20.30 sati, a u istom terminu završava prvi krug natjecanja u skupini susretom s Marokom 17. siječnja.