Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ABA Liga

Dobar otpor nedovoljan za prekid negativne tradicije

Autor: Paulo Sarić

04.03.2023. 22:10
Dobar otpor nedovoljan za prekid negativne tradicije

Foto: Filip Roganović/KK Budućnost VOLI/ABA liga



Košarkaši Zadra poraženi su na gostovanju u Podgorici kod Budućnosti u susretu 20. kola regionalne ABA lige rezultatom 76:68. Premda su izvrsno otvorili susret i početkom druge dionice imali i visokih 16 poena prednosti, igrači Danijela Jusupa u nastavku nisu uspjeli zadržati potrebni ritam te su u samoj završnici pokleknuli pred napadima individualno kvalitetnijeg suparnika.


Početak iz udžbenika


I dok je trotjedna pauza ostavila vidljivog traga na crnogorskom sastavu kojem je trebalo dugo vremena da dođe na željenu radnu temperaturu, Zadrani su od prve minute nametnuli svoj ritam i na krilima dvije trice Karla Žganeca rano otišli na tri posjeda prednosti. Brz protok lopte u napadu stvarao je probleme igračima Budućnosti koji su u redovito kasnili u zatvaranju košarkaša u bijelim dresovima, no pravi uzrok vodstva Zadra je ležao u čvrstoj igri na defenzivnoj strani terena. Agresivna obrana nije ostavljala puno prostora momcima Vladimira Jovanovića koji su muku mučili da dođu do pozicija za šut, što je rezultiralo četverominutnom sušom sredinom prve četvrtine koja je omogućila gostima da se odvoje na dvoznamenkastu razliku.


Luka Božić (KK Zadar)

Filip Roganović/KK Budućnost VOLI/ABA liga


Luka Božić je ugradio četiri, Dario Drežnjak, Leon Šantelj i Juan Davis po dva, a Marko Ramljak jedan poen u seriju 0:11 nakon koje je semafor pokazivao ugodnih 7:21 za hrvatski sastav. Većina poena Zadra dolazila je iz reketa te iz kontranapada, a da je bolje služio šut za tri poena razlika je mogla biti i veća, no novih sedam vezanih koševa na samom otvaranju druge dionice odvelo je Jusupove trupe i na visokih plus 16 (14:30), natjeravši domaćeg stratega na prilično odrješit razgovor sa svojim igračima.


Povratak domaćina




Uzvratili su Edin Atić i Emmanuel Lecomte, no dvoznamenkasta prednost Zadra je bila stabilna sve do buđenja iskusnog Ericka Greena koji je individualnom kvalitetom oplodio tri domaća napada i primakao svoju momčad na minus osam (28:36). Kako je vrijeme odmicalo, do izražaja je sve više dolazila šira rotacija Budućnosti koja je podigla tempo igre i na krilima šuta za tri poena malo po malo topila zaostatak, dok su Zadrani s druge strane polako gubili ritam koji ih je krasio na početku susreta. Dvije trice Marka Jagodića Kuridže i Camerona Reynoldsa pokazale su put, da bi potpuni povratak crnogorskog prvaka košem s centra s istekom vremena potvrdio Lecomte za 39:40 uoči odlaska u svlačionice. Tek šest poena Zadra u prvom poluvremenu palo je izvan reketa ili van linije slobodnih bacanja, što je bio podatak na koji je svoje igrače žustro upozoravao i trener Jovanović, no takva je košarka stvarala probleme Crnogorcima kojima prilagodba nije dolazila prirodno, pa su gosti bili ti koji su diktirali tempo sve do pretkraj treće četvrtine.


Individualna kvaliteta i svježina


Razigrao se Luka Božić koji je uzeo loptu u svoje ruke i učas udvostručio učinak iz prvog dijela, no kako je jedinu pomoć imao u dalekometnom ubačaju Leona Šantelja i jednom slobodnom bacanju Drežnjaka, domaćini su u 27. minuti krenuli u veliki nalet i serijom 12:3 stigli do preokreta. Ponovno se kobnim pokazao dalekometni šut, ovoga puta Greena i Petra Popovića, pa se u odlučujuću dionicu ušlo s minusom od pet poena iz zadarske perspektive.


Erick Green (KK Budućnost VOLI)

Filip Roganović/KK Budućnost VOLI/ABA liga


Kada je Popović na otvaranju četvrte četvrtine položio za 63:56, činilo se da su domaćini uhvatili povoljan vjetar, no dalekometni ubačaji Žganeca i Božića su još jednom probudili nadu kod momaka u bijelome. Kako se bližio kraj dvoboja, napad je sve više “trokirao”, no obrana je i dalje bila na visokoj razini pa su Zadrani držali priključak sve do posljednje dvije minute. A tada je do izražaja došla individualna kvaliteta Budućnosti. Prvo je Green pogodio za 71:68, da bi Jaleen O’Brian potom položio za plus pet. Zadar se okrenuo šutu za tri poena, no dvaput je neprecizan bio Arijan Lakić, da bi “točku na i” domaćeg trijumfa stavio raspoloženi Green s linije slobodnih bacanja.


Upravo je iskusni Amerikanac sa 17 poena bio prvo ime crnogorske momčadi, dok je goste još jednom predvodio izvrsni Luka Božić koji je susret završio s 25 koševa, šest asistencija i pet uhvaćenih lopti.