Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

odluka nadzornog odbora

Gunjević smijenjen s mjesta direktora KK Zadra!

Autor: Paulo Sarić

27.02.2023. 18:05
Gunjević smijenjen s mjesta direktora KK Zadra!

Foto: Arhiva ZL/Marin Gospić



Danas poslijepodne je u prostorijama kluba u Jazinama održana sjednica Nadzornog odbora KK Zadar na kojoj je jednoglasnom odlukom smijenjen dojučerašnji direktor kluba David Gunjević. Nadzorni odbor se okupio u sastavu: Dino Martinović, Dario Kljajić, Arsen Travica, Davor Karlović, Siniša Pećanac i Ante Rubeša, pri čemu su Martinović i Travica na sjednici sudjelovali na daljinu.


– Više je razloga zbog kojih se Nadzorni odbor odlučio na ovu tešku odluku. Prije svega iz recentnih medijskih istupa direktora Gunjevića jasno je da je na relaciji Nadzorni odbor-Direktor došlo do suštinskih neslaganja oko poslovnih ciljeva (politika) Društva – stoji u priopćenju potpisanom od strane Nadzornog odbora KK Zadar.


Otkazi zaposlenicima


Dosadašnji direktor Gunjević je u svom priopćenju koje je u nedjelju navečer stiglo na adresu medijskih redakcija u nekoliko točaka naveo ključne probleme u klubu, pri čemu se posebno osvrnuo na status poništenja otkaza trojici zaposlenika, ali i na situaciju s ugovorima Darija Drežnjaka i Petra Aranitovića.




– S obzirom na to da zaposlenici nisu imali razumijevanja za nepovoljnu financijsku situaciju, odluke o otkazu neću poništiti. Za trećeg zaposlenika, zbog kojeg su pritisci očito najveći, ta mogućnost nije ni postojala iz mnogo razloga, koje nije potrebno iznositi – napisao je sada već bivši direktor Gunjević, objasnivši da je prije toga tražio smanjenje iznosa od 31 tisuću kuna mjesečno, koliko klub mjesečno koštaju Mario Mandir i Toni Matešić, za 30 posto. Treći zaposlenik u pitanju je Petar Popović.


Nadzorni odbor je na sjednici održanoj 13. veljače tražio poništenje triju poslovno uvjetovanih otkaza, uz objašnjenje da oni nisu koordinirani između Nadzornog odbora i Direktora i da se radi o promjeni organizacije Društva te promjeni poslovne politike, tj. poslovnih ciljeva, čime takav akt Uprave spada u kršenje Statuta Društva (članak 29., stavak 2.). No, direktor Gunjević je odbio poništiti otkaze, što je na koncu platio pozicijom.


– U direktnim razgovorima i pokušaju da se pronađe zajednički jezik na relaciji Nadzorni odbor-Direktor, ispostavilo se da je kamen spoticanja ovakvoj odluci Direktora da ne povuče otkaze isključivo povlačenje samo jednog otkaza i to zbog razloga što jedan zaposlenik po saznanjima Direktora ne ispunjava svoje radne dužnosti.


Nadzorni odbor je u više navrata komunicirao prema Direktoru da nakon što se ponište svi poslovno uvjetovani otkazi ima otvorene ruke da prema bilo kojem zaposleniku u radnoj zajednici, koji ne ispunjava svoje radne obaveze, slobodno može pokrenuti proces disciplinskog otkaza, ako za to postoje legitimni dokazi – stoji u nastavku priopćenja Nadzornog odbora.


Potpisi ugovora s igračima


Druga velika točka prijepora vezana je uz potpisivanje ugovora s Darijom Drežnjakom i Petrom Aranitovićem. Drežnjak je zbog neisplate plaća raskinuo postojeći ugovor i sada želi potpisati novi, bez odštetne klauzule, dok bi dolazak Aranitovića, smatra Gunjević, zatvorio priliku mladim igračima.


– Imate novaca i za potpis ugovora igraču koji je cijelu ovu klupsku situaciju lukavo iskoristio kako bi izbjegao odštetu, pritom zaboravivši da ga se ljetos u cijelosti isplatilo i da će mu se, bez obzira na sve, zaostaci isplatiti. U isto vrijeme njegov matični klub pušta zadužnice i blokira nam račun, valjda kao nagradu jer ga je KK Zadar dvadeset godina hranio igračima, trenerima i novcem.


Ugovor s igračem koji je već imao ugovor pa ga je raskinuo neću potpisati jer ne mislim Klaricu i Sikirića »zavariti« za klupu… Kada smo konačno mogli sve preokrenuti i okrenuti se našoj dici, vi odlučujete nastaviti po starom. Slijedom navedenoga konstatiram kako i dalje neodgovorno povećavate ionako visoke dugove, nemajući nikoga tko bi ih podmirio i to ostavljate meni – istaknuo je Gunjević, zatraživši pritom od Gradonačelnika smjenu svih članova Nadzornog odbora, osim onih iz udruge Grad košarke.


Na koncu je smijenjen – on, te će gore navedene odluke i ugovore na koncu morati potpisati v.d. direktora, koji će biti imenovan u što je moguće kraćem roku, nakon čega slijedi i objava javnog natječaja za poziciju direktora kluba.


– Za kraj, htjeli bismo naglasiti da se Nadzorni odbor u ovom sastavu nije i neće uplitati operativno u vođenje sportske politike Kluba, jer je to isključivo mandat i posao sportskog direktora uz suglasnost Uprave koja mora osigurati financijska sredstva za provođenje iste – stoji u zaključku priopćenja NO-a KK Zadar.