Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

VELIKA POBJEDA U ČAČKU

Jusup: Bio je to pravi rat na parketu, ovo je za nas vrlo važna pobjeda

Autor:

25.10.2022. 08:59
Jusup: Bio je to pravi rat na parketu, ovo je za nas vrlo važna pobjeda

Foto: ABA Liga



Zadarska bajka na otvaranju nove sezone ABA lige i dalje traje. Gotovo je nevjerojatno bilo za očekivati da će družina predvođena Danijelom Jusupom u prva četiri kola egzistirati na omjeru 3-1 i naći se u samom vrhu poretka, posebno nakon što se ovog ljeta drastično suzio financijski remen i okupila se momčad sastavljena pretežito od igrača pristiglih iz drugog regionalnog ranga. No, nakon pobjeda nad SC Derbyjem i Megom na Višnjiku te prekjučerašnjeg slavlja na vrućem parketu u Čačku valjda je jasno svim “nevjernim Tomama” u gradu košarke da najtrofejniji zadarski trener itekako zna znanje i da je postao autorom najboljeg Zadrovog ulaza u regionalnu sezonu nakon 14 godina, tj. sezone 2008./09. kada se Aleksandar Petrović, u prvoj sezoni na Višnjiku, također nakon četiri odigrana kola našao na omjeru 3-1. Taj uspjeh je još izraženiji kada se uzme u obzir da se novokomponiranoj Jusupovoj momčadi predviđala teška borba za opstanak, a mnogi analitičari i košarkaški stručnjaci diljem regije proročanski su najavili sudbinu kluba s Višnjika kao i sezone 2011./12. kada jedini put u 22 godine nije bio članom abaligaške elite.


Nadmoć u skoku


Ako se domaća slavlja nad SC Derbyjem i Megu mogu svrstati u poznatu izreku “i ćorava kokoš zrno ubode”, onda se nakon velika dva boda izborena u 45 minuta drame na gostovanju kod Borca Zadrani s pravom mogu busati u prsa da su trenutačno najveći hit regionalne sezone i da su zaslužili golemi respekt svih budućih protivnika. Autoritet koji Jusupova momčad pokazuje u dosadašnjem dijelu ABA karavane ukazuje da mu momčad definitivno ima glavu i rep, dok stručni stožer svakoj utakmici pristupa s jasnim i učinkovitim “game planom” koji igrači umješno prenose na parket. Tako se zbilo i u nedjelju navečer u Čačku gdje se odvijala rovovska bitka, a na kraju su s visoko podignutim rukama u zraku završili momci u plavim dresovima, svjesni da su praktički nakon četiri odigrana kola ozbiljno zakoračili prema ostvarenju primarnog cilja, a to je opstanak u regionalnoj eliti, jer sve tri dosadašnje pobjede su izborene upravo protiv direktnih konkurenata.





– Kao što smo i pretpostavljali bio je to pravi rat na parketu. Znali smo da Borac igra vrlo agresivno, pogotovo na domaćem terenu. Međutim, isto tako smo znali ako svedemo broj izgubljenih lopti na minimum i ako zatvorimo protivniku napadački skok da onda imamo šanse dobiti utakmicu – prvi je bio komentar Danijela Jusupa nakon velike pobjede u Čačku za koju se trebalo izboriti u dodatnih pet minuta igre, apostrofiravši odlično građenje reketa od strane njegove momčadi. Ukupno je Zadar imao 44 skoka naspram 35 domaćina, a što je još važnije Borac je samo jedan napadački skok imao više od svog protivnika.


– Nismo im dozvolili puno napadačkih skokova, imali su ih tek deset. Tu smo napravili najveći posao. Bili smo strpljivi i uspjeli smo zadržati mirnoću. Ali, smo zbog naše nepromišljenosti dopustili domaćinu brzi oporavak nakon našeg bijega na plus osam početkom drugog poluvremena. Međutim, ova je momčad još jednom pokazala da uistinu ima karakter i da se može izvući i iz takvih rupa. Čestitam svojim igračima. Ovo je za nas vrlo važna pobjeda – zaključio je Jusup istaknuvši pobjednički karakter svojih momaka koje je kao i u svakoj abaligaškoj utakmici dosad predvodio svestrani Luka Božić.


Božić i Drežnjak predvodili


Nije Bjelovarac bio na onoj svojoj “uobičajenoj” razini jer nas je navikao iz kolo u kolo na valorizacije preko 40 indeksnih poena, ali nije zaboravio isporučiti golemi doprinos koji se mjeri s 27 poena, 11 skokova i sedam asistencija. Teško mu je bilo hrvati se s udvajanjima igrača Borca pa se u prvom poluvremenu nije baš najbolje snašao, usput skupivši tri osobne i pravu silu izgubljenih lopti, no nastavak je donio blistavo Božićevo izdanje te je uz Darija Drežnjaka bio taj detonator novog velikog uspjeha Zadra u regionalnim okvirima, iako se niakko ne smije umanjiti veliki obol ostatka momčadi. A koliko je zadarsko slavlje u Čačku bitno potvrdit će i riječi trenera Borca Marka Marinovića koji je zamjerio svojim igračima manjak zalaganja, no svjestan je da u toj priči ima ponajviše zasluga Jusupovog sastava koji je pokazao veću želju, borbenost, i na kraju krajeva smirenost u odlučujućim trenucima. To kod svojih igrača Marinović još uvijek mora pronaći, a nakon četiri kola imaju nulu na saldu pobjeda, kao što je imaju i Mega i Split.



– Čestitam Zadru na zasluženoj pobedi. Borio se, nije se predavao, tako da je zasluženo slavio. A što se tiče nas, u nedostatku talenta, treba pokazati borbenost i da ti je stalo do nečega. Iz neobjašnjivih razloga, moji igrači večeras nisu to pokazali. Imali smo jednog igrača koji je ličio na sebe, a ostali nisu bili ni blizu renomea ABA lige. Kada je trebalo preuzeti odgovornost, igrači nisu bili tu, pa smo zasluženo poraženi – kazao je trener Borca.