Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

utakmica sa splitom

Karlo Žganec: Smatram se najvećim krivcem za poraz

Autor:

23.03.2023. 12:39
Karlo Žganec: Smatram se najvećim krivcem za poraz

Foto: Šime Zelić/KK Zadar



Vidanje novih rana koje su košarkašima Zadra prouzročili splitski »Žuti« polako ide prema svome kraju jer se već sutra na megdanu u Krešinom domu pojavljuje Igokea. Ipak, teško je bilo ne započeti razgovor s centrom Karlom Žganecom, a da se ne dotakne bolne teme uzastopnih poraza od Splita koji su ove sezone uistinu pravi bauk Zadranima.


Četiri od pet otišlo je na stranu »Žutih«, a i sve tri utakmice odigrane na Višnjiku završile su slavodobitno za sastav Srđana Subotića.


Prosuli pobjedu


Veliki žal za propuštenom prilikom da se po prvi puta ove sezone dobije Splita na svom parketu istaknuo je i jedan od tragičara tog dvoboja odigranog u nedjelju. Žganec je pri rezultatu 83:81 za Zadar osvojio loptu u napadu nakon Drežnjakovog promašaja s linije i dobio priliku potvrditi pobjedu, no uslijedila su dva promašaja zaredom koje je potom iskoristio Shorter te su bodovi ponovno otišli put Gripa.




– Definitivno se smatram najvećim krivcem za poraz zbog ta dva promašena penala u završnici. Bio sam siguran da ću zabiti oba, no nisam, i nemam opravdanja za to. Glupo je da išta drugo kažem kada je tako ispalo na kraju. Stvarno je šteta jer smo generalno odigrali solidnu utakmicu, i to bez Luke.


Držali smo rezultat pod kontrolom i pritom dobro zatvorili Shortera i Mavru, no pojavio se Kalajžić koji je pogodio puno više od očekivanja. Žal je uistinu još veći jer smo svjesni da smo bili bliže pobjedi – kazao je 27-godišnji centar Zadra pa pokušao objasniti što je to toliko kobno po njega i suigrače kada se na suprotnoj strani terena nađu dalmatinski rivali.


– U abaligaškoj utakmici na Višnjiku vodili smo 13 razlike u prvom poluvremenu pa smo ih prosuli, na Gripama smo imali čak 16 plusa na odmoru, no i to smo uspjeli prosuti. Evo sad nam nije bilo dovoljno ni devet viška na pet minuta do kraja.


Ne znam što bih pametno rekao na sve to…, izgleda da nije slučajno kada se dogodilo više puta. Koji su razlozi tim padovima u završnici, baš protiv Splita, teško nam je u svlačionici uistinu odgonetnuti. Možda je dekoncentracija, možda je umor, ne znam…, stvarno je šteta, glupo smo prosuli dobivenu utakmicu.


Dvije abaligaške pobjede


Unatoč četvrtom uzastopnom porazu od Splita, Žganec je svjestan da se svi kiksevi još uvijek mogu ispraviti i da će se najvažnije utakmice igrati u doigravanju za prvaka države.


– Slažem se da je dugo prvenstvo i da ima vremena za popravak kikseva. No, isto bih više volio da smo dobili Splita u ovoj zadnjoj utakmici. Bitno je na kraju Lige za prvaka zauzeti što je moguće bolju poziciju za doigravanje, a ovisit će puno i faktoru umora, širini klupe te o dosta sitnih i bitnih stvari, ali svakako se želimo pokazati i prije početka doigravanja – istaknuo je Žganec koji će priznati da na koncentraciju i fokus na utakmice u hrvatskoj ligi bitno utječe i taj lov na regionalno doigravanje.


U tom kontekstu prvi sljedeći protivnik, Igokea sutra na Višnjiku, je i ključ tog dosega na koji se čeka dugih 15 godina.


– U prvom mjesecu smo više-manje otklonili sve brige oko ostanka u regionalnoj ligi, ali smo se svojim dobrim igrama doveli u situaciju da je plasman u doigravanje realan doseg. U preostala četiri kola trebaju nam dvije pobjede kako bi to doigravanje potvrdili i naravno da ćemo se svojski truditi to i ostvariti.


Prva na redu je Igokea koja se bitno podigla u formi nakon što su se dugo tražili tijekom sezone. Promijenili su i trenera i nekoliko igrača te su sigurno momčad koja zaslužuje puno viši plasman od trenutnog.


U svakom slučaju čeka nas zahtjevna utakmica, ali ako odigramo na onom energetskom nivou kojim smo igrali veći dio abaligaške sezone onda ne bi trebalo sumnjati u našu pobjedu – kazao je za kraj Žganec.