Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ABA LIGA

Košarkaši Zadra poraženi na gostovanju kod MZT-a u 24. kolu

Autor: Andrija Dešpoja

31.03.2023. 22:56
Košarkaši Zadra poraženi na gostovanju kod MZT-a u 24. kolu

Foto: ABA liga



Gostovanje kod fenjeraša lige u prijestolnici Sjeverne Makedonije košarkaši Zadra zaključili su porazom koji ih je još više udaljio od potencijalnog plasmana u doigravanje. Momčad pod vodstvom Danijela Jusupa pokazala je dva lica kontra MZT-a. a na kraju je prevladalo ono lošije iz prvog poluvremena kada su domaćini stvorili ogromnu zalihu od 23 poena.


Nagrizali su Zadrani u preostalih 20 i kusur minuta taj golemi minus, došli potpuno blizu u posljednjoj minuti, ali izostalo je snage i koncentracije za nešto više od ukupno 14. poraza u regionalnoj sezoni.


Anemično otvaranje


Uvodni dio skopske utakmice donio je definitivno najgore izdanje Zadra ove sezone. Jusupovi igrači kao da se nisu pojavili na prvih 15 minuta utakmice, izgledali su potpuno beskrvno, tromo i nezainteresirano, a najbolja potvrda njihove neshvatljive anemičnosti su tek dvije pogođene trice iz čak 13 pokušaja u prvoj četvrtini.




Na drugoj strani uspješnost izvan perimetra bila je na iznimnih 56 posto (5-9). Prve tri bile su djelo omalenog Amerikanca Caffeya koji se pokazao nerješivom zagonetkom za Jusupovu momčad u tom uvodnom razdoblju, a kad su mu se krajem prve dionice priključili Mićović i Stojanovski pobjegoše Makedonci na 13 koševa razlike (30:17).


No, tu zadarskoj nizbrdici ni blizu nije bio kraj, jer su još pet dugih minuta Jusupovi igrači morali čekati na novi ubačaj, dok je za to vrijeme MZT nastavio puniti njihov koš. Na svoje su došli mnogi igrači koje Dragan Nikolić poslao na parket, prije svih Amerikanci Cook i Ware koji su povukli domaće do nestvarnih 23 plusa (40:17).


Zamirisalo je na potpuni debakl Jusupove družine, ali malo-pomalo uslijedilo je buđenje koje se do odlaska na odmor dovuklo do bitnije redukcije velikog vodstva MZT-a.


Božić je zaključio napadačku sušu koja je trajala predugih sedam minuta, konačno je nešto prošlo i s vanjskih pozicija (Davis i Šantelj), dok je u samoj završnici poluvremena dobru dionicu odradio mladi Klarica i prema svlačionicama su paradoksalno puno zadovoljniji otišli gosti, iako su gubili 13 razlike (52:39).


Proradio vanjski šut


Nastavio se taj pozitivan trend kod Zadrana i u trećoj četvrtini, iako se u prvih šest minuta nisu uspjeli nametnuti jer je razlika i dalje o(p)stajala u dvoznamenkastim vodama (65:51). No, strpljenje se isplatilo za naredne četiri minute kada je konačno proradila gostujuća paljba s vanjskih pozicija (Šantelj, Drežnjak, Božić) te se prema završnoj dionici otišlo sa samo pet zaostatka (70:65).


Činilo se da je domaćinu došla »voda do ušiju«, no uskoro su opovrgnuli ta nadanja Zadrana Bursać i Cook koji vraćaju Makedoncima dvoznamenkasto vodstvo (79:67). No, nisu Jusupovi igrači pomišljali na predaju, već su uzvratili novim tricama Čampare i Drežnjaka kojima se približilo na četiri minusa (79:75), dok se u posljednju minutu ušlo s posjedom zaostatka (82:79) nakon što su Žganec i Božić anulirali tricu Mićovića.


Dočekali su Zadrani u završnom napadu priliku za produžetak koju je promašio Ramljak, potom je Čampara zaradio dva bacanja koja je zapucao, pa se ponovno našao na liniji nakon napadačkog skoka, ali zabio je samo jedno za 82:80 što nije propustio kazniti na drugoj strani Caffey. MZT-ov Amerikanac zabio je 21 koš, Mićović je ubacio 15 uz 11 skokova. Kod Zadra je prednjačio Božić s 21 košem, osam skokova i šest asistencija, dok je Drežnjak dodao 17 poena.