Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ABA LIGA

Najbrži napad, kontrola skoka i »europska« obrana

Autor:

27.10.2022. 13:55
Najbrži napad, kontrola skoka i »europska« obrana

Foto: ABA Liga



Premda je pred početak sezone kao glavni cilj označen ostanak među regionalnom elitom, što je s obzirom na financijsku konsolidaciju kluba i posljedični igrački kadar bio logičan potez, Zadar se nakon prva četiri kola prometnuo u najugodnije iznenađenja otvaranja ABA lige. Tri pobjede iz četiri susreta najbolji su start kluba s Višnjika u posljednjih 14 godina, odnosno od preseljenja u Krešin dom. Tada je momčad pod vodstvom aktualnog vršitelja dužnosti izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije Aleksandra Petrovića svladala Split, Cibonu i Bosnu, prije nego je u četvrtom kolu poražena na gostovanju kod Partizana. Ovogodišnje »žrtve« su dobro znane – SC Derby, Mega i Borac, dok su jedino košarkaši Mornara napustili parket uzdignutih ruku nakon okršaja s Jusupovim trupama. Vrijeme je stoga za prvi pogled na statističke kategorije koje bacaju novo svjetlo na izdanja zadarske momčadi koja trenutno zauzima treće mjesto na ljestvici s omjerom 3-1.


Najbolja valorizacija


Pogleda li se valorizacijski indeks svih igrača, Zadrani tu stoje poziciju bolje. Prije svega zahvaljujući nadahnutim izdanjima Luke Božića, koji je daleko najbolji igrač regije po pitanju individualnog učinka (40.5 indeksnih bodova), KK Zadar je trenutno druga najbolja momčad Jadranske lige s prosječnom momčadskom valorizacijom od 104.75 indeksnih bodova, odmah iza neporaženog Partizana čiji su igrači skupili 112.75 »punata«. Po pitanju broja postignutih poena igrači Danijela Jusupa stoje stepenicu bolje te predvode čitavu ligu s 94 koša u prosjeku, ispred Partizana te Cibone i Cedevite Olimpije, a na vrhu ljestvice su i po broju uhvaćenih lopti s 37.5 skokova u prosjeku, ispred Cedevite Olimpije čiji košarkaši hvataju dvije i pol lopte manje. Zadrani pritom puno bolje skaču u obrani nego u napadu. Po pitanju obrambenih skokova »plavo-bili« su neprikosnoveno na vrhu ABA lige s 28.25 uhvaćenih lopti po susretu, ispred »Zmajčeka« koji ponešto slabije »lete ispod obruča« s 25.67 skokova u prosjeku. Gledaju li se samo napadački skokovi, situacija je podosta različita. Zadar je tu u »nižoj srednjoj klasi«, na devetom mjestu, s nešto više od devet osiguranih drugih napada.


Tricaška momčad


Premda bi se na prvi pogled moglo pomisliti da je uzrok tome vrlo dobar postotak šuta iz igre, brojke pokazuju suprotno. Zadrani su po pitanju efikasnosti čvrsto u sredini regije, preciznije na osmom mjestu s 46.15 posto šuta iz igre, a na sličnoj poziciji su i po pitanju broja postignutih poena po napadu gdje s 1.17 poena po posjedu dijele pozicije od petog do osmog mjesta s Crvenom zvezdom, Igokeom i Mornarom. Gledamo li prosječni broj asistencija po utakmici, Jusupovi momci tu nešto bolje stoje. Premda su pred početak sezone ostali bez Diantea Baldwina koji je trebao povezati konce napadačke igre, Zadrani ne »carine« loptu, već igraju – momčadski. Dokaz tome je 20.5 asistencija u prosjeku po čemu se momčad s Višnjika nalazi na četvrtom mjestu ABA lige iza Igokee, Cibone i Partizana. Četvrti bitan statistički podatak je broj ispucanih trica. Premda ih gađa sa »slabašnih« 34 posto, Zadar u toj kategoriji predvodi čitavu ligu s 35.25 ispucanih dalekometnih šutova po utakmici. Posljedica je to napadačke doktrine bazirane na individualnom učinku Luke Božića koji napada većinom prodorima te igrom leđima s posta te mu je potreban dobar »spacing« kako bi bio što je moguće učinkovitiji. Kombinacija tih četiriju podataka ljubiteljima brojki i statistike otkriva da je Zadar napadački prosječna momčad. Gdje se onda skriva recept za uspjeh?


Visok ritam i čvrsta obrana




Odgovor leži u »uobičajenim sumnjivcima« – visokom tempu i napadačkoj agresivnosti, te čvrstoj obrani. Premda je po društvenim mrežama bilo povika na suđenje u prva četiri kola, činjenica je da je Zadar momčad na čijim je igračima dosuđen najveći broj prekršaja i koja je ispucala drugi najveći broj slobodnih bacanja. Zadrani su ujedno i momčad koja je u dosadašnja četiri kola imala i najveći broj šutova upućenih prema suparničkom obruču, njih 68.25, gotovo dva više od prvih pratitelja. Dodamo li tim ofenzivnim pokazateljima i podatak da Zadrova obrana suparnicima dopušta 1.08 poena po posjedu, zaostajući u tom aspektu tek za beogradskim euroligaškim dvojcem i Budućnosti, kao i fantastičan individualni doprinos Luke Božića te rani početak priprema, rezultat u prva četiri kola polako počinje dobivati kontekst. Zadar na početku sezone igra dobro, s obzirom na očekivanja jako dobro, i od toga ne treba bježati. Igra se brza i jednostavna košarka koja daje rezultatske plodove. Jednako tako valja biti realan i kazati da je Zadar imao i prilično lagan raspored u prva četiri kola u kojima se susreo sa suparnicima koji su zajedno, odnosno u 16 odigranih utakmica, upisali tek tri pobjede. Mornar protiv Igokee i Zadra, SC Derby protiv Cibone. Stoga se poletjeti ne smije, već treba ostati »ponizan« i nastaviti još jače raditi kako bi se neminovne krize lakše prebrodile i kako bi se što je moguće lakše došlo do proklamiranog cilja. A to je, ne zaboravimo, i dalje – ostanak među regionalnom elitom.