Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

ABA LIGA

Nakon 12 godina Zadrani srušili euroligaša u njegovom dvorištu!

Autor:

07.11.2022. 20:50
Nakon 12 godina Zadrani srušili euroligaša u njegovom dvorištu!

Foto: ABA Liga



Košarkaši Zadra izgleda ne misle ove sezone prestati šokirati svoje navijače u pozitivnom smislu jer su usred Beograda uspjeli napraviti nešto što im je od osnutka Hrvatske pošlo za rukom tek dvaput, a večeras su po treći put odnijeli puni plijen s gostovanja kod šesterostrukog regionalnog prvaka u zadnjih osam godina i konstantnog člana elitne Eurolige.


Veličanstvena utakmica momčadi pod vodstvom Danijela Jusupa protiv C. zvezde koja vrijedi najmanje 20 puta više, i kojoj se morala suprotstaviti lišena usluga najboljeg igrača Luke Božića. No, nije se osjetio izostanak Bjelovarca, dapače, istupili su kad je najviše trebalo Jordano, Drežnjak, Ramljak, Žganec, Lakić i Davis koji su iznijeli na kraju najveći teret na svojim leđima skinuvši tako prokletstvo s parketa “crveno-bijelih” koje je do jučer trajalo dugih 12 godina. S ovom četvrtom pobjedom Zadar se ponovno uzdignuo na ljestvici s omjerom 4-2 i stanci zbog reprezentativnih nastupa pristupa s fenomenalnog trećeg mjesta, tek gledajući u leđa FMP-u i Partizanu.


Jordanov tricaški šou


Zadrani su odigrali uistinu sjajno prvo poluvrijeme koje su na koncu dobili s 52:41, uz dominaciju u praktički svim statističkim segmentima. Šut za tri fenomenalnih 9-19, nadskakana je Zvezda s 19 naprema 12 skokova od čega je čak osam napadačkih bilo na strani gostiju, a kad se svemu tome pridoda čak 15 momčadskih asistencija i samo tri izgubljene lopte onda se moglo bez uvijanja zaključiti kako su se Jusupovi igrači u početnih 20 minuta predstavili u najboljem mogućem svjetlu na velikoj pozornici.




No, nije sami uvod u utakmicu ukazivao na rapsodiju u plavom na parketu dvorane Aleksandra Nikolića. Domaćin je otvorio kirurški preciznim ubačajima izvan perimetra. Tri trice u nizu odvele su “crveno-bijele” nakon dvije i pol minute na 9:2 i činilo se da će se zbiti klasična igra mačke i miša, no ubrzo je stigao lavovski odgovor Zadra preko Drežnjaka, Ramljaka i Šantelja za preokret na semaforu (9:10). Zvezdaši su potom nastavili s tricaškim festivalom, preciznost su iskazali Nedović i Ilić (15:12), međutim i gosti su pokazali da znaju gađati izvan linije 6.75 m.


U tome je naravno prednjačio Antonio Jordano koji se doslovno “užgao” u završne dvije minute prve dionice i s tri torpeda ozbiljno zabrinuo domaću publiku. Zadar je iz čistog egala (19:19) poletio prema drugoj četvrtini s osam plusa (19:27), pa nastavio nakon malog odmora novim tricama trpati Zvezdin koš. Jordanu se tada priključio i Davis te je gotovo nestvarno izgledao rezultat 19:33 nakon proteka 12 minute igre.



Strateg domaćih Jovanović nije imao druge nego pozvati minutu odmora i isprovocirao buđenje svojih igrača koji su preko Vildoze i Bentila spustili zaostatak do jednoznamenkastih voda (24:33) i djelovalo je da Zadrani kopne i da će ih domaćin sustići, no oduprli su se prvom, pa i drugom udaru kad se Zvezda približila na šest minusa (34:40), da bi u smiraj prvog poluvremena ponovno pokazali odličnu igru u oba pravca. Posebno je dojmljiva bila igra u napadu Jusupovog sastava, jer su svi članovi petorke bili izrazito opasni, uz pomoć napadačkog skoka odnijeli su na odmor upečatljivih 11 viška, a logički je bilo za očekivati da će beogradska momčad taj predah iskoristiti za potpunu mobilizaciju u svojim redovima i da će u nastavku istrčati jedna puno goropadnija Zvezda, no dogodilo se suprotno.


Izdržali Zvezdine udare


Zadar je na dvije minute prije kraja treće četvrtine egzistirao na 19 razlike (56:75), zahvaljujući prvenstveno momčadskoj igri, uz veliki doprinos Ramljaka, Drežnjaka, Lakića i Jordana, a posebno je ovaj potonji ubijao domaću obranu s vanjskih pozicija. Pogodio je riječki šuter nove dvije trice i povukao svoje do nevjerojatnih 19 plusa koji nažalost nisu ostali vrijediti za završnu dionicu.


Zvezda se uspjela u posljednjoj minuti treće dionice vratiti iz ponora serijom 10:0 za samo devet minusa (66:75) i tako uhvatila zadnji vlak za potpuni preokret. Domaćin je krenuo s maksimalnom agresivnošću u odlučujuću dionicu, osjetio je da su Zadrani sve umorniji i približio se nakon proteka četiri minuta igre na pet koševa zaostatka (75:80), no karakterni Jusupovi igrači nisu se dali uhvatiti u zamku, već su za završnih pet minuta uspjeli održati stečevinu (77:86) s kraja treće četvrtine.


Nakon proteka tri minute “crveno-bijeli” su se silnim angažmanom konačno uspjeli došuljati na pola koša minusa (91:92) preko Petruševa, Bentila i Nedovića. Uzvratio je Ramljak pogođenim bacanjima, pa Lakić teškim, ali slatkim ubačajem za 91:96 i C. zvezdi je ostalo 37 sekundi za spas. No, osim ubačaja Petruševa za 93:96 nisu uspjeli u svom naumu. Potvrdu velikog slavlja Jusupovih igrača u Beogradu donio je osam sekundi prije kraja Žganec s linije za bacanja.


Junaka u pobjedi kojoj se nisu nadali ni oni najoptimističniji navijači teško je pronaći, a po učinku sigurno treba istaknuti Jordana koji je zabio najviše, 23 poena, gađajući tricu 6-12, Drežnjak je zabio jedan manje, 22 koša, ali je imao šest skokova i pet asistencija. Kapetan Ramljak je ukupno gledajući bio najkorisniji Jusupov igrač, jer je uz 20 koševa skupio sedam skokova i šest točnih dodavanja, dok je veliki doprinos ugradio i Žganec s 15 ubačaja te četiri skoka i asistencije.