Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

ključni period

Ostanak matematički potvrđen, doigravanje bi bilo šlag na tortu

Autor: Paulo Sarić

14.03.2023. 15:33
Ostanak matematički potvrđen, doigravanje bi bilo šlag na tortu

Foto: Filip Roganović/KK Budućnost VOLI/ABA liga



Ponajbolja partija sezone. U te bi se tri riječi moglo sažeti viđeno od strane košarkaša Zadra koji su u nedjelju u poslijepodnevnim satima nadigrali Cedevitu Olimpiju i stigli do desete pobjede u regionalnoj ligi.


Drugi je to veliki skalp igrača Danijela Jusupa protiv moćnih europskih suparnika i još jedan pokazatelj da se ove sezone u Zadru igra potentna košarka. Ključ nove pobjede ležao je na defenzivnoj strani parketa, što prisnažuje i brzinski pogled na statistiku koji otkriva da su »Zmajčeki« limitirani na samo 32.3 posto šuta iz igre i vrlo slabih 25 posto šuta za tri poena.


Obrambena agresivnost, veliki broj preuzimanja i puno pomoći zahtijevaju dobru fizičku pripremljenost i uigranost koju su zadarski košarkaši prikazivali gotovo svih 40 minuta nedjeljne košarkaške »školice«, ali možda više od toga podrazumijevaju zajedništvo i povjerenje.




Povjerenje u suigrače i povjerenje u vlastite mogućnosti. Stoga valja izdvojiti nekoliko crtica iz prekjučerašnjeg okršaja financijskih »Davida i Golijata«.


Tri crtice iz utakmice


Statistički najbolji igrač lige Luka Božić za svoje standarde je imao nešto »sporiji« ulazak u susret te je u početnih pet i pol minuta ostao bez koša, uz tri izgubljene lopte, dok je na prve poene druge napadačke igle momčadi s Višnjika Darija Drežnjaka trebalo čekati sve do otvaranja druge dionice.


Takav rasplet situacije bi poljuljao i puno kvalitetnije momčadi od Zadra, no Jusupovi momci nisu dozvolili da ih to obeshrabri te su zahvaljujući čvrstoj igri na defenzivnoj strani parketa sagradili dvoznamenkastu razliku, čime su skinuli teret s leđa svojih udarnih vedeta.


Druga zanimljiva crtica datira sa samog kraja druge dionice kada je po prvi puta na parket kročio Sani Čampara. Zadar je imao posljednji napad poluvremena, a trener Jusup je ciljano ubacio bosanskohercegovačkog reprezentativca kao dodatnu ofenzivnu opciju.


Premda je lopta prvotno bila u rukama Božića, pozvana je akcija za Čamparu koji je na asistenciju Drežnjaka, uz istek napada, pogodio za visokih 43:26 i dodatno slavlje malobrojnih okupljenih u Krešinom domu. Treća crtica je viđena sredinom četvrte četvrtine, u trenucima kada je pitanje pobjednika već praktički bilo riješeno.


Umjesto da uzme novi šut za tri poena, kako je bilo planirano, Luka Božić je tražio da se odigra akcija za šut Drežnjaka jer je on »već triput promašio«. Drežnjak je na koncu uzeo šut i zabio svoju novu tricu, stavivši »točku na i« domaćeg trijumfa.


Upravo su takve »male stvari« dobar pokazatelj sloge i zajedništva, ali i dobre pripreme za utakmicu.


Borba za doigravanje


Valja biti iskren i kazati da je Olimpija odigrala debelo ispod svog renomea. Nedovoljno čvrsto u obrani i sebično u napadu, što potvrđuje i podatak o samo četiri asistencije. No, to su već problemi Jurice Golemca i njegovog poslodavca.


Na koncu je vodstvo Zadra bilo toliko uvjerljivo da su priliku dobili i Krševan Klarica i Maksim Matulina koji rijetko participiraju u igri, uz Antonija Sikirića koji je na samom početku odmijenio »zaigranog« Božića, odradivši i više solidnu obrambenu rolu.


Zadrani su novom pobjedom skočili na šestu poziciju na ljestvici ABA lige te se pet kola prije kraja nalaze u vrlo ugodnoj situaciji po pitanju plasmana u doigravanje. Pritom im raspored i ne ide na ruku jer su do kraja ostala još neugodna gostovanja kod FMP-a i Cibone, te dalek put u Skoplje, uz domaće okršaje protiv Igokee i Partizana, no ako su nas igrači Danijela Jusupa ove sezone ičemu naučili to je da ih ne treba otpisivati.


Ali, jednako tako ne valja im ni stavljati veliki pritisak na pleća. Prije početka sezone je kao glavni cilj istaknut ostanak u ligi, a on je jučer i matematički potvrđen te bi doigravanje bio tek »šlag na tortu« već sada rezultatski uspješne regionalne sezone.


Traži se novi igrač


Nije tajna da bi trener Danijel Jusup volio osnažiti konkurenciju u svlačionici još pokojim igračem u vanjskoj liniji. Od dolaska najavljenog Petra Aranitovića neće biti ništa, no to ne znači da se prestalo tražiti. Stil igre koji od svojih momaka zahtjeva strateg zadarske momčadi iziskuje veliku potrošnju te bi još jedna figura omogućila lakše držanje visokog intenziteta u obrani, što je ove sezone jedna od glavnih karakteristika momčad s Višnjika. Vremena nema previše jer je posljednji rok za licenciranje igrača za hrvatsko prvenstvo započeo jučer i traje do sutra, pa bi sve trebalo biti poznato u narednim danima.