Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

HT PREMIJER LIGA

Sinjani namučili Jusupovu momčad na putu do devete pobjede

Autor:

04.12.2022. 19:58
Sinjani namučili Jusupovu momčad na putu do devete pobjede

Foto: Mate Komina



Obvezu 10. kola HT Premijer lige košarkaši Zadra odradili su na očekivani način. Sinjski Alkar koji je u Krešin dom stigao niti 48 sati nakon FMP-a doživio je na kraju sudbinu Beograđana iako se mora priznati da su gosti pokazali zube renomiranom protivniku držeći ga u neizvjesnosti tri četvrtine utakmice.


Ipak, Zadrani svoje drage goste nisu mislili darivati više od poklona za 67. rođendan sinjskog kolektiva koji je pomoćnom treneru Alkara Luki Žitku uručio prije početka dvoboja direktor KK Zadar David Gunjević. Momčad Danijela Jusupa unatoč vrlo promjenjivoj igri, Sinjanima nije ostavila mogućnost iznenađenja, već je uz određenu muku upisala devetu pobjedu u domaćem prvenstvu i tako ostala na samom vrhu poretka u društvu sa zagrebačkom Cibonom.


“Vrući” Jordano


Za razliku od abaligaških dvoboja Zadrani u domaćem prvenstvu gotovo u pravilu loše otvaraju utakmice, a potvrdili su to i kontra Sinjana koji su nakon proteka tri minute igre bili na 9:2 i naravno, natjerali Danijela Jusupa na pozivanje rane minute odmora.




Prošetavao se po reketu mladi Alkarov Tomašević dok je tricu potpuno usamljen ubacio Amerikanac Brock i to je potpuno opravdano naljutilo domaćeg stratega. Ubrzo su ipak stvari sjele na svoje mjesto jer se Zadar serijom 10:2 preko Davisa, Lakića i Jordana našao u prvom vodstvu (12:11), Sinjani su zatim vratili prednost na krilima Lisice i Brocka (16:20), ali prva četvrtina im je iskliznula iz ruku.


Krivac za to je “vrući” Jordano koji je ostao u tricaškom ritmu od prije dva dana protiv FMP-a, dok je dosta toga dobrog donio i Božić te se domaća momčad prema drugoj dionici uputila s pet viška na svom kontu (27:22). Zadarska prednost u narednih šest minuta poprimila je dvoznamenkaste razmjere (41:30), igrači s domaće klupe Šantelj, Sikirić i Žganec nastavili su Jordanovim stazama, dok se Alkar silno trudio ostati na priključku posebno jer su u tim trenucima dobili i zvučnu kulisu u vidu skupine Maligana na tribinama Krešinog doma.


No, bezuspješnim se pokazao plan gostiju da do poluvremena održe utakmicu u kakvom-takvom egalu, iako se na odmor otišlo s njima prihvatljivih 11 minusa (47:36). Klarica je u tom finišu prvog dijela nosio Zadrane na svojim leđima, nanizao je mladi bek šuter pet koševa, a na drugoj strani se nezaustavljivim za domaću obranu pokazao Brock.


Tricama prelomili Sinjane


Povratak iz svlačionica donio je potpuno neefikasan Zadar, s tek pet poena u šest minuta nastavka, no Alkarovci tu evidentnu napadačku krizu domaćina i nije uspio previše naplatiti, a jedino su uspjeli zaprijetiti primicanjem na pet minusa (54:49) dvije minute prije kraja treće četvrtine.


Brock, Lisica i Vučić povukli su sastav Luke Bujasa u tim trenucima, dok se Zadar nije uspio rekuperati do ulaska u završnu dionicu, pristupivši joj sa zabrinjavajućih sedam poena viška (60:53). Sinjani su potom osjetili priliku za nečim više od održavanja priključka, no zadrhtala im je ruka, ali nije zato na suprotnoj strani Jordanu, Davisu i Žganecu koji su tricama zatvorili gostima sva vrata za eventualnim iznenađenjem.


Zadar se našao šest minuta prije kraja na 15 plusa (72:57) i nije se više okretao, već je do kraja dvoboja podebljao prednost. Najboljima se kod pobjednika pokazao Luka Božić kojeg je Jusup držao konstantno u igri 34 minute, a razlog se može tražiti u pokušaju buđenja Bjelovarca iz krize u koju je upao u posljednje vrijeme.


Trener Zadra držao je Božića na parketu sve dok nije ispunio kriterije za “triple-double” učinak od 10 koševa, 12 skokova i 10 asistencija, a najefikasnijim se pokazao Jordano sa 16 ubačaja. Kod gostiju su prednjačili Tomašević sa 17 i Brock s 15 koševa.