Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

novi poraz

U nastavku prokockana pobjeda na Gripama

Autor: Paulo Sarić

03.02.2023. 20:42
U nastavku prokockana pobjeda na Gripama

Foto: ABA liga



Košarkaši Zadra poraženi su u dalmatinskom derbiju u 18. kolu regionalne ABA lige od Splita rezultatom 89:85. Premda su Zadrani u nekoliko navrata imali i 15 poena prednosti, nastavak susreta je u potpunosti protekao u “žutim tonovima” te su domaćini na koncu u dramatičnoj završnici stigli do sedme pobjede u sezoni, vrlo bitne u borbi za plasman u doigravanje.


Borbeno otvaranje


Splićani su u susret krenuli s trojicom Amerikanaca na parketu, dok se Danijel Jusup odlučio za prokušanu postavu s Antoniom Jordanom na poziciji razigravača. I dok su Zadrani od samog starta odlučili napadati kombinacijom spuštanja lopte u reket i šuta za tri poena, domaćini su bili ti koji su “otvorili račun”.


Precizni su bili prvo Shannon Shorter, a potom i Lovre Runjić, za početnih 5:0 “Žutih”. Na prve poene zadarskog sastava trebalo je sačekati dvije minute i polaganje Karla Žganeca, no pravi problemi za stratega momaka u plavim dresovima stigli su koji napad kasnije kada je visoki Zagrepčanin u kratkom roku skupio dvije osobne pogreške, što je u kombinaciji s jednom “zarađenom” na samom otvaranju dvoboja vrlo rano posjelo startnog centra Zadra na klupu.




Dogodilo se to pri rezultatu 10:8 za Splićane koji, pokazat će se, nisu umjeli iskoristiti ponuđeno. Po kratkom postupku je odgovorila zadarska artiljerija, dvaput Dario Drežnjak, jednom Antonio Jordano, za isprovocirani “time-out” Srđana Subotića pri rezultatu 11:17.


Da se Jusupove trupe ne bi previše odvojile pobrinula su se tri “žuta mušketira” Shorter, Tyrell Nelson i Lewis Sullivan koji su uzvratili sa šest vezanih koševa, za minutu odmora Zadra (17:21). Ipak, bio je to tek “intermezzo” u boljoj igri gostujućih košarkaša koji su zahvaljujući trima slobodnim bacanjima Drežnjaka u drugu dionicu ušli s okruglih plus deset (17:27).


Potpuna kontrola Zadra


Premda su bili oslabljeni prisilnim odmorom svog ponajboljeg obrambenog igrača, Zadranima je na drugoj strani parketa gotovo sve polazilo za rukom. Luka Božić je “isporučivao” svoje, minutažu je dobro koristio i često osporavani Leon Šantelj, a kada se na to nadodaju i novi dalekometni ubačaji Jordana i Arijana Lakića ne treba čuditi da je domaći trener vrlo rano morao iskoristiti novu minutu odmora.


Dogodilo se to pri rezultatu 22:37, a dobra igra njihovih ljubimaca koji, kašnjenju plaća i političkim igrokazima unatoč, na terenu daju svoj maksimum dodatno je zagrijala grla brojne skupine zadarskih navijača koji su iz sveg glasa pjevali Grdovićevu uspješnicu.


“Nije u šoldima sve”, orilo se Gripama, a poruke su potom upućene i stranci koja od osamostaljenja više ili manje uspješno vlada gradom te svim pojedincima kojima interes Zadranima najdražeg sporta nije na prvom mjestu. I dok se na tribinama odvijao pravi mali “vox populi”, na parketu – nije bilo demokracije.


Košarkaši Zadra diktirali su tempo i kontrolirali gotovo sve aspekte igre. Sve osim napadačkog skoka, no s obzirom na loš postotak domaćeg šuta u prvom poluvremenu veliki broj drugih napada Splićana je bio i više nego razumljiv.


O razlici između dviju momčadi nakon prvih 20 minuta bolje od svega govori pogled na valorizaciju koja je dominantno naginjala na stranu gostiju (29-68).


Povratak Splita


Otvaranje nastavka je proteklo u “žutim tonovima”. Američki dvojac Nelson-Sullivan je nakon točno sto sekundi igre natjerao trenera Jusupa na kratki, ali odrješiti, razgovor sa svojim igračima, da bi nakon trice Runjića povratak domaćina s četiri poena usporio Luka Božić.


Nove dvije trice Zadra, ovoga puta djelo Žganeca i Jordana, nakratko su “dale prostor za disanje” gostujućim košarkašima, no s druge strane se razigrao mladi Lovre Runjić koji je prije par godina upravo u Zadru, doduše u redovima Puntamike, napravio prve prave seniorske korake.


Mladi igrač Splita bio je “X faktor” Subotićeva sastava, te je uz podršku raspoloženog Nelsona, ali i sve veće premoći u skoku, odigrao ključnu rolu u povratku Splićana. U posljednju dionicu se ušlo s otvorenih 64:69, da bi upravo Runjić dodatno približio svoju momčad pogodivši izvan linije 6.75.


Bili su to i jedini poeni u prve tri i pol minute četvrte četvrtine, prije nego je Josip Jukić poravnao na 69:69. Zapalilo je to domaće navijače, ali je i malo previše “pregrijalo” Jukića koji je potom napravio nepotreban prekršaj, na što je domaći strateg burno reagirao i zaradio tehničku.


Sa žutog dijela tribina su kao odgovor poletjeli upaljači, Božić je bio precizan s linije penala, a potom je i dodao tricu, no nije to razbilo ritam Splićana.


Odlučujući trenuci


Nelson, Runjić i Sullivan su vezali sedam koševa i režirali potpuni preokret (76:73), Danijel Jusup je reagirao “time-outom”, da bi Sullivan potom odveo svoju momčad i na odmak od pet poena. Izgledalo je da će to biti prijelomni trenuci, i bili bi u velikom broju utakmica, ali s time se nije složio kapetan Zadra Marko Ramljak koji je tri minute prije kraja vratio stvari u egal (78:78). Uslijedila je dramatična završnica.


Preciznije, nadigravanje Shortera s jedne i Božića s druge strane, a iz njega je na koncu kao uspješniji izašao splitski Amerikanac koji je uz ključni doprinos sunarodnjaka Sullivana donio “Žutima” vrijedna dva boda u borbi za doigravanje. Jordano i Žganec su u dva navrata probudili nadu u “kopernikanski obrat” Zadra, no Nelson i Shorter su bili mirne ruke i slobodnim bacanjima donijeli veliko slavlje žutoj većini na Gripama.


Domaćine je predvodio Tyrell Nelson s 23 poena, a pratio ga je Lovre Runjić s 19 koševa, dok je najefikasniji u zadarskim redovima bio Luka Božić s 23 poena, deset skokova i devet asistencija.