Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Rezime godine

Klub može i mora raditi bez uplitanja politike

Autor: Nikolina Lucić

31.12.2022. 16:09
Klub može i mora raditi bez uplitanja politike

Foto: Arhiva ZL



Košarkaški klub Zadar, omiljena tema u zadarskim kuloarima, kako zbog sportskih, tako i zbog političkih previranja. Iza direktora Kluba Davida Gunjevića izrazito je teško razdoblje. Klub je preuzeo na ljeto, u iznimno teškom trenutku, nakon što su, prvenstveno, zbog loše financijske situacije i poslovanja smijenjeni bivši direktor Željko Žilavec i njegov sportski pandan Zvonimir Ridl. U užarenu fotelju Kluba tada je sjeo Gunjević, obećavajući transparentnije i bolje poslovanje, koje bi napokon trebali pratiti izvrsni sportski rezultati košarkaša Zadra.


Zadarski košarkaši kraj godine čekaju na drugom mjestu domaće lige s bodom zaostatka iza Cibone, s kojom i igraju prvu utakmicu u novoj godini. Razgovarali smo s direktorom Kluba Davidom Gunjevićem, koji se osvrnuo na godinu na izmaku.


Bez blokiranih računa


– Klub je definitivno transparentnije mjesto nego što je to bio prije mog dolaska. Pokrenuli smo puno više aktivnosti na raznim područjima, od prodaje karata do samog Odjela prodaje. Nadalje, potpisana je suradnja s udrugom Grad košarke koja Klubu puno pomaže u sklopu marketinških aktivnosti. Ovogodišnja prodaja pretplata u odnosu na prošlogodišnju veća je za 106 posto. Imamo najveću brojku prodanih pretplata u posljednjih 10 godina. Klub je bez obzira na nedostatak sredstava bez kojih je ostao na rebalansu proračuna, godinu završio bez blokiranih računa i s izvršenim svim obvezama prema radnoj zajednici i igračima, što je najveći pomak. Tu je i ono važno, odnos prema svojoj imovini, dvorani Jazine koja je naš dom. To je sada potpuno drugačija slika od one kada je dvorana izgledala kao na ‘’smetlištu’’, poručio je Gunjević, ističući pozitivne strane svog mandata na upravljačkoj poziciji Kluba.




No, na stranu s njegovim reformama i pokušajima revitalizacije Kluba, iza KK-a Zadra još je jedna teška godina, u kojoj se često govorilo o financijskim malverzacijama, lošem upravljanju i smjenama u Klubu. Nakon što je Željko Žilavec nakon mnogih prozivki na ljeto napustio Klub, Gunjević se uhvatio u koštac s dugogodišnjim financijskim problemima i manjkom sponzora, kao i repovima koje su ostavile stare uprave, a koje se tiču svega od nezakonitog trošenja novca, do neisplate plaća igračima.



Financije su pitanje za Grad


– Najveći problem u radu je manjak kvalitetnih ljudi, manjak operativaca. Generalno, to je stanje zapuštenosti, od imovine do samog stanja svijesti među zaposlenicima. To je još uvijek velik posao koji se treba odraditi u nadolazećem periodu jer to nije stvar koja se rješava ‘preko noći’. Ono što je najbitnije je da se navijači nastavljaju poistovjećivati sa svojim Klubom i zato mi je srce bilo puno na utakmicama protiv Budućnosti i nedavno Cibone, kada je dvorana odzvanjala navijačkim pjesmama i emocijama navijača koji su došli podržati svoj Klub. Mislim da su pomaci, iako oni mali, u našem poslovanju bili okidač za povratak u dvoranu, kazao je Gunjević, kojeg smo upitali nazire li se kraj financijskim poteškoćama Kluba, koje traju godinama. Na to je pitanje diplomatski odgovorio ističući kako je to pitanje za vlasnika Kluba – Grad Zadar, koji mora odrediti što će sa svojom tvrtkom.


Novi su problemi za Klub na kraju godine došli odlukom gradonačelnika Dukića da stopira proračun za sljedeću godinu, zbog nezakonitih amandmana. U nizu političkih previranja koji su se prelomili preko leđa Kluba, Dukić je ponovno istaknuo kako su u zajedničkom dogovoru Enio Meštrović i Ante Rubeša preuzeli Nadzorni odbor u Klubu s ciljem da zajedničkim radom Klub reformiraju i učine boljim. No, kompletnom je promjenom kadrovske križaljke prvo izašao Enio, a sad neki dan i Rubeša. Dukić je također dodao kako ne vidi nikakve bitne promjene u samom djelovanju kluba, nego, čak štoviše, vidi još više problema i krizu upravljanja koja se prelila iz Gradskog vijeća u Klub. Klubu treba dati da diše i maknuti ga iz dnevne politike. A da se politika treba maknuti iz Kluba smatra i Gunjević, koji nam je dao kratki uvid u svoju viziju Kluba u sljedećoj godini.


Govorit će rezultati


– Puno toga će u sljedećoj godini govoriti naši rezultati na terenu i mi smo svi toga svjesni. Upravo je i to jedan od razloga zbog kojeg smo potpisali produljenje ugovora s Lukom Božićem. Cijela slika Kluba ovisi o rezultatima prve momčadi. Što se tiče rada Uprave, radit će se odgovorno i transparentno, poručio je Gunjević, kojeg smo za kraj razgovora upitali za komentar o ostavci Ante Rubeše na poziciji predsjednika NO-a Kluba. Rubeša je to napravio u sklopu Aktualnog sata na sjednici Gradskog vijeća jer drži da je KK Zadar oštećen od strane ŠC-a Višnjik. Rubeša je na mjestu prvog čovjeka NO-a bio godinu dana.


– Pozdravljam odlazak Ante Rubeše s mjesta predsjednika NO-a, kao i svaku depolitizaciju Kluba u budućnosti, zaključio je kratko Gunjević.