Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Najava preporoda

Koeman naslijedio Louisa van Gaala pa najavio povratak atraktivnom i napadačkom nogometu Oranja

Autor: Hina

23.01.2023. 19:03
Koeman naslijedio Louisa van Gaala pa najavio povratak atraktivnom i napadačkom nogometu Oranja

Foto: Ronald Koeman/Foto REUTERS

Koeman će za kormilom Oranja naslijediti Louisa van Gaala (71) koji je podnio ostavku nakon što je Nizozemska ispala u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Katru od Argentine nakon izvođenja jedanaesteraca



AMSTERDAM Novi izbornik nizozemske nogometne reprezentacije Ronald Koeman (59) najavio je povratak atraktivnom i napadačkom nogometu Oranja.


“U Nizozemskoj pokušavamo igrati, a to je često najteži put, dobar, atraktivan, napadački nogomet. Stvarno se želimo vratiti tome,” rekao je 59-godišnji stručnjak na današnjem predstavljanju.


Koeman će za kormilom “Oranja” naslijediti Louisa van Gaala (71) koji je podnio ostavku nakon što je Nizozemska ispala u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Katru od Argentine nakon izvođenja jedanaesteraca. U njegovom trećem i posljednjem mandatu, nizozemska vrsta je u 20 susreta upisala 14 pobjeda i šest remija. Jedini poraz doživjela je od “Gauča” nakon izvođenja jedanaesteraca.




Međutim, Van Gaal je često bio na meti pojedinih medija zbog obrambenog stila nogometa.


“Dvadeset utakmica bez poraza, bilo bi nevjerojatno da to uspijem. Međutim, mislim da se to može učiniti drugačije i želim to učiniti drugačije. Tijekom SP-a sam vidio trenutke u utakmicama kada sam pomislio, ‘ovo može biti drugačije, ovo mora biti drugačije,” dodao je Koeman koji je već vodio nizozemsku reprezentaciju i to od veljače 2018. do kolovoza 2020. kada je napustio nacionalnu vrstu kako bi preuzeo Barcelonu.


Na klupi katalonskog velikana je izdržao manje od dvije sezone prije nego što je otpušten jer se Barca mučila u Primeri i Ligi prvaka. Sada je poručio kako se želi dokazati u u svom drugom mandatu na nizozemskoj klupi.


“Moram pokazati da mogu biti uspješan trener koji je uspješan na velikom turniru,” rekao je. “Prvi korak su kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje počinje u ožujku.”


Potom u lipnju slijedi završni turnir Lige nacija kojem je Nizozemska domaćin, a još će igrati i Hrvatska, Italija i Španjolska.