Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Jedinstvena pretkadetska liga

Split i Cedevita bolji od mladih Zadrana

Autor: Paulo Sarić

16.02.2023. 20:28
Split i Cedevita bolji od mladih Zadrana

Foto: Šime Zelić/KK Zadar



Protekli vikend je u Splitu odigran peti ovosezonski turnir Jedinstvene pretkadetske lige, drugi na kojem su nastupili mladi zadarski košarkaši. Nakon što su krajem siječnja u Jazinama i Krešinom domu stigli do tri uvjerljive pobjede, đaci Ivana Baisa su na Gripama poraženi od vršnjaka iz Splita i Cedevite Junior, te se nakon pet odigranih kola nalaze na četvrtoj poziciji na ljestvici s omjerom 3-2.


Ukićeva »ruka«


Okršaj sa »Žutima« protekao je u čvrstoj igri dvaju agresivnih suparnika, u kojoj su obrane uzele primat nad napadima, a pobjeda je na koncu pripala domaćinima koji su slavili rezultatom 44:40. U utakmici u kojoj šut nije služio niti jednu momčad, Splićani su bolje otvorili susret, no Zadrani su brzo stigli do preokreta i u drugu dionicu donijeli zalihu od četiri poena (11:15).


Na veliki odmor se zahvaljujući napadačkoj krizi Baisovih dječaka i samo jednom košu iz igre otišlo s 22:19 za Split, no »rezultatska klackalica« je u neefikasnoj trećoj četvrtini ponovno prevagnula na gostujuću stranu. Imali su Zadrani i plus šest nekoliko minuta prije kraja (30:36), no u samoj završnici je loptu u svoje ruke uzeo Luka Leni Ukić, sin proslavljenog hrvatskog reprezentativca Roka Lenija Ukića, i s tri vezane trice odveo svoju momčad do pobjede.




– Odavno nisam gledao ovako tvrdu utakmicu u mlađim kategorijama. U posljednjoj četvrtini Split je pogodio nekoliko trica, mi nismo – kazao je nakon susreta trener pretkadeta Zadra Ivan Bais.


Splićane je do pobjede vodio raspoloženi Ukić koji je susret završio sa 16 poena, dok je najefikasniji u zadarskim redovima bio Šime Grbin s 14 koševa i 17 uhvaćenih lopti.


SPLIT       44


ZADAR       40


(11:15, 11:4, 4:8, 18:13)


SPLIT – Mala dvorana KK Split. Gledatelja: 20. Suci: Ivan Hajduk i Mario Koharević.


SPLIT: Ukić 16, Milas Caktaš 4, Zovko 7, Sučić 8, Božiković 6, Kalebota, Babić, Ivančev, Lubina 1, Srdanović 2, Špiljak, Neveščanin. Trener: Miroslav Bubić.


ZADAR: Gambiroža 9, Šljaka 2, Ročak 6, Grbin 14, Macuka 4, Sorić, L. Bajković 2, Baričević 3, Brajković, F. Bajković, Kolić, Žunić. Trener: Ivan Bais.


Nerealan rezultat


Druga utakmica splitskog turnira donijela je okršaj pretkadeta Zadra s vršnjacima iz Cedevite Junior, a pobjeda je na koncu pripala Zagrepčanima koji su slavili rezultatom 93:58. Premda konačni minus izgleda izuzetno neugodno iz zadarske perspektive, on ne otkriva pravu sliku o događanjima na parketu.


Đaci Ivana Baisa su sve do pretkraj treće četvrtine bili unutar jednoznamenkastog zaostatka, no u posljednjoj dionici nisu uspjeli pratiti visoki ritam »Juniora«, koji su u završnih deset minuta zatvorili sve prilaze svom obruču i na koncu stigli do rezultatski uvjerljivog trijumfa.


– Konačni rezultat je malo nerealan, realniji bi bio minus od 15 do 20 poena. Pokazali smo da nismo daleko od Cedevite koja je najbolja momčad u ovoj kategoriji. Nadam se da ćemo ih do kraja skinuti s trona, a nama je svaka utakmica finale za plasman na završnicu – izjavio je Ivan Bais.


Cedevitu je s 25 koševa, deset skokova i šest asistencija predvodio Roko Grašo, dok je najefikasniji u zadarskim redovima bio Šime Grbin sa 17 poena i 14 uhvaćenih lopti.


ZADAR       58


C. JUNIOR       93


(14:22, 18:17, 17:25, 9:29)


SPLIT – Mala dvorana KK Split. Gledatelja: 30. Suci: Josip Strikić i Ivan Polić.


ZADAR: Gambiroža 1, Brajković 6, Bilokapić 13, Grbin 17, Macuka 9, Sorić, Baričević, Šljaka 6, Bajković, Kolić, Ročak 6, Žunić. Trener: Ivan Bais.


C. JUNIOR: Čubrić 4, Brodar Tomljanović 16, Grašo 25, Dujaković 13, Pavković 8, Kikaš 4, Mučnjak 2, Ružić 3, Vrdoljak 9, Banić 5, Zrilić 4. Trener: Dejan Jovović.