Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Božićni kup

Zadranima četvrto mjesto, Frane Bačić u najboljoj petorci

Autor: Paulo Sarić

02.01.2023. 18:39
Zadranima četvrto mjesto, Frane Bačić u najboljoj petorci

Foto: KK Furnir/Božićni kup



Dječaci iz Škole košarke Zadar pod vodstvom trenera Ivana Baisa i Umberta Piasevolija osvojili su četvrto mjesto na XIX. izdanju snažnog međunarodnog Božićnog kupa za košarkaše do 13 godina koji se proteklih dana igrao u zagrebačkoj Dubravi. Zadrani su natjecanje otvorili trijumfom protiv poljske Korone koju su svladali rezultatom 42:35 uz 17 poena Ante Gambirože, u susretu koji je odlučen u posljednjoj četvrtini, nakon čega je uslijedila uvjerljiva pobjeda protiv Dinama s 57:27. Ovaj put je sve bilo riješeno već u prvom poluvremenu na koje su Baisovi đaci otišli s 19 koševa prednosti (33:14), nakon čega su u nastavku priliku dobili i mladići koji manje participiraju u igri, što su svi iskoristili da se upišu u strijelce.


Stopostotni u drugom krugu


Zadrani su kao pobjednici svoje skupine prošli u drugi krug, odnosno razigravanje za plasman od 1. do 16. mjesta, gdje su bili smješteni u grupu s Cibonom i Kastvom. Put prema vrhu nastavljen je trijumfom protiv mladih »Vukova« rezultatom 56:52 u vrlo izjednačenoj utakmici u kojoj su Zagrepčani nakon prve četvrtine bili nadomak dvoznamenkaste prednosti, no u nastavku nisu uspjeli parirati dječacima iz Škole košarke Zadar koji su na krilima Gambirože (24 poena) i Luke Jeraka (13 poena) stigli do vrijednog trijumfa. Četvrta pobjeda stigla je protiv Kastva koji je svladan s 51:35. Mladići s Kvarnera su odigrali jako dobre prve dvije četvrtine te su na veliki odmor otišli s plus tri (23:20), no već je otvaranje nastavka nagovijestilo bolju igru Zadrana, da bi konačna odluka pala u posljednjoj dionici u kojoj su dječaci Ivana Baisa suparnicima dozvolili samo tri poena i stigli do uvjerljive pobjede. Bruno Baričević je sa 16 koševa bio najefikasniji u zadarskim redovima, a pratili su ga Gambiroža i Frane Bačić s 14, odnosno 13 poena.


Slovenci i Mađari prejaki


Mladići iz Škole košarke Zadar su sa stopostotnim učinkom, kao jedina hrvatska momčad, stigli do polufinala. Tamo su ih čekali slovenski Helios Sunsi koji su nakon velike borbe s 59:55 izborili plasman u veliko finale. Ključnom se pokazala druga dionica u kojoj su naši sjeveroistočni susjedi ubacili čak 24 koša, što Zadrani, svim naporima unatoč, nisu uspjeli preokrenuti do kraja susreta. Lun Jarc je s 23 poena bio najefikasniji u redovima pobjedničkog sastava, dok su Gambiroža i Bačić s 19, odnosno 15 koševa predvodili strijelce ŠK Zadar. U susretu za treće mjesto mladići Ivana Baisa su odmjerili snage s Ratgeber Akademiom koja je na koncu stigla do bronce rezultatom 66:50. Mađari su do pobjede došli u posljednjoj dionici u kojoj su se odvojili na dvoznamenkastu prednost i mirno je sačuvali do samoga kraja. Marokhazi je s 20 poena predvodio strijelce trećeplasiranog sastava, dok su u zadarskim redovima ponovno prednjačili Gambiroža s 18 i Bačić s 11 koševa. Frane Bačić iz ŠK Zadar izabran je u najbolju petorku, a društvo su mu pravili Luka Ukić (Split), Bine Pregl (Helios Suns), Shalev Lederman (Maccabi Tel Aviv) i Adam Fekete (Ratgeber Akademia), dok je za najkorisnijeg igrača turnira izabran Lun Jarc iz Helios Sunsa, koji je ujedno bio i najbolji strijelac Božićnog kupa. Do titule prvaka stigli su mladići iz Helios Sunsa koji su nadigrali vršnjake iz Maccabi Tel Aviva sa 66:53.