Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

pita se i »Žute«

Košarkaši Zadra danas gostuju kod Splita

Autor:

03.02.2023. 09:45
Košarkaši Zadra danas gostuju kod Splita

Foto: Mate Komina



Zagrijavanje protiv Dinama odrađeno je sa željenim učinkom, a večeras od 18 sati na splitskim Gripama košarkašima Zadra slijedi središnji događaj tjedna. Abaligaški okršaj kontra »Žutih« koji je po mnogima prije početka sezone trebao biti direktan okršaj davljenika u regionalnoj ligi, a pretvorio se eto na radost simpatizera oba kluba u borbu za doigravanje, iako se Splićani za razliku od Zadrana još uvijek pribojavaju pretposljednjeg mjesta i kvalifikacija za ostanak.


Tradicija na strani gosta


Stoga ne čudi veliko zanimanje za ovaj ukupno ovosezonski četvrti dalmatinski derbi, s tim da su sva tri prethodna otišla na gostujuću stranu. Prvi odigran na Gripama u ranoj fazi sezone pripao je Jusupovoj momčadi, dok su preostala dva, abaligaški i premijerligaški okršaj na Višnjiku dobili Splićani. Sve navodi na to da se gosti puno bolje snalaze u međusobnim susretima, debelo će to potvrditi i povijest abaligaških ogleda odigranih na parketu »Žutih« s čak devet pobjeda Zadrana u deset odigranih utakmica. A od zadnjeg puta kad je Split nadjačao Zadar na domaćem terenu prošlo je skoro dva desetljeća, preciznije nešto manje od 19 godina. »Žuti« su 20. ožujka 2004. godine jedini put svladali Zadrane na svojim Gripama sa 91:81 i do dandanas čekaju na tu slast. Hoće li se ova izrazito ugodna tradicija nastaviti, pitanje je koje se sigurno postavlja u svlačionici Danijela Jusupa koja je posljednjih tjedan do dva proživljavala najiscrpniju epizodu u cijeloj sezoni. Što zbog teškog rasporeda koji im gotovo redovito nameće najmanje tri utakmice tjedno, ali ponajviše zbog neizvjesnosti oko plaća i svih peripetija koje ta problematika donosi sa sobom. Stoga je adaptacija na nove uvjete, u iščekivanju boljih vijesti u narednih 15 dana, nešto što je nažalost postalo svakodnevicom u stožeru Zadra, pa i pred okršaj sa Splitom koji se u zadnje vrijeme bitnije podigao u sportskoj formi.


Motivacija prethodni porazi


– Nekako smo protiv Dinama bili pod dojmom onog poraza od Cedevite i svih događanja u zadnje vrijeme, a to utječe na formu i na raspoloženje igrača, međutim, najvažnije je da smo pobijedili. Split je u očitom podizanju forme i moram reći kako igraju baš dobro i u dobrom su raspoloženju. Koliko imam čuti veliko je zanimanje za taj susret i drago mi je zbog toga. Moart ćemo biti na visokom nivou ukoliko želimo biti konkurentni u tom dvoboju – rekao je u najavi utakmice trener Zadra, a u korak s njegovim razmišljanjem išao je i bivši stanovnik svlačionice na Gripama, Sani Čampara. Za BiH reprezentativca motiv veći od prethodna dva poraza u Krešinom domu ne treba, iako će »Žuti« definitivno biti tvrd orah u večerašnjem ogledu.




– Očekuje nas jako težak susret, pogotovo jer se Split podigao u formi i igraju sjajno u zadnje vrijeme. Nama neće nedostajati motiva jer su nas pobijedili u prethodne dvije utakmice. Ono što je važno, da smo svi zdravi i da dobro treniramo. Raspored jest gust, ali dat ćemo sve od sebe i pokušati uzeti pobjedu na Gripama – istaknuo je Čampara.



Subotić: Odlučivat će sitni detalji


U taboru »Žutih« ne nedostaje motivacije da se pobjedi iz prošlog kola na parketu Igokee pridruže nova dva boda kontra rivala iz sjeverne Dalmacije. Strateg Splita, Srđan Subotić, naravno ne razmišlja tako otvoreno, već ulogu favorita mudro prebacuje na stranu Jusupovog sastava koji zasad najučinkovitiji hrvatski predstavnik u regionalnoj ligi.
– Zadar je po rezultatima najbolja hrvatska momčad, znamo da će zbog ovih posljednjih razloga biti posebno motivirani, ali spremni smo i na tu situaciju. Vjerujem da će svi vidjeti kvalitetnu i borbenu utakmicu. Na nama je da promijenimo ovaj ritam u kojem gosti dobro prolaze. Vjerujem da će Gripe biti pune, momčad je spremna, znamo kakvog protivnika dočekujemo. Ovo će biti utakmica u kojoj će odlučiti sitni detalji – kazao je strateg Splita.