Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ABA Liga

Košarkaši Zadra nadjačali beogradski FMP u 9. kolu

Autor:

02.12.2022. 21:27
Košarkaši Zadra nadjačali beogradski FMP u 9. kolu

Foto: ABA Liga/Zvonko Kucelin



Košarkaši Zadra izgleda su se ove sezone pretplatili na srpske klubove, jer su nakon Borca, Mege i C. zvezde jučer pred svojih 1600 gledatelja uzeli mjeru i FMP-u koji je na Višnjik stigao s egidom vodećeg sastava regionalne lige i tek jednim porazom u osam početnih kola. Jusupova momčad je Panterama iz Železnika eto zadala drugi poraz, ali i ugrabila vrlo vrijednu petu pobjedu koja je potvrdila da je maloj krizi rezultata nastaloj nakon tragičnog poraza od Budućnosti stigao kraj. Za to su Zadrani morali teško raditi i “iskrvariti” protiv jednog od najjačih sastava u ligi i koji se predstavio u dobrom svjetlu. No, nije imao energije i vještine zaustaviti novu sjajnu napadačku izvedbu Jusupovih igrača koji su zabili 14 trica iz samo 25 pokušaja, ali izvukli bitku pod obručima protiv momčadi koja je upravo u tim segmentima izrazito dominantna. Posebno su se domaći košarkaši svidjeli u drugom poluvremenu koje su dobili s 56:44, ali i pokazali karakter u završnici koja je umalo dobila epilog viđen protiv Podgoričana, no ovog puta se znalo stati na loptu i ugrabiti petu pobjedu za ostanak u gornjem domu ligaške ljestvice.


Tricaško otvaranje


Uvod u utakmicu bio je nekako nalik onom protiv Budućnosti od prije dva tjedna, jer su Zadrani tricama zasuli gostujući koš i prvi ostvarili osjetniju prednost (9:4). Savršenu preciznost izvan perimetra iskazali su redom Žganec, Jordano i Drežnjak, ali potom se i FMP uspio zagrijati i pronaći konkretan odgovor preko Jenkinsa i Beecha za preokret stanja na semaforu (14:17). Simptomatično, kada je stao šut domaćim igračima, beogradska momčad je počela sve više nadirati, a to je primijetio i Jusup pa je za završne dvije minute prve dionice vješto ohladio i pregrupirao svoje snage. Božić, Drežnjak i Davis iskreirali su zatim mini seriju od 6:0 i vratili vodstvo (20:17) koje je na odlasku prema drugoj četvrtini pokvario Frazier tricom za poravnanje (20:20). Dvije minute je pak bilo dovoljno Zadru da se vrati dobrim navikama s početka dvoboja, a za to je trebalo nastaviti pogađati dalekometne šutove. Jordano je zabio dvije iznimno teške trice, no kada mu se pridružio i Šantelj publika u Krešinom domu ponovno se našla na nogama jer su njihovi ljubimci do tog trenutka pogodili čak sedam od 11 šutova za tri, ali se i našli na dotada najvećih osam plusa (34:26). No, domaći košarkaši se ni tada nisu nauživali prednosti, FMP je u skladu sa svojim položajem na ljestvici brzo pronašao nišu za povratak, ovog puta preko Stepanovića (34:32). Unatoč tomu, činilo se potom da će Jusupova momčad uspjeti završiti prvo poluvrijeme u pozitivi, popeli su se na 41:37 koševima Božića i Davisa, ali nije se pazilo u obrani na izrazito opasnog Valinskasa koji je ekspresno ubacio 11 koševa od čega su bile tri trice i tako poveo svoje prema sedam plusa (41:48). Srećom, poput FMP-ovog Litavca vruć je bio i Jordano čije su dvije trice i ukupnih 20 poena bez promašaja (5-5 za tri) barem malo primirile nabujali gostujući potok. Šest viška (47:53) odnio je beogradski sastav na veliki odmor koji se, što se tiče prvih 20 minuta, pokazao kompletnijim takmacom u odnosu na domaću momčad, jer su joj parirali šuterski (8-12 trica) te odnijeli blagu prevagu u skoku (16-14), no širina kvalitetnog kadra kojim je raspolagao gostujući trener Stefanović ukazivala je da će Jusup morati pod hitno pronaći nova i puno učinkovitija rješenja za nastavak, s posebnim naglaskom na obrambeni kraj terena.


Buđenje u nastavku


A to se upravo počelo događati povratkom iz svlačionica. Iz njih je izašao jedan puno borbeniji i fokusiraniji Zadar kojem je trebalo tek tri minute za dolazak ispred FMP-a. Žganec je zabio četiri poena, po tricu su dodali Jordano i Drežnjak i Jusupova družina se učas našla na četiri plusa 59:55, no i u vidnoj psihološkoj uzbrdici koju potom nije uspjela pokvariti gostima podosta naklonjena sudačka trojka, pa se prema odlučujućoj četvrtini Zadar uputio s više nego dobrih osam koševa viška (75:67). Probudio se u toj iznimnoj zadarskoj trećoj četvrtini Božić koji se tako pridružio najubojitijim domaćim iglama Jordanu i Drežnjaku, a Jusupa je najviše pak veselila činjenica da mu je momčad u tih deset minuta primila samo 14 poena. Naravno, trebalo je dovršiti posao i ne dozvoliti scenarij viđen protiv Budućnosti, a da sve ide po zacrtanom planu pokazali su domaći košarkaši bijegom na 13 plusa (82:69). Žganec i Ramljak preuzeli su tada svjetla pozornice na Višnjiku i natjerali gostujućeg trenera na posljednji pokušaj za spas iako je još ostalo dugih sedam minuta do kraja. Očito je ta minuta odmora najviše djelovala na Fraziera koji u naredne tri i pol minute praktički sam vraća svoju momčad na posjed zaostatka (84:81). Ipak, nastalu totalnu pomutnju u zadarskim redovima uspijeva tricom odagnati kapetan Ramljak, a zatim je i Drežnjak doprinio s košem i dodatnim za olakšanje u vidu devet viška (90:81), a to se za posljednje tri minute pokazalo dovoljnom zalihom iako je u samoj završnici zamirisalo na Budućnost, s primicanjem gostiju na 101:97, na 32 sekunde prije kraja. U novoj fenomenalnoj napadačkoj utakmici Zadra predvodnikom se pokazao Drežnjak s 27 ubačaja, Jordano je zabio 24, dok je Božić u jednoj njegovoj slabijoj izvedbi doprinio sa 16 poena i 11 skokova. Kod FMP-a prednjačili su Frazier s 23 i Beech s 18 koševa.



ZADAR 103 – FMP 97


(20:20, 27:33, 28:14, 26:30)




ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 1600. Suci: Igor Dragojević, Dragan Porobić i Radoš Savović.


ZADAR: Davis 8, Jordano 24, Klarica, Sikirić, Žganec 12, Čampara 2, Matulina, Lakić, Drežnjak 27, Božić 16, Ramljak 11, Šantelj 3. Trener: Danijel Jusup.


FMP: Frazier 23, Beech 18, Pavićević, Stepanović 8, Nerandžić 6, Šaranović 3, Simović 4, Izundu 7, Janković 10, Jenkins 6, Vujičić, Valinskas 12. Trener: Nenad Stefanović.


Šut za dva: Zadar 17-31 (55%); FMP 23-42 (55%).


Šut za tri: Zadar 14-25 (56%); FMP 13-27 (48%).


Sl. bacanja: Zadar 27-32 (84%); FMP 12-18 (67%).


Skokovi: Zadar 32 (23+9); FMP 33 (19+14).