Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

ABA LIGA

Košarkaši Zadra poraženi na gostovanju kod Mege

Autor:

23.01.2023. 22:33
Košarkaši Zadra poraženi na gostovanju kod Mege

Foto: Ivica Veselinov



Čak četvrta utakmica u samo osam dana pokazala se kobnom po košarkaše Zadra. U traženju uspjeha na gostovanju kod Mege nisu došli do cilja, Mega je potvrdila uzlaznu formu slavivši treći put zaredom u regionalnom natjecanju, a svoju devetu pobjedu će igrači Danijela Jusupa pak morati tražiti u narednom susretu na Višnjiku protiv Borca iako imaju za čim žaliti nakon 40 beogradskih minuta. Akcije Zadrana nakon blijedog prvog poluvremena bitnije su narasle ulaskom u posljednju dionicu u kojoj su jedno vrijeme egzistirali i na sedam poena prednosti, no onda se zbio pomalo očekivani energetski pad u završnih pet minuta utakmice koji ih je koštao pobjedničkog marša kroz srpsku prijestolnicu.


Tricaški šou na otvaranju


Jusupova momčad otvorila je dvoboj na uistinu efektan način, sijevnule su tri trice koje su vezali Šantelj, Ramljak i Jordano za bijeg na 0:9, no nažalost taj mali zadarski tricaški šou pokazat će se najboljim od onog što su pokazali u prvih deset minuta igre. Nakon rafalne paljbe s vanjskih pozicija, nastupila je trominutna napadačka suša u gostujućim redovima, što je posredno otvorilo Megi put za ekspresni povratak u egal (11:10), najviše na račun hrvatskog reprezentativca Rudanu koji je u 11:1 seriji sudjelovao sa sedam koševa. Mlada beogradska momčad nastavila je u istom ritmu, a gosti su pak puno češće griješili nego zabijali pa se prema drugoj četvrtini otišlo s njima još i prihvatljivih četiri viška (24:20) na strani Mege. Bolje vijesti za Jusupov stožer nisu stigle ni u narednih pet minuta koje ipak Mega nije uspjela pretjerano naplatiti (30:24), da bi se konačno kod Zadrana dogodio dotada rijedak slučaj da se vezalo nekoliko obrana i napada, čime su se prišuljali na dva minusa (30:28). Taj pothvat Jusupovi igrači morali su još jednom ponoviti u završnim minutama prvog poluvremena. Proradio je Božić u pravi čas, pogodio tricu pa se našao na liniji četiri puta, i tako spustio Megu sa šest na dva plusa (40:38).


Ostali bez goriva


Kako su izgledali u prvih 20 minuta na parketu u Novom Beogradu, Zadrani su, mora im se priznati, na kraju dobro tržili. Najbolje je to potvrdila njihova puno konkretnija treća dionica koju su dobili s 20:17, a prvo vodstvo nakon uvodnih minuta utakmice donio je tricom Lakić (44:45), malo kasnije je na isti način i Davis postavio na 50:53. Odgovorila je potom Mega serijom 7:0 preko Cazalona i Grbovića, a finiš treće i početak četvrte četvrtine pripao je Zadru koji se najprije preko Drežnjaka i Davisa domogao minimalne prednosti (57:58), da bi se onda ukazao Jordano s dva dalekometna projektila za šest viška (60:66). Dvije minute kasnije Božić odvodi svoje na sedam plusa (63:70) koji su vidno ostajali bez goriva kako se utakmica bližila svome kraju. Mega je u preokret krenula vezavši tri trice, preciznima su se pokazali Rorie, Cerovina i Cazalon te se zadarska prednost istopila na samo pola koša (71:72). Bila je to ujedno i najava da će se domaćin puno bolje snaći u zadnje dvije minute. Trica Uskokovića vratila je Megu u vodstvo (76:75), Rorie je nakon toga uspješno položio za 79:75 i to se pokazalo nedostižnim za goste u preostale 22 sekunde. Poraz je tako zasjenio novu nadahnutu partiju Luke Božića koji je postigao 26 koševa uz 10 skokova i sedam asistencija, Jordano je dodao 18, dok je u redovima Mege prednjačio Rudan sa 16 ubačaja i 13 skokova.