Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

ABA LIGA

FOTO Košarkaši Zadra svladali Borac iz Čačka s 85-75

Autor: Paulo Sarić

27.01.2023. 20:14
FOTO Košarkaši Zadra svladali Borac iz Čačka s 85-75

Foto: Mate Komina



Košarkaši Zadra vratili su se na pobjedničke staze na regionalnim parketima domaćom pobjedom nad Borcem iz Čačka rezultatom 85:75. Zadrani su vrlo rano uspostavili potpunu kontrolu nad događajima na parketu i kombinacijom dobre obrane i lepršavog napada u prvom poluvremenu u potpunosti “ugušili” Čačane. Nastavak je donio veliko buđenje gostiju koji su došli do daha i u četvrtoj četvrtini ozbiljno zaprijetili, no kada je najviše trebalo domaćini su ponovno proradili, odbili veliki nalet srbijanskog sastava i zasluženo stigli do novih bodova.


Poluvrijeme iz udžbenika


Gostujući strateg je od prve minute krenuo s Dianteom Baldwinom i Savom Lešićem umjesto Huntera Halea i Đorđa Gagića, što su Zadrani iskoristili da odmah nametnu svoj tempo. Prvih sedam poena na utakmici bilo je djelo domaćih košarkaša, što je natjeralo trenera Dejana Mijatovića na promjenu koncepcije i prve zamjene. Donijelo je to kratkotrajan impuls Čačanima koji su ubacili tri trice i prišli na pola koša zaostatka (14:13), no Jusupove trupe se nisu dale smesti, već su nastavile sa svojom igrom i učas ponovno sagradile prednost. Precizan je s velike udaljenosti bio Dario Drežnjak, do prvih poena je s linije penala stigao i Luka Božić, da bi seriju domaćih košarkaša 12:3 zaključio Antonio Jordano tricom za okruglih plus 10 (26:16). Fluidna napadačka igra Zadra stvarala je brojne otvorene prilike momcima u bijelim dresovima, a razlika na semaforu je mogla biti i veća da Nemanja Todorović nije naštimao nišanske sprave i svojim već trećim ubačajem držao srbijanski sastav na priključku. S obzirom na to da čvrsta obrana Jusupovih igrača gostima nije dozvoljavala lagane poene, košarkaši Borca su se uvelike oslanjali na dalekometne pokušaje, do te mjere da su u jednom trenutku druge dionice ispucali dvostruko više šutova za tri, nego za dva poena. Takva košarka bila je voda na mlin domaćeg sastava koji je raznovrsnim doprinosom čak osmorice strijelaca mirno držao susret pod kontrolom, da bi najbolje sačuvao za kraj i prvo poluvrijeme završio serijom 9:0, za ugodnih 51:30 uoči odlaska na veliki odmor.


Napadačka kriza


Zadrani su u prvom dijelu bili bolji u svakom segmentu košarkaške igre te su u potpunosti zasluženo u svlačionicu odnijeli ugodnu zalihu, no da događanja na parketu u nastavku ne budu lišena rezultatske neizvjesnosti pobrinulo se “mlako” otvaranje treće četvrtine. Visoka prednost kao da je uljuljkala igrače Danijela Jusupa koji su u potpunosti izgubili napadački ritam i upali u krizu koja je potpalila plamen nade gostujućeg sastava. Dobre role Baldwina i Gagića primakle su košarkaše Borca na minus 13 (52:39) i natjerale domaćeg stratega na minutu odmora koja je nakratko konsolidirala zadarske redove. Napad je i dalje bio “sporovozan”, no podizanje intenziteta u obrani je sve do 30. minute održavalo košarkaše s Višnjika na dvoznamenkastoj prednosti. A tada je Uroš Čarapić pogodio izvan linije 6.75 i zaključio seriju Čačana 1:8, nakon koje je semafor pokazivao 61:54. Situacija je mogla doseći “crvene” razine da Baldwin u idućem napadu nije upropastio prilično otvoreno polaganje, da bi Božić sa zvukom sirene popravio promašaje Marka Ramljaka i Drežnjaka iz kontre, za nešto ugodnijih plus devet uoči odlučujućih deset minuta.


Prijelomni trenuci




Niti dvominutni odmor između četvrtina nije puno pomogao domaćim košarkašima koji su “nastavili krvariti” i dozvolili gostima da priđu na samo četiri poena zaostatka (63:59). Prvi nalet Borca odbio je hercegovački dvojac Ramljak-Drežnjak, no trica “zaboravljanog” Huntera Halea, koji je do tog trenutka iznenađujuće igrao tek epizodnu ulogu, ponovno je opasno “podigla vodostaj” u Krešinom domu. Zadranima na ruku nije išla ni isključujuća peta osobna pogreška Karla Žganeca, no nova trica Drežnjaka je poslužila kao dobra brana naletu Borca. Antonio Jordano i Hale su potom izmijenili slobodna bacanja, da bi kao pravi “Bronhi” stigla trica Juana Davisa koja je vratila domaćine natrag u dvoznamenkaste vode. Bilo je to, pokazat će se, prijelomni trenutak susreta. Premda do samoga kraja nije bilo opuštanja, bodovi su na koncu ostali u Donatovom gradu, čiji košarkaši nastavljaju s igrama koje ih vode prema doigravanju.


Foto


Zadar - Borac 85-75


avatar

Snimio: Mate Komina


27.01.2023. 20:33
























Galerija

Foto: Mate Komina