ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Liga za prvaka

Košarkaši Zadra tijesno poraženi na svom parketu od Splita

Autor:

20.03.2023. 20:14
Košarkaši Zadra tijesno poraženi na svom parketu od Splita

Foto: Mate Komina



Ovosezonska berba Splita u Krešinom domu i dalje traje. Treći put su “Žuti” uspjeli svladati momčad Danijela Jusupa na njenom terenu, a kao i u prethodna dva dalmatinska derbija odigrana na istom mjestu gosti su šokantnom završnicom uzeli Zadru praktički osvojene bodove. Domaći sastav koji je ovog puta bio lišen usluga najboljeg igrača Luke Božića diktirao je ritam i rezultat gotovo cijelim tijekom utakmice, osim početnih 2:4 vodio je sve do posljednjih deset sekundi kada je Shorter koji je do tog trenutka ubacio tek dva koša pogodio dalekometnu tricu i preokrenuo stanje na semaforu u korist Splićana. Prokockali su Jusupovi igrači devet viška u zadnje četiri minute, imali su i plus pet na dvije minute do završetka, ali kao da im nije bilo suđeno da ove sezone uspiju nadjačati dalmatinskog rivala na svom parketu koji sada ima četiri pobjede iz pet međusobnih dvoboja sa Zadranima. Na kraju završilo je 83:84 (20:16, 24:25, 24:18, 15:25).


Mekićev debi


Uvodnih sedam i pol minuta gostima je obruč bio poput ušice igle, što potvrđuju tek dva njihova pogođena šuta iz 13 pokušaja, a velika zasluga za to ide i na adresu Jusupove početne petorke koja je pojačanom agresivnošću uspješno gušila splitske napade. U izostanku ozlijeđenog Luke Božića priliku od prve minute zaslužio je novopridošli Adem Mekić koji se uz Ramljaka pokazao predvodnikom domaćeg bijega na 11:6 polovicom prve dionice, a onda je s poenima zaredao Šantelj, dvije dvice i jedna trica te se prednost ubrzo podigla i do osam koševa (16:8). Ipak, završnica prve četvrtine pripala je “Žutima” koji su se trgnuli iz letargije i četiri puta u nizu uspjeli poentirati ispod zadarskog koša i s tek četiri minusa (20:16) pristupiti drugom dijelu utakmice. Tamo se pak gosti nisu nimalo sramili nanovo potezati izvan perimetra, unatoč poraznih 0-7 u prvoj dionici, pa su Tišma i Ukić jednom te dvaput Kalajžić vratili potpuni egal na semafor (29:28). Vruć je na drugoj strani i to u svom debiju bio Mekić koji je u suradnji s Drežnjakom uzvratio splitskom streljačkom vodu ekspresnim povratkom na pet viška (36:31). Zanimljivo do tog trenutka kvartet najboljih Subotićevih igrača (Shorter, Nelson, Sullivan i Mavra) ukupno je postigao samo četiri koša, a opet su se gosti držali blizu. U samoj završnici prvog poluvremena uspjeli su nešto ubaciti Mavra i Nelson i tako praktički prepoloviti (44:41) zadarskih sedam plusa koje su malo prije iskreirali Žganec, Ramljak i Davis.


Šokantna završnica


Sami povratak iz svlačionica protekao je u znaku brojke četiri, jer je četvrtu tricu iz četvrtog pokušaja ubacio Kalajžić, čime se zbilo tek drugo poravnanje (44:44) na utakmici nakon uvodnih 4:4. Simbolika ili ne, Splićani su se svojski trsili preokrenuti situaciju na parketu u svoju korist pa su se tricom Mavre našli na novom egalu (51:51), ali nije imuna ostala ni domaća momčad koja je preko Šantelja i Drežnjaka ponovno zaplovila mirnijim vodama (56:51), a plavokosi broj 24 u redovima Zadra novim dvjema tricama te dvicom donosi svojima najvećih devet viška (68:59) pred završnih deset minuta utakmice. “Žuti” su morali zaigrati na sve ili ništa, no nije se barem što se tiče prve tri minute dogodilo ništa dramatičnog po pitanju stečevine domaćina, da bi onda Sullivan i Mavra zaprijetili s primicanjem na 71:66, ali tu mali krizu Zadrani su brzo sanirali bacanjima Ramljaka i Žganeca (75:66). Novi pokušaj Splita da se vrati u živu utakmicu iskreirao je Sullivan na tri minute do kraja koji spušta zaostatak na pet koševa (76:71), minutu kasnije Mavra je dovukao splitski brod do četiri minusa (80:76), a Sullivanova trica za završnih 60 sekundi donosi dramu u Krešinom domu (82:79). Ramljak nije pogodio tricu na drugoj strani, Kalajžić je ubacio brzu dvicu za 82:81, dok je Drežnjak zaradio izlazak na liniju i pritom pogodio prvo, promašio drugo, no loptu je onda uhvatio Žganec koji promašuje oba, a “Žuti” tricom Shortera onda dolaze do usitinu ludog preokreta (83:84). Ostalo je devet i pol sekundi do kraja za Jusupovu momčad koja nije pronašla konstruktivno rješenje, Lakić je probao nemoguć šut za tri i dva boda su tako otišla prema Gripama. Splićane je do novog trijumfa na Višnjiku predvodio Kalajžić s 22 ubačaja,dok je Sullivan dodao 16, a kod Zadra je prednjačio dvojac Ramljak-Drežnjak s 20 i 19 koševa.