Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

HT PREMIJER LIGA

Košarkaši Zadra večeras gostuju kod Furnira u 16. kolu

Autor:

20.01.2023. 17:46
Košarkaši Zadra večeras gostuju kod Furnira u 16. kolu

Foto: ABA Liga



Zgusnuti siječanjski itinerar nemilosrdan je po košarkaše Zadra koji će večeras čak treći put u šest dana morati na teren. Nakon Mornara koji je ispraćen u nedjelju s Višnjika porcijom od 20 razlike, pa dva dana potom Splita koji je ponovno šokirao Krešin dom i odnio važne premijerligaške bodove, igrače Danijela Jusupa večeras s početkom u 20 sati ugošćuje Furnir u svojoj dvorani u Dubravi.


Bit će to ujedno prvi ogled 16. kola koji se svakako može okarakterizirati i mini-derbijem jer će koplja ukrstiti peti i šesti na ljestvici, ali definitivno ulogu favorita u velikom obimu će na svojim leđima nositi Zadrani.


Vrući Dubravaši


Furnir je ove sezone uz Šibenku najugodnije iznenađenje domaćeg prvenstva, igraju dobru košarku pod trenerskom paskom Jeronima Šarina, što će najbolje potvrditi njihov pozitivan omjer pobjeda i poraza (8-7). Koliko su zapravo vrući Dubravaši istaknut će i podatak da su u zadnjih pet utakmica HT Premijer lige upisali četiri pobjede.




Uz tijesan domaći poraz od Splita (76:79), Furnir je nadjačao u gostima Alkar, Zabok i Goricu, dok je doma slavio nad Škrljevom. Pored sigurne plovidbe prvenstvom, Šarinovi momci su se plasirali na završnicu Krešinog kupa, dok su najmanje uspješni u skupini Alpe Adria Cupa gdje su im protivnici češke Pardubice, poljska Dabrowa Gornicza te austrijski Oberwart.


Sve u svemu, Jusupove igrače očekuje nimalo lagan dvoboj u kojem bi sve osim njihove pobjede bilo ravno čudu, no poučeni primjerom loše predstave na Baldekinu i u konačnici poraza od Šibenke, pa i nedavnog poraza Cibone od Dinama, bodove se nikako ne smije unaprijed upisivati. Svjestan je svih zamki koje ovaj susret donosi i strateg Zadra Danijel Jusup.


– Ova utakmica nam dolazi u kratkom vremenskom rasponu od poraza protiv Splita. Prema tome, moramo uložiti više truda kako bismo izborili pozitivan rezultat. Furnir je jedna mlada momčad s dobrim Amerikancem te iskusnim i kvalitetnim trenerom tako da ćemo, kao i svaku utakmicu, morati biti koncentrirani i dati koliko možemo u ovom trenutku – kazao je trener Zadra uoči okršaja s klubom koji se ne može baš pohvaliti širinom kadra.


Hollingsworth i Bošnjak


Poprilično limitiran roster koji se bazira na tek nekoliko kvalitetnijih pojedinaca, a prije svih se ističu Amerikanac Taveion Marquice Hollingsworth te Matej Bošnjak. Taj dvojac daleko je najubojitiji, a pažnju također zaslužuju i Mateo Vidović te Kenan Karahodžić.


Recept za ukupno 12. pobjedu stoga je Zadranima vrlo jednostavan ako se zadovolji uvjet uštopavanja najjačih Furnirovih poluga. Očekuje se da i klupa doprinese te rastereti vedete koje će Jusup pokušati što više štedjeti za bitan regionalni sraz u ponedjeljak kod Mege, nalik prvom međusobnom dvoboju ove dvije momčadi odigranog krajem listopada prošle godine kada je Zadar slavio s laganih 92:71.


Glavnim i odgovornim za tu pobjedu ispao je Arijan Lakić koji je Dubravašima zabio 19 koševa, a njegova perspektiva pred gostovanje u Zagrebu svodi se na formulu: koliko daš, toliko dobiješ.


– Moram priznati da nam je teško pao poraz od Splita, ali nemamo vremena za plakanje. Očekuje nas bitna utakmica protiv Furnira koji izgleda jako dobro ove sezone i zato moramo zadržati pravi fokus svih 40 minuta. U tom slučaju imamo dobre izglede uzeti dva boda – istaknuo je bek Zadra.