Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Razmjena zarobljenika

Košarkašica Brittney Griner se vratila u domovinu nakon desetomjesečnog zatvora u Rusiji

Autor: Hina

09.12.2022. 13:40
Košarkašica Brittney Griner se vratila u domovinu nakon desetomjesečnog zatvora u Rusiji

Foto: Foto REUTERS

Griner je, javlja Reuters, sletjela u San Antonio, u Teksasu. Razmjena zatvorenika dogodila se u četvrtak u zračnoj luci Abu Dabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima



WASHINGTON  Košarkaška zvijezda Brittney Griner stigla je u petak u SAD nakon 10-mjesečnog zatvora u Rusiji koji je okončan razmjenom zatvorenika i puštanjem iz američkog zatvora trgovca oružjem Viktora Bouta kojeg je u zračnoj luci u Moskvi dočekala obitelj.


Griner je, javlja Reuters, sletjela u San Antonio, u Teksasu. Razmjena zatvorenika dogodila se u četvrtak u zračnoj luci Abu Dabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.


Jučerašnja razmjena je rijedak trenutak suradnje između Rusije i SAD-a nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači, no Kremlj je dao do znanja da to nije znak poboljšanja odnosa.




Dvije su zemlje razmijenile zarobljenike i u travnju, kada je Rusija oslobodila bivšeg marinca Trevora Reeda, a SAD ruskog pilota Konstantina Jarošenka.


Griner (32), dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i zvijezda Phoenix Mercuryja, uhićena je 17. veljače u moskovskoj zračnoj luci nakon što su u njenoj prtljazi pronađeni ulošci za vape s uljem kanabisa, koje je u Rusiji zabranjeno.


Pregovori o njezinu puštanju bili su se zakomplicirali nakon ruske invazije na Ukrajine 24. veljače i kasnijim urušavanjem odnosa između Washingtona i Moskve.


Osuđena je 4. kolovoza na devet godina zatvora zbog posjedovanja i krijumčarenja droge. Priznala je krivnju, ali je rekla da je napravila “pogrešku” i da nije namjeravala prekršiti zakon.


Najavljujući njezino puštanje u četvrtak, američki predsjednik Joe Biden rekao je da je zamjena okončala ono što je opisao kao višemjesečni “pakao” za nju i njezinu suprugu.


Dok se Griner vraćala kući, Bout je doputovao u Moskvu i zagrlio majku i suprugu, pokazale su televizijske snimke.