Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

VN Saudijske Arabije

"Kralj uličnih staza" novim slavljem opravdao svoj nadimak, FIA izvela novi cirkus

Autor: A.P.

19.03.2023. 19:46

Foto: Reuters



RedBullov dvojac ponovno je pokazao kako je trenutno  svijet za sebe, no ovog puta na najvišoj stepenici na postolju našao se Meksikanac Sergio Perez. “Kralj uličnih staza” na noćnoj je utrci u Jeddah-i nakon što je startao s prve pozicije i do kraja čvrsto zadržao to mjesto.


Drugi je završio Max Verstappen koji je startao s 15. pozicije nakon što mu u jučerašnjim kvalifikacijama otkazao bolid. Treći je završio Fernando Alonso.


Ubrzo nakon utrke došla je obavijest da je Alonso kažnjen s 10 sekundi zbog nepravilno izvođenja petosekundne kazne te je završio četvrti, a na postolju se ni kriv, ni dužan našao George Russell. Nekoliko sati nakon ove odluke FIA (Međunarodna automobilistička federacija) uklonila je kaznu Alonsu i vratila mu treće mjesto. Nažalost, ovo nije prvi puta da FIA, možemo reći, izvodi cirkus nakon utrka u kojem utrka nije gotova niti nakon što svi bolidi prođu kroz cilj.




Peti i šesti  je završio Mercedesov dvojac Lewis Hamilton i George Russell, šesta i sedma pozicija pripale su Ferrarijevcima, Sainzu i Leclercu, osmi i deveti bili su vozači Alpine, Gasly i Ocon, dok je posljednji osvajač bodova, na desetom mjestu završio Haasov Kevin Magnussen.


Utrku je definitivno prelomio 18. krug u kojem je otkazao Aston Martin Lancea Strolla, što je uzrokovalo i izlazak Safety car, što je prvoj četvorici značilo i “jefinitiju” zamjenu gume. Naime, tijekom perioda pod Safety car-om vozači voze puno sporije, nego tijekom utrkivanja, tako da vozači koji obave zamjenu guma tijekom Safety car-a ne izgube toliko vremena kao tijekom regularnog utrkivanja.


U poretku vozača trenutno vodi Max Verstappen s 44 boda, a drugi je njegov timski kolega Sergio Perez s 43. Treći je Alonso s 30, zatim slijede Sainz, Hamilton, Russell, Stroll, Leclerc, itd.


U poretku konstruktora RedBull je daleko naprijed, dok drugo mjesto dijele Aston Martin i Mercedes koji imaju svaki po 38 bodova.


Sljedeća utrka na rasporedu je za 2 tjedna, a vozi se za Veliku nagradu Australije ulicama Melbournea.