Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zadar plus

Kraljević: Liga bez granica je zanimljivo natjecanje

Autor: Paulo Sarić

07.02.2023. 20:01
Kraljević: Liga bez granica je zanimljivo natjecanje

Foto: ŽKK Plus



Košarkašice Zadar Plusa u subotu su odigrale petu ovosezonsku utakmicu u Ligi bez granica, regionalnom natjecanju u kojem sudjeluju klubovi iz Hrvatske, Austrije, Italije i Slovenije. Zadranke su gostovale u Jesenicama, gdje su svladale domaću Kranjsku Goru rezultatom 52:70. Premda oslabljene neigranjem svojih ponajboljih igračica Lucije Štrmelj i Sanje Kovačević, te bez prvog trenera Šime Kraljevića, »Plusice« su bez puno muke stigle do trijumfa nad slovenskim sastavom.


Pobjeda u Sloveniji


Prva četvrtina je protekla u znaku domaćih djevojaka koje su zahvaljujući dobroj obrani u drugu dionicu donijele zalihu od posjeda prednosti, no stvari su već do odlaska na veliki odmor sjele na svoje mjesto. Zaigrale su Zadranke kako znaju i umiju i na krilima Antonele Bodrožić vrlo brzo stigle do preokreta. U svlačionice se otišlo s plus dva iz perspektive hrvatske ekipe (30:32), koja je u nastavku, u pravom smislu tog izraza, ubacila u brzinu više i već u trećoj četvrtini prelomila susret. Slovenke nisu imale rješenja za rebus koje su im postavile zadarske košarkašice, prije svega Bodrožić te Kelly Santos Muller, što su »Plusice« vješto iskoristile i u posljednjih deset minuta ušle s prednošću od 16 poena, nakon čega su mirno privele utakmicu kraju. Antonela Bodrožić je s 25 koševa bila najefikasnija u redovima pobjedničkog sastava, a pratila ju je Santos Muller s 13 poena, dok je dvoznamenkasta bila i Julia Arnwine koja je utakmicu završila s deset koševa. Kranjsku Goru je predvodila Uma Ramić s 15 poena.


– Nakon pet odigranih utakmica mogu kazati da je Liga bez granica jako zanimljivo natjecanje. Ne smijemo zaboraviti da su naši glavni motivi pri donošenju odluke o »iskoraku u regiju« bili promocija kluba i dodatno uigravanje ekipe za domaće prvenstvo. Nažalost, dogodi se da nam pojedine igračice zbog poslovnih obveza nisu uvijek na raspolaganju za daleka gostovanja, zbog čega smo na nekoliko utakmica otputovali u oslabljenom sastavu, ali već smo razgovarali unutar kluba i vjerojatno ćemo se kandidirati za organizaciju završnog turnira. Ako i ne uspijemo dobiti domaćinstvo, dogovorili smo se da ćemo nastupiti u najjačem sastavu te ići na osvajanje naslova – otkrio je glavni trener Zadar Plusa Šime Kraljević.


Santos i Balić




«Plusice« se trenutno nalaze na trećoj poziciji na ljestvici s tri pobjede iz pet odigranih susreta, a plasman na »Final Four« će izboriti četiri najbolje plasirane ekipe. Trener Kraljević je uvjeren da će njegove djevojke, koje u Ligi bez granice nastupaju pojačane iskusnom Brazilkom Kelly Santos Muller, uspjeti uhvatiti mjesto na završnom turniru.


– Da Kelly smije igrati u domaćem prvenstvu nitko nam ne bi mogao parirati, no pravila su takva da dopuštaju registraciju samo jedne strane košarkašice, a zbog deficita u vanjskoj liniji smo odlučili iskoristiti to mjesto na poziciji beka. U Ligi bez granica nema tog limita pa do izražaja dolazi sva njezina kvaliteta. Kada u reketu imate košarkašicu od 195 centimetara koja prepoznaje situacije u igri, svima je lakše – dodao je Kraljević, čije djevojke za vikend nastavljaju s domaćim izazovima, koji su bili na dvotjednom čekanju zbog obveza suparnica na juniorskoj poluzavršnici prvenstva Hrvatske. Zadar Plus se trenutno s gradskim rivalima iz Zadra bori za čelo ljestvice B skupine drugog razreda hrvatske ženske košarke, a u lovu na promociju u elitni rang ove zime je kao pojačanje stigla iskusna Davorka Balić. Ipak, prekaljene internacionalke još uvijek nema na treninzima.


– Davorka je potpisala pristupnicu, no izgleda da je negdje »zapelo«. Obećava da će doći, ali ja je i dalje ne vidim na treninzima. S njoj bismo bili glavni favoriti za ulazak u Premijer žensku ligu i mislim da nam nitko ne bi mogao parirati. Ovako će biti… vrlo diskutabilno, što se i vidjelo u završnici utakmice sa Zadrom – zaključio je Kraljević.