Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Svjetski skijaški kup

Kriechmayr pobjedom zatvorio spustašku sezonu

Autor: Alen Plahinek

15.03.2023. 11:28
Kriechmayr pobjedom zatvorio spustašku sezonu

Foto: Reuters



Najbolji svjetski skijaši i skijašice od danas do nedjelje nalaze se u Soldeu u Andori na završnici Svjetskog skijaškog kupa. Natjecanja su već standardno otvorena muškim spustom.


Do svoje treće pobjede u ovoj sezone doskijao je Austrijanac Vincent Kriechmayr s prednošću 0.09 sekundi ispred, sada već polako i veterana Romeda Baumanna, koji je i otvorio današnje natjecanje.


Na postolju se našao još jedan Nijemac, Andreas Sander koji je za pobjednikom zaostao svega 13 stotinki sekunde.




Posljednju profesionalnu utrku odskijao je Johan Clarey. Ovaj 42-godišnji Francuz nikada nije pobijedio u Svjetskom kupu, no ima 7 drugih  i 3 treća mjesta te ima olimpijsko srebro iz Pekinga 2022. godine. Clarey će u skijaškom svijetu zasigurno ostati upamćen kao skijaš koji je postigao najvišu brzinu u povijesti. Bilo je to 2013. godine u Wengenu kada je izmjereno da je jurio 161,9 km/h.


Mali kristalni globus već ranije je osigurao Aleksandar Aamodt Kilde koji je odradio, za njegove kriterije, slabiju vožnju i u konačnici završio šesti. U ukupnom poretku, današnji pobjednik Kriechmayr završio je drugi, dok je treći završio Marco Odermatt.


Danas još se održava i ženski spust u kojem je Talijanka Sofia Goggia već ranije osigurala naslov.


Sutra su na rasporedu muški i ženski superveleslalom, koji startaju od 11:30, odnosno od 10 sati.