Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svjetsko skijaško prvenstvo

Kristoffersen s 16. mjesto doskijao do zlata, no priča dana je nevjerojatni Grk

Autor: A.P.

19.02.2023. 15:11
Kristoffersen s 16. mjesto doskijao do zlata, no priča dana je nevjerojatni Grk

Foto: Reuters



Fenomenalnim dvama slalomskim vožnjama za muškarce zatvoreno je ovogodišnje Svjetskog skijaško prvenstvo. Nakon što smo prijepodne svjedočili nevjerojatnom poretku, gdje se čak 20 imali samo jednu sekundu i manje zaostatka za vodećim Manuelom Fellerom, druga vožnja ponudila nam je novo iznenađenje.


Svjetski prvak, po prvi puta u životu, postao je Henrik Kristoffersen, što u odnosu na formu koju prikazuje tijekom cijele ove i prijašnjih sezona i nije preveliko iznenađenje. No, zanimljivo postaje kada se kaže da je Kristoffersen nakon prve vožnje bio tek 16. sa zaostatkom od +0,91 za Fellerom. Prilikom ulaska u cilj moglo se na neki način i predvidjeti da bi Kristoffersen u nekom ludom scenariju konkurirati za neku od medalja jer ostalih 15 skijaša koji su se tek trebali spustiti imali su malu prednost na Norvežaninom.


Generalno gledajući, otimanju vodstva Kristoffersenu je bio mladi sunarodnjak Lucas Braathen koji je do posljednje četvrtine staze imao više od pola sekunde prednosti, no dogodila mu se velika pogreška i na kraju je u cilj ušao sa zaostatkom od 0,67 stotinki.




Priča o svjetskom prvaku koji je nakon prve vožnje bio 16., pomalo je zasjenila jučerašnju pobjednicu ženskog slaloma Laurence St.Germain, no i Kristoffersena je zasjenilo postolje Grka AJ Ginnisa.


Ovaj Amerikanac s grčkim državljanstvom u trans je bacio skijaški svijet kada je na posljednjem slalomu prije Svjetskog prvenstva u Chamonixu osvojio postolje, a da to nije bilo slučajno potvrdio je danas. Krenuo je kao 20. u prvu vožnju, nju je završio kao 2. i to potvrdio u drugoj.


Treći je završio Alex Vinatzer koji je nakon prve vožnje bio 6.


Jedini hrvatski predstavnik koji je izborio drugu vožnju, Filip Zubčić, završio je na 11. mjestu, što mu je najbolji rezultat u slalomu na Svjetskim prvenstvima.