Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Član UO HNK Zadra

Krševan Santini o potencijalnim investitorima u klub: Ludost bi bila propustiti ovakvu jedinstvenu priliku

Autor: Drago Bajković

11.11.2022. 12:30
Krševan Santini o potencijalnim investitorima u klub: Ludost bi bila propustiti ovakvu jedinstvenu priliku

Foto: ŠC Višnjik



Posljednjih dana do javnosti je dospjela informacijama o postojanju dva potencijalna investitora u klub sa Stanova. O imenima nismo željeli kalkulirati, ali smo nazvali člana Upravnog odbora zaduženog za struku Krševana Santinija kako bi saznali više ovoj tematici. HNK Zadar se nakon pozajmice Grada Zadra stare gotovo tri godine, koliko nam je poznato, financira preko sponzora, donacijama i članarinama, što dugoročno definitivno ne može zadovoljiti apetite uprave koja ima visoke ciljeve. »Ulazak investitora je idealno rješenje« navodi Krševan Santini, navodeći da se »navedeno trebalo dogoditi puno prije, iako smo i dalje u situaciji da ne kasnimo ako se sve realizira u danima koji su pred nama«. O imenima nije htio izlaziti u javnost, što je i razumljivo u ovome trenutku, ali o ostalim stvarima vezanim za budućnost HNK Zadra govorio je prilično otvoreno.


Smatrate li da je u ovome trenutku interes investitora za HNK Zadar, veći od interesa Grada Zadra za budućnost zadarskog nogometa, tj. kluba sa Stanova?


– Od kada sam došao u HNK Zadar, prije nešto manje od dvije godine, stalno se provlači teza o dolasku investitora. Točno je da su prošloga ljeta na adresu našeg kluba došla dva pisma namjere ozbiljnih ulagača koji između ostaloga dolaze iz svijeta nogometa u kojem su se dokazali kao uspješni. Klub je odgovorio pozitivno na interes i organizirao nekoliko sastanaka na kojima su razmijenjene informacije i usuglašeni interesi, pa ih ocjenjujem ozbiljnim i pozitivnim. Interes investitora je ogroman, prepoznali su potencijal i čekaju reakciju Grada Zadra. Čekamo točku dnevnog reda na Gradskom vijeću na kojoj bi se trebala odrediti budućnost kluba. Što se tiče uprave kluba, mi smo jednoglasni, priželjkujemo ulazak investitora i podršku za daljnji razvoj i napredovanje HNK Zadra




Gdje je zapelo i zašto je izostala brza reakcija Grada Zadra?


– Jasno mi je da izvršna vlast u Gradu Zadru i gradski vijećnici imaju jako puno posla i tema koje zaslužuju značajniju pozornost i veći angažman. Jasna su mi i njihova razmimoilaženja u mnogo područja, ali smatram da u našem slučaju kada govorimo o razvoju nogometa u Gradu koji ima četvrti proračun u RH, ne bi trebalo biti onih koji su protiv razvoja našeg najpopularnijeg sporta. Naime, trojica naših sugrađana kao reprezentativci idu na predstojeće Svjetsko nogometno prvenstvo u Katar. Često ističemo da smo ponosni na »Zadarsku dicu«, rado se fotografiramo i organiziramo dočeke, a kada se traži podrška onda se dogodi ignoriranje. Nogomet i HNK Zadar nisu bilo tko i ne smiju biti zadnja rupa na svirali. U našoj školi nogometa trenira preko 200 dječaka, na plaći su treneri, voditelj škole, stručni stožer prve momčadi i seniorski igrači. Radi se o velikom pogonu koji zahtjeva podršku, a cijelo vrijeme izuzev posudbe Grada Zadra od 2.5 milijuna kuna. sredstva tražimo na tržištu. Ne mogu reći da je Grad nezainteresiran, ali na ovakve ponude kada se na pladnju nude dokazani gigantski investitori treba jako brzo reagirati.


Odluka o preoblikovanju


Na čemu je HNK Zadar insistirao u pregovorima s investitorima i što očekuje od Grada Zadra?


– Naglašavam da su pregovori s investitorima vođeni na način na koji su više puta tražili gradski vijećnici. Grad nema interesa financirati prvu ekipu za razliku od škole nogometa uz obavezu održavanja i ulaganja u sportsku infrastrukturu. Uradili smo ono što su tražili, doveli smo investitore i ne tražimo ništa više od onoga što je dogovoreno. Ne vidim razlog za destrukciju, da se radi politiziranja uništi velika šansa da zadarski nogomet krene doslovno punom parom naprijed. Očekujemo samo ono što je bivši klub NK Zadar imao od Grada proteklih 25-30 godina, ništa više osim da se stavi na papir i time pokaže dobra volja prema budućem partneru koji bi preuzeo puno veće obaveze. Kao što sam prethodno apostrofirao od Grada se traži infrastrukturna podrška i namjenska sredstva za školu nogometa kako bi osigurali adekvatne uvjete za našu djecu i trenere.


Na prošloj sjednici Gradskog vijeća na kojoj je HNK Zadar imao točku nije izglasana odluka o preoblikovanju. Što možemo u ovako kratkom roku očekivati kada je u pitanju budućnost HNK Zadra?


– Danas bi bilo puno lakše da se u lipnju donijela takva odluka, ali u kontaktu s ljudima iz Grada na navedenu temu sam dobio pozitivan odgovor da bi u ovoj situaciji ruke bile podignute i da većina vidi da je ovo prigoda koja se ne smije propustiti. Vjerujem da je to mudra odluka jer kada se javno prezentiraju investitori ne vidim koji to vijećnik koji voli Zadar i želi svom Gradu bolje neće dati podršku projektu koji nudi rješenje za budućnost. Ne mora se voljeti klub ili nogomet ali s novom energijom i ljudima neukaljanog ugleda i uspješne reputacije koji će ulagati u naš klub i Grad, svi zajedno dobivamo puno. Klub ne može sam donijeti odluku o ulasku u proces preoblikovanja, normalno je da Grad treba dati zeleno svjetlo i podršku za školu nogometa.


Uvjereni ste da Klub ide u najboljem smjeru. Na čemu temeljite navedene tvrdnje?


– Jako puno je pozitivnih pomaka napravljeno u kratkom razdoblju, jer je Klub krenuo praktički od nule kada je u pitanju prva momčad, a spašavao mlađe uzraste kada je u pitanju škola nogometa. Klub je financijski stabilan, nastoji i trudi se uredno servisirati svoje obaveze, brine o svojoj djeci, uvažava roditelje i ulaže u struku. Danas se s prvom momčadi borimo za ulazak u viši rang, a ulaskom investitora rekao bih da sam siguran kako ćemo ostvariti cilj. Za nekoliko sezona možemo biti u najvišem rangu tamo gdje pripadamo s obzirom na talentiranost i važnost koju ima nogomet u zadarskom kraju. Škola nogometa se diže i brže od očekivanja i planova, s pionirima i kadetima nastupamo u najvišem rangu i konkurencija su nam najbolji hrvatski klubovi. Čak smo unaprijedili sportsku infrastrukturu i uvjete za rad u školi nogometa uz pomoć naših bivših igrača. Tu posebno ističem Danijela Subašića vezano za svlačionice, te Dominika Livakovića i Ivana Santinija vezano za opremu. Vidjeli ste da nam je podršku dao jedan od najboljih igrača na svijetu, naš Luka Modrić.


Put do prve lige


Što je investitore privuklo da se odluče uložiti u HNK Zadar, koji interes?


– Uprava je u protekle dvije godine pokazala prije svega transparentnost u poslovanju. Pokazala je sposobnost da pronađe sponzore otkad je prije godinu i pol gradska pozajmica potrošena. Uložili smo u stručne i kompetentne ljude da se zadarska dica bolje razvijaju. Iz klupskog budžeta je novac izdvajan u infrastrukturu koju je Grad trebao održavati. Navedeno nas je jako potrošilo, ali smo Klub ustrojili da ga prepoznaju investitori spremni uložiti značajna financijska sredstva u klub koji igra u četvrtom rangu s infrastrukturnim problemima. Ulagači su prepoznali entuzijazam i urađeno do sada, te pokazali želju da s nama grade put do prve lige. Njihov interes u ovom trenutku i u ovom rangu je potvrda dosadašnjeg dobrog rada uz potencijal koji naš Grad i Klub imaju za ostvarenje svih ciljeva.


Odlazi li Krševan Santini ako ne realizira ulazak jednog od investitora u HNK Zadar, kao što je to najavila predsjednica Iva Bokanović?


– Ne znam što bi više mogao napraviti, u tom slučaju je HNK Zadar došao do zida i sve što je do sada napravljeno se može samo osipati. Stagnacija bi definitivno značila amaterizam. Odgovornost je sada na Gradu, radi se o zicer situaciji kada napadač ide sam na prazna vrata a iz navedene situacije se isključivo može dogoditi gol. Investitori od Grada Zadra očekuju da bude partner, HNK Zadar bez svog Grada ne želi i vidi ga kao nositelja priče vezano za investicije u sportsku infrastrukturu i posebno kao subjekta koji brine o školi nogometa. Sve ostalo je na investitoru, da osigura sredstva i uvjete kako bi se prva momčad prirodnim putem s osloncem na domaći kadar plasirana u najviši rang paralelno podižući kvalitetu rada i razvoja u školi nogometa te ulažući u infrastrukturu. Ako ne osiguramo ulagačima da uđu u HNK Zadar u korist svih dionika u procesu, onda ne mogu izvući niti jedan zaključak od onoga da se nije doživio i cijenio rad sadašnje Uprave, uključujući i moj. Samim time ne želim preuzimati odgovornost za sve negativno što će se dogoditi, pošto alternative nema.


Što bi poručili za kraj u trenutku koji bi poželjeli mnogi nogometni klubovi koji priželjkuju da im ulagači pokucaju na vrata?


– Poruka je jasna, otvorimo vrata našega kluba investitorima i stručnjacima koji će zajedno s nama izgraditi HNK Zadar kakav svi želimo. Trenutačno nam zavide brojni gradovi i klubovi koji niti trenutka ne bi dvojili kada je u pitanju realizacija ovakvog nogometnog projekta. Pokrenimo proces preoblikovanja u sportsko dioničko društvo kojim će se urediti vlasnički odnosi i definirati odgovornosti. Sjednimo za stol s investitorima i pronađimo zajednički interes kojim će se osigurati uspješna budućnost HNK Zadra, za nogomet, za našu djecu, roditelje, navijače i veliki broj zainteresiranih građana. Još jednom je na potezu Grad Zadar, mi iz Kluba stojimo na raspolaganju za sastanak, odgovori na pitanja za Gradsko vijeće su pripremljeni. Trenutačna situacija nas sve čini nervoznima i nezadovoljnima, a u zraku lebdi neizvjesnost. Teško da će nam se ukazati bolja prigoda i zato odgovorne pitam: što čekamo – kazao je na kraju razgovora Krševan Santini.



Na prvo mjesto stavljamo ponos što smo Zadrani


Što vas je uopće vratilo u klub sa Stanova, je li to senzibilitet i osjećaj pripadnosti, ili nešto drugo?


– Uprava kluba vodi HNK Zadar kao klub svih njegovih građana i na prvo mjesto stavljamo ponos što smo Zadrani. Teško mi je u ovoj “čekaonici” reći u kojem smjeru će ići zadarska nogometna priča, ali svima koji prate što radimo protekle dvije godine jasno je da je smjer ispravan. To znamo i po broju onih koji nam šalju pozitivne poruke. Idemo polako naprijed, ali niti jedan rezultat na zelenom terenu u ovom trenutku nije važan kao onaj na sjednici Gradskog vijeća jer njime usmjeravamo budućnost profesionalnog nogometa u našem gradu – kazao je Santini



Damir Knežević od 1. lipnja 2022. nije u Klubu


Najveće zamjerke i nepovjerenje javnosti temeljilo se na netransparentnosti kod osnivanja HNK Zadra kao i zbog većine poteza bivšeg direktora Damira Kneževića. Možete li ovim putem potvrditi da Knežević više nije na niti jednoj funkciji u HNK Zadru i što se tiče transparentnosti, može li se znati koji su svi članovi uprave kluba?


– Kao što je predsjednica Iva Bokanović u nekoliko navrata istaknula, Damiru Kneževiću je sredinom 2022. istekao ugovor i više nije u Klubu. Točnije od 1. lipnja. Uprava radi sukladno Statutu spremna na promjene ukoliko se dogodi proces preoblikovanja. HNK Zadar funkcionira transparentno i odgovorno, te je to jedan od razloga zbog kojeg sam i osobno u Klubu i poradi čega smo zanimljivi ulagačima. I naravno da mi nije teško otkriti sve članove Upravnog odbora. To su: Josip Anić, Šime Taras, Ante Fain, Tomislav Ročak, Ivan Milin, Krševan Santini i Iva Bokanović – kazao je Santini.