Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

SP u Kataru

Louis Van Gaal sprema klopku za Lea Messija, nizozemski izbornik je uvjeren da ima šansu...

Autor: Igor Duvnjak

09.12.2022. 07:04
Louis Van Gaal sprema klopku za Lea Messija, nizozemski izbornik je uvjeren da ima šansu...

Foto: Louis Van Gaal i Leo Messi/Foto REUTERS

Messi ne igra kada suparnik ima loptu. Eto gdje je naša šansa - hrabri se nizozemski izbornik, koji ima jedan neraščišćeni račun s Argentinom



RIJEKA Život je nemilosrdan, pa tako i nogomet, ogledalo svakodnevnice, potvrđuje to i činjenica da u polufinalu neće igrati jedna od ovih nogometnih velesila, ili Argentina ili Nizozemska. Obje su momčadi, naravno, kao na iglama uoči večerašnjeg četvrtfinalnog »susreta na vrhu«.


»Argentina, Argentina, vamos«, kao u sjećanju je nezaboravni eho kojim su navijači bodrili legendarnog Kempesa i ostale Gaučose u pohodu na svjetski tron. Nisu ni sanjali da će oni te sinovi im i unuci u dresu nacionalne »desetke« uživati u poslasticama još slavnijih zvijezda, Diega Maradone, koji ih je dovukao na svjetski vrh 1986. godine, te junaka naših dana Lea Messija, koji sanja o takvom podvigu tog neponovljivog Diega. Na sve strmijem usponu teren ispada sve teži, a prepreke više. Kada je riječ o raspoloživim pojedincima, izborniku Lionelu Scaloniju kao da je skinuta tijesna cipela s obzirom na to da je liječnička služba javila da se iskusni Angel Di Maria oporavio od ozljede i da može zauzeti svoje mjesto u napadu, gdje ovaj majstor ljevicom tka fine loptačke niti. Nije igrao u prošlom susretu s Australijom i igra je bez njega bila puno siromašnija. Od ozljede gležnja oporavlja se Martinez, bit će na klupi.


U Nizozemskoj momčadi zvijezda za sebe je Scalonijev suparnik Louis Van Gaal, koji je godinama s klupe među protagonistima ne samo nizozemskog već i svjetskog nogometa. Legendarni trener u dugoj karijeri među uspomenama ima i onu neugodnu s Argentincima, sa SP-a 2014. godine kada je u polufinalu na Areni Corintians Messijeva Argentina slavila na jedanaesterce.




– Imamo jedan neraščišćeni račun s Argentinom – rekao je Van Gaal, kojem ne blijedi uspomena na taj dramatični susret s Argentincima. Već odavno cijeli nogometni svijet priča o Messiju, pa ga ni on nije mogao zaobići. Druga je stvar što mu je uz očekivane komplimente istaknuo i nedostatak koji će Nizozemci nastojati zlorabiti.


– Messi je najopasniji igrač, on je taj koji stvara najviše šansi, kreira ih sam. Ali malo igra kada suparnik ima loptu. Eto gdje su naše šanse.