Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Luka Masar

Mass Sarr iz Lukorana izbacio Galovac

Autor: Šime Ćurko

23.02.2023. 16:50
Mass Sarr iz Lukorana izbacio Galovac

Foto: NŠK Sv.Mihovil



Na internetskom portalu nasiskolji.hr već je dobio nadimak Mass Sarr. Za one koji se ne sjećaju, riječ je o nekadašnjem napadaču Hajduka, Liberijcu i jednom od prvih stranaca koji su u samostalnoj Hrvatskoj zaigrali za »bile«, od 1995. do 1998. Premda je Sarr odavno završio karijeru, njegove igre još žive u uspomenama navijača splitskog kluba. A spomenuti otočni »Mass Sarr« zapravo je Luka Masar (1997.), koji se kad je Sarr stigao u Hajduk još nije ni rodio. Danas je Masar napadač Sv. Mihovila za kojeg je prošle nedjelje u utakmici 1. kola Županijskoj nogometnog kupa odigrao utakmicu karijere budući da je postigao pet golova u 7:2 pobjedi njegove momčadi protiv Galovca. I to pet golova zaredom, u 10., 21., 36., 45. i 59. minuti. Bila je to prva pobjeda otočana ove sezone, u kojoj su u Prvoj ŽNL upisali tri remija i deset poraza te su na začelju ljestvice.


– U Kupu, za razliku od Prve ŽNL, možemo biti domaćini na našem igralištu u Sutomišćici. Koliko nam to znači pokazala je upravo ova utakmica u kojim nam je motivacija toliko narasla da smo već u prvim minutama dali dva gola, a na poluvremenu smo imali 4:1. Ne treba zaboraviti da je Galovac uvjerljivo prvi u Drugoj ŽNL – kaže Masar koji je u redove »svetaca« stigao prije sezonu i pol. Premda ne živi na otoku, a zna se da u Sv. Mihovilu, ili bodulskom Athletic Bilbaou, nastupaju samo prvotimci s otoka Ugljana i Pašmana (uz domicilne stanovnike mogu igrati i zetovi), ipak je dobio priliku okušati se u dresu »bijelih«.


Arbanaška škola


– Otac je s otoka Ugljana, iz Lukorana, i to mi je bila ulaznica za Sv. Mihovil. Inače, velika većina igrača živi na otoku, i samo nas je nekoliko koji smo u Zadru.




Kad je riječ o dvoboju s Galovčanima Masar je dvaput pogodio glavnom, a triput nogom, od toga jednom iz slobodnog udarca. Zanimljivo, tijekom cijele prošle sezone je postigao tri gola, sve u Prvoj ŽNL.


– Pozicija napadača mi najviše odgovara, ali igram tamo gdje sam potreban. U obrani, veznom redu, a sada i u napadu. Jednom sam u kadetima dao pet golova, ali u seniorima nikada.


Masar je magistar i inženjer nautike, a nogometu se vratio nakon stanke koju je uzeo zbog studiranja u Rijeci. Inače, u nogometnom smislu je dijete Arbanasa, kluba čiji je član bio od sedme do 18 godine.


– Kada sam trebao ozbiljnije krenuti u seniorski nogomet upisao sam studij i tu sam stao. Nakon završetka studija odlučio sam se vratiti. Javio se Sv. Mihovil, a budući da sam ispunjavao njihove rodbinske uvjete (smijeh, pr. a.) vidio sam da je dobra ekipa i brzo smo se dogovorili. Tada se slagala momčad za Prvu ŽNL koju je klub izborio nakon skoro deset godina igranja u najnižem rangu.


Život na škoju


Život jedinog otočnog kolektiva u Zadarskoj županiji koji sudjeluje u seniorskoj ligi nije jednostavan. Budući da teren u Sutomišćici, koji je obnovljen 2018. ne udovoljava kriterijima domaće utakmice igraju se na Bagatu.


– Ne treba objašnjavati koliki nam je problem to što smo stalno gosti. Osim toga teren na Bagatu je svaki put drugačiji, ovisno je li kiša ili je sušno razdoblje godine. Teško je trenirati na otoku, a igrati u Zadru. To je i glavni razlog našeg lošeg jesenskog rezultata. Ipak, ne predajemo se, iako je jasno da ćemo teško izbjeći zadnje mjesto. Najbliži na ljestvici nam je Zemunik koji ima sedma bodova prednosti, a Dragovoljac je u odnosu na nas na plus deset.


U drugom kolu Kupa otočane u nedjelju u 15 sati očekuje gostovanje u Poličniku kod Dragovoljca.


– U dobrom smo raspoloženju i nadam se novoj pobjedi. Bio bio to odličan zalet za Prvu ŽNL.