Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

FORMULA 1

Max Verstappen na dominantan način zaključio sezonu

Autor: Zadarski list

20.11.2022. 16:49
Max Verstappen na dominantan način zaključio sezonu

Foto: Reuters



Utrka za Veliku nagradu Abu Dhabiju, ujedno i posljednje odredište Formule 1 prije kraja sezone ponovo nije razočarala. Iako je prvenstvo i kod vozača i kod konstruktora već odavno riješeno, ostalo je mnogo “malih borbi” u svrhu zauzimanja što boljih pozicija u prvenstvo jer što bolje mjesto, u kontekstu konstruktora, donosi veću zaradu.


Max Verstappen je po 15. puta ove sezone pobijedio utrku, a to mu je bila i 3. pobjeda zaredom na ovoj stazi. Drugi je završio Ferrarijev Charles Leclerc, koji je u posljednju utrku sezone ušao izjednačen s bodovi kao i Sergio Perez iz RedBulla.


Strategija jednog stajanja ispostavila se kao dobitna za Leclerca, dok je Perez išao na dva stajanja. Nakon druge promjene guma, Perez se nalazi 18 sekundi iza Leclerca od kojeg je morao biti bolji ako želi 2. mjesto u poretku. Za otapanje razlike od 18 sekundi, Perez je imao 25 krugova. Sve je izgledalo idealno za Pereza koji je “skidao” više od jedne sekunde po krugu u odnosu na Leclerca. Međutim, tada se “umiješao” Lewis Hamilton, koji je u borbi za poziciju usporio Pereza. Njihove borbe trajale su malo manje od 2 puna kruga, koja su na kraju manjkala Perezu. Leclerc je na kraju pobijedio Pereza za 1,4 sekunde.




Četvrti u utrci je završio Carlos Sainz u Ferrariju, a ukupno je završio peti iza Georgea Russella u Mercedesu.


Lewis Hamilton u posljednjoj utrci imao je hidraulički kvar na bolidu, a u ukupnom poretku završio je 6.


Prvak u pogledu konstruktora postala je ekipa RedBulla, druga je ekipa Ferrarija, a treći Mercedes.


Ovom utrku, od Formule 1 oprostila su se trojica vozača, a možda i četvorica, jer Daniel Ricciardo je još uvijek u pregovorima oko nastavka karijere. Mladi Mick Schumacher, ponajviše zbog loših rezultata i brojnih incidenata, nije dobio produljenje ugovora s ekipom Haasa. Istu sudbinu doživio je i Nicolas Latifi u Williamsu.


Schumachera će sljedeće sezone zamijeniti povratnik u Formulu 1, Nico Hulkenberg, a Latifija će zamijeniti Logan Sargeant, koji je do sad vozio u Formuli 2.


Daniel Ricciardo najvjerojatnije odlazi u ekipu RedBulla kao treći vozač.


Od Formule 1, oprostila se istinska legenda ovog sporta, četverostruki osvajač naslova Formule 1, Sebastian Vettel. Nakon debija u BMW Sauberu 2006. godine, preko prve pobjede u Toro Rossu 2008. godine, pa prelazak u Red Bull i tada četiri naslova prvaka zaredom. Nakon fenomenalne avanture u RedBullu, Vettel je potpisao za Ferrari s kojim je želio osvojiti svoj peti naslov prvaka. Nažalost, za navijače Ferrarija u 5 godina to nije uspio. Posljednje dvije godine vozio je za Aston Martin, za kojeg je kako je sam rekao bio korak unazad u natjecateljskom kontekstu, no korak unaprijed u razumijevanju i prenašanju znanja. Na kraju može se samo reći: “Danke, Seb.”


Posljednjih 246 dana, koliko je trajala ova sezona Formule 1, bili su puni iznenađenja. Svi ljubitelji Formule 1 sada odlaze na “zimski san” i bude se ponovno 5. ožujka kada počinje nova sezona koja će, kako se svi nadamo, biti malo više uzbudljivija.