Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Žele promovirati mir

Međunarodni olimpijski odbor još uvijek brani svoj plan za sudjelovanje ruskih sportaša na OI

Autor: Hina

22.02.2023. 11:42
Međunarodni olimpijski odbor još uvijek brani svoj plan za sudjelovanje ruskih sportaša na OI

Foto: Foto REUTERS

U ponedjeljak se više od 30 zemalja, među kojima su i SAD, Velika Britanija i Francuska, založilo za zabranu nastupa ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodnim natjecanjima



BERLIN Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u obrani svog plana kojim pokušava pronaći način za sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša za Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine navodi kako najveći svjetski sportski događaj ne bi smio izazivati podjele i isključivati sportaše.


“Olimpijske igre ne mogu sprečavati ratove i sukobe niti mogu upućivati na sve političke i društvene izazove našeg svijeta. Rat u Ukrajini je u domeni politike, a Olimpijske igre mogu biti svjetski primjer gdje bi svi poštivali ista pravila i jedni druge. One mogu otvoriti vrata dijalogu i građenju mira na način na koji podjele ne mogu.


Naša je misija uvijek bila promovirati mir putem sporta, MOO ostaje posvećen toj misiji i ujedinjavanju cijelog svijeta u mirnom natjecanju. Za izgradnju mira potreban je dijalog, natjecanje u kojem sportaši poštuju Olimpijsku povelju može poslužiti kako katalizator za razgovor, što je uvijek prvi korak ka ostvar”, objavio je MOO u srijedu.




Nakon što je MOO iznio plan prema kojemu bi se ruskim i bjeloriuskim sportašima omogućilo ispuniti norme za nastup u Parizu kroz azijske kvalifikacije s obzirom da im je zabanjen nastup u europskim natjecanjima zbog ruske agresije na Ukrajinu preko bjeloruskog teritorija prije godinu dana, taj plan su oštro kritizirale mnoge europske zemlje kao i SAD, Kanada te Australija.


U ponedjeljak se više od 30 zemalja, među kojima su i SAD, Velika Britanija i Francuska, založilo za zabranu nastupa ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodnim natjecanjima, a Ukrajina je zaprijetila bojkotom Igara u Parizu ako se omogući nastup Rusima.