Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Šime i Mihovil Fantela

Na Lanzaroteu se na moru može okusiti baš sve

Autor: Šime Ćurko

22.02.2023. 15:41
Na Lanzaroteu se na moru može okusiti baš sve

Foto: Red Bull content pool



Otok Lanzarote u Atlantskom oceanu, u blizini afričkog kontinenta, i ove je godine baza u kojoj se Šime i Mihovil Fantela u veljači pripremaju za novu jedriličarsku sezonu. Lanzarote je dio Kanarskog otočja i u blizini je afričkog kontinenta. Iako je pod španjolskom zastavom, udaljen je punih 1.500 kilometara od Madrida, a čak ni u 21. stoljeću nije do njega lako doći s punom jedriličarskom opremom.


– Putovanje uključuje tri dana vožnje kombijem do trajektnog pristaništa u Cadizu i onda trajektom još 27 sati do Lanzarotea. Baš je epsko putovanje – kaže Šime Fantela. Lanzarote je atraktivan turistima zbog svog čistog mora i pješčanih plaža, kao i vulkanskih stijena te ukusne hrane bazirane na plodovima mora. No, jedriličari ga izabiru prije svega zbog vjetra, koji se pojavljuje u svim varijantama, uključujući stabilni, ali i potpuno promjenjivi vjetar.


– Ovdje se na moru može okusiti baš sve. Ako odeš na jednu stranu otoka, tamo su stvarno veliki valovi kakve nigdje drugdje nismo vidjeti, a onda na drugoj strani imate mirnije uvjete s manjim valom, gdje vjetra također ne manjka – dodaje Mihovil.




Baš zato Fantele u Lanzaroteu bruse svoju formu tijekom veljače, a za njih je dobra vijest da su i mnogi drugi prepoznali atraktivnost ovog otoka, što im daje priliku za »regatavanje«, odnosno međusobno utrkivanje s drugim 49er jedrilicama.


– Lanzarote nismo izabrali samo zbog uvjeta, nego i zato što dolaze i druge vrhunske posade i možemo se s njima natjecati, što nismo mogli u Zadru tijekom zime – nastavlja Šime.


Pa iako im pustinjski pijesak kojeg vjetar nosi iz Afrike ponekad otežava posao, Fantele svejedno biraju Lanzarote za trening bazu u svakoj važnoj sezoni, poput ove predolimpijske u kojoj će se dijeliti olimpijske norme, na Svjetskom prvenstvu u nizozemskom Scheveningenu u kolovozu.


Za Šimu i Mihovila ožujak znači povratak na Mediteran, gdje će u Palma de Mallorci nastaviti trenirati uoči prve velike regate sezone, Trofeja princeze Sofije koja se održava od 31. ožujka do 8. travnja upravo na Balearima. A Lanzarote će u svijetu jedrenja biti još važniji sljedeće godine, jer će na ovom otoku od 27. veljače do 3. ožujka biti održano Svjetsko prvenstvo, kao uvertira za Olimpijske igre u Parizu na kojima će Šime loviti svoju drugu zlatnu olimpijsku medalju, prvu u paru s bratom Mihovilom…