Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Liga prvaka

Nakon tri mjeseca vraća se Liga prvaka i to s nekoliko poslastica za nogometne sladokusce

Autor: Hina

13.02.2023. 13:10
Nakon tri mjeseca vraća se Liga prvaka i to s nekoliko poslastica za nogometne sladokusce

Foto: Leo Messi/Foto REUTERS

Svakako najzanimljiviji susret ovoga tjedna bit će okršaj PSG-a i Bayerna na Parku prinčeva. Oba sastava trese mini kriza



ZAGREB  Nakon više od tri mjeseca pauze ovoga tjedna kreće nokaut faza elitnog nogometnog natjecanja “Starog kontinenta”, Lige prvaka.


Zbog “zimskog” Svjetskog prvenstva u Kataru, grupna faza Lige prvaka završila je početkom studenog, a ne kao što je ranije bio običaj u prosioncu.


Pauza u Ligi prvaka je trajala više od tri mjeseca, a osmina finala kreće ovoga utorka s dva okršaja. Na San Siru će snage odmjeriti Milan i Tottenham, dok se u Parizu sastaju Paris Saint-Germain i Bayern Munchen. U srijedu Club Brugge dočekuje Benficu, a Chelsea gostuje kod Borussije Dortmund.




Idućeg tjedna su na rasoporedu preostale četiri utakmice prve runde osmine finala. U utorak, 21. veljače će igrati Liverpool – Real Madrid, te Eintracht Frankfurt – Napoli, a dan kasnije RB Leipzig – Manchester City, te Inter – Porto.


Uzvratni susreti su 7. i 8. ožujka, te 14. i 15. ožujka.


Ždrijeb osmine finala donio nam je nekoliko spektakulatnih ogleda već u ranoj fazi natjecanja.  Prošlosezonski finalisti Liverpool i Real Madrid odmjerit će snage već u osmini finala ove sezone, dok su kuglice “spojile” Bayern i PSG.


Svakako najzanimljiviji susret ovoga tjedna bit će okršaj PSG-a i Bayerna na Parku prinčeva. Oba sastava trese mini kriza.


PSG je na startu ove godine u sedam ligaških susreta doživio tri poraza (Lens, Rennes, Monaco), remi (Reims), te tri pobjede (Angers, Montpellier, Toulouse), te ispao u osmini finala Kupa od Marseillea.


Parižani se i dalje mogu pohvaliti prednošću od pet bodova na vrhu tablice Ligue 1, ali gubitak dvije uzastopne utakmice daleko je od idealnog načina pripreme za europski susret s Bayernom.


Lionel Messi je propustio poraz od Monaca zbog problema s tetivom, ali je trener Christophe Galtier izjavio da će Argentinac biti spreman za utorak. No, po svemu sudeći neće biti Kyliana Mbappea koji je propustio posljednje tri utakmice zbog ozljede bedra. U medije se posljednjih dana probijaju i vijesti o napetostima i sukobima u svlačionici.


Bayern također prolazi kroz mini-krizu. Sa zimske stanke se vratio s tri uzastopna remija 1-1, no uslijedile su dvije pobjede. Mir u taboru bavarskog prvaka remeti i igrač koji ove sezone više neće igrati, vratar Manuel Neuer. Vratar “elfa” je na skijanju slomio nogu, a potom je dao “eksplozivan” intervju u kojem je verbalno napao klupsko vodstvo zbog razlaza s trenerom vratara Tonijem Tapalovićem.


Julian Nagelsmann je ostao i bez Lucasa Hernandeza koji je u Katru slomio prednje križne ligamente desnog koljena. Upitan je i nastup Sadija Manea, koji je zbog ozljede propustio World Cup.


Bayern je trenutačno u nizu od 19 utakmica bez poraza u svim natjecanjima, a njihov posljednji natjecateljski poraz dogodio se 17. rujna 2022. protiv Augsburga u Bundesligi (1-0).


U sjeni pariškog ogleda, na San Siru će snage odmjeriti Milan i Tottenham.


Milan je proteklog vikenda je minimalnom pobjedom protiv Torina (1-0), prekinuo niz od sedam susreta bez slavlja, pri čemu su ispali iz nacionalnog Kupa.


Neuvjerljiva, ali dragocjena pobjeda pomogla je Stefanu Pioliju, kako bi barem malo ublažio silne kritike. Zanimljivo, ispred Milana, koji je sedam puta bi europski prvak, bit će prvi susret u nokaut fazi Lige prvaka nakon poraza od Atletico Madrida u osmini finala 2014. Tottenham dočekuje gostovanje u Italiji nakon neugodnog 1-4 poraza od Leicester Cityja.


Prvi vratar Milana Mike Maignan nije igrao od rujna zbog ozljede potkoljenice, domaćin je i dalje bez Zlatana Ibrahimovića. Upitni su i Fikay Tomori, Ismael Bennacer, te Alessandro Florenzi. Hrvatski nogometaš Ante Rebić prijavljen je za susret i konkurirat će za susret.


Gosti će biti bez suspendiranog Hojbjerga, dok je Bentancur dodan na popis ozlijeđenih, na kojem su već Lloris, Bissouma i Sessegnon. Hrvatski reprezentativac Ivan Perišić trebao bi startati od prve minute za Tottenham.


RASPORED SUSRETA OSMINE FINALA:


Utorak, 14. veljače:


Milan – Tottenham
PSG – Bayern


Srijeda, 15. veljače:


Club Brugge – Benfica
Borussia Dortmund – Chelsea


Utorak, 21. veljače:


Liverpool – Real Madrid
Eintracht Frankfurt – Napoli


Srijeda, 22. veljače:


RB Leipzig – Manchester City
Inter – Porto


UZVRATNI SUSRET


Utorak, 7. ožujka
Benfica – Club Brugge
Chelsea – Borussia Dortmund


Srijeda, 8. ožujka
Tottenham – Milan
Bayern – PSG


Utorak, 14. ožujka
Manchester City – RB Leipzig
Porto – Inter


Srijeda, 15. ožujka
Real Madrid – Liverpool
Napoli – Eintracht Frankfurt