Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Pripreme za SP

Nekadašnji rukometaš Zameta ponovo u reprezentativnom dresu: "Vjerujem da ova Hrvatska ima kvalitetu"

Autor: Igor Duvnjak

04.01.2023. 14:17
Nekadašnji rukometaš Zameta ponovo u reprezentativnom dresu:

Foto: Jakov Gojun/Foto PIXSELL

Mi znamo što je naš cilj, prvo pobijediti Egipat pa onda idemo kasnije na Maroko i SAD. Put do polufinala nije lagan. Svi nas respektiraju, a mi to moramo dokazati na terenu - kaže Gojun



RIJEKA  Ozljeda zbog koje je Tin Lučin, riječki bek svjetske klase, otpao s liste putnika za Svjetsko prvenstvo, što će se od 11. do 29. siječnja igrati u Poljskoj i Švedskoj, natjerao je izbornika hrvatske rukometne reprezentacije Hrvoja Horvata na traženje novih rješenja kojima bi Hrvatska bila što bliže kvaliteti, koja je godinama donosila brojne uspjehe na najvećim natjecanjima. Horvat se okrenuo k starim i dobrim odavno dokazanim rješenjima, pa je pozvao iskusnog vanjskog igrača Jakova Gojuna, koji je u riječkom Zametu postao igrač međunarodne klase, a sada je iskusni oslonac prvaka PPD Zagreba i trofejni iskusnik, koji je osvajao medalje na svjetskom i europskom prvenstvu te Olimpijskim igrama.


– Čuo sam se u dva, tri navrata s izbornikom Horvatom – kaže Jakov Gojun, popularni »Jaki«, o predvečerju njegovog poziva na završne pripreme za Svjetsko prvenstvo. Iskusni bek je davno, kao klinac, došao u Zamet i iz sezone u sezonu je u Rijeci stasao u kvalitetnog igrača i reprezentativca. – Izbornik uvijek dolazi pogledati naše klupske nastupe u Ligi prvaka, također i u hrvatskoj ligi. U početku je plan bio da se ide na Svjetsko prvenstvo s mlađim igračima, no dogodile su se neke ozljede koje su utjecale na ostvarenje toga plana koji je izbornik imao za Svjetsko prvenstvo. Kako smo znali dobro igrati u Ligi prvaka, Horvat me znao zvati raspitujući se bih li mogao igrati u obrani i to ono što igramo u PPD-u Zagreb i što nam se sviđa te da bismo to igrali i u reprezentaciji.


Riječ je o specifičnoj zoni koja bi potencijalno mogla biti dobar obrambeni kišobran reprezentaciji, koji je u klupskom okruženju Zagrebaša forsirao svojevremeno trofejni izbornik, a sada trener Slavko Goluža.


Obrana




– Tu se igra po logici, nema tu neke velike mudrosti. U obrani smo svi visoki dva metra, tu negdje, neki manje, neki više. Pritom je bitno da smo gusti u obrani, a pritom nas nije lako »propucati«. Samim tim je i našim vratarima lakše braniti. O tome često razgovaram s našim vratarom, Riječaninom Dinom Slavićem. Njemu je puno lakše braniti s ovom obranom koju mi igramo. U takvoj igri više prostora puštamo krilima, nego što dajemo prolaza bekovima da se napucavaju. To smo malo posložili nakon što je došao Goluža i to nam ide. Cilj nam je to prenijeti i u reprezentaciju koliko god je to moguće, iako u izabranoj momčadi imamo više varijanti obrane. Primjerice, zonu »5-1« sa Srnom, uz to imamo više rotacija u igri nešto što ih imamo u PPD-u Zagreb jer ipak je ovo hrvatska reprezentacija. Uvijek nas je krasila ta obrana i svi smo svjesni da bez obrane ne možemo dobro igrati na turniru. Uvijek pritom moramo dati sve od sebe, pogotovo u obrani, a potom se posvetiti tranziciji i napadu, dobro ih organizirati.


Dolazak na reprezentativne pripreme odmah na početku nove godine značio je radostan susret Jakova Gojuna sa suigračima uoči novog velikog međunarodnog turnira, Svjetskoga prvenstva.


– Reprezentacija je meni nešto posebno, taj mi je dres stvarno uvijek bio najdraži. I sada je bilo tako kada sam vidio te momke, iako su mnogo mlađi od mene. Osim dvojice, trojice, to su sve momci s kojima praktički nisam nikada igrao, ali meni je iskreno drago da sam opet tu. U meni ima još uvijek motiva i vatre. Sretan sam što ću otići na još jedno svjetsko prvenstvo. Prije svega, daj Bože da svi budemo zdravi. I prošle sezone sam dobio poziv kada sam praktički uletio na Europsko prvenstvo u Mađarskoj jer je bilo puno igrača pozitivnih na koronavirus. I sada kada sam se naknadno priključio reprezentaciji, mene to ispunjava, to je sve gušt. Uskoro ću imati 37 godina, dobro se osjećam, zdrav sam i, što je najvažnije, imam volje.


Jakov Gojun je u hrvatskoj reprezentaciji koja ima čitav niz mlađih igrača.


Kolektiv


– Ovo je reprezentacija u jednom drugačijem izdanju. Vremena su se promijenila, puno je novih momaka. Igra se jedan drugačiji rukomet nego u proteklih deset, petnaest godina. Mijenja se sve, tako i momčad. Igrači su radišni, što je jako bitno. Utakmicu ne može dobiti pojedinac, nego samo kolektiv. Nama je cilj da prije svega budemo dobra ekipa, da im mi stariji prenesemo ono što možemo, da nas mladi prate te da svi dišemo kao jedan. Bilo je lijepo gledati naše nogometaše na Svjetskom prvenstvu, a izbornik Zlatko Dalić je po svom dolasku napravio da dišu svi kao jedan. To je sada i nama cilj, da se borimo. Nema tu nikakve glume, svi trče, »bacaju se na glavu«. Vjerujem da ćemo tako dočekati početak Svjetskoga prvenstva i prvu utakmicu s Egiptom, koja puno znači. Toga smo svi svjesni.


U skupini G su, osim Hrvatske i Egipta, još Maroko i SAD.


– Nismo favoriti kao nekada. Toga smo, hvala Bogu, svi svjesni. Ali u jednu mi je ruku to i drago. Ne volim, naime, unaprijed najavljivati polufinala, medalje ili nešto takvo. Uvijek volim reći da treba ići utakmicu po utakmicu, pogotovo zbog ovih momaka od kojih će neki prvi put igrati na svjetskom prvenstvu. Ovo je sigurno njima opterećenje. Mi znamo što je naš cilj, a to je, kao prvo, pobijediti Egipat pa onda idemo kasnije na Maroko i SAD. Kasnije ćemo vidjeti što će biti, križamo se sa skupinom u kojoj je Danska. Put do polufinala nije lagan, svi smo svjesni koliko je to teško, ali nema pritom preskakanja stepenica. Idemo jednu po jednu. Karakter imamo. Bez obzira na to što smo malo oslabljeni u odnosu na prijašnje godine, vjerujem da ova Hrvatska ima kvalitetu. Svi nas respektiraju, a mi to moramo dokazati na terenu.


Zametu će svanuti bolji dani

Jakov Gojun je sezonama bio sudionik zapaženih Zametovih uspjeha, sada je svjedok da riječka momčad nema ni boda u čak 14 premijerligaških duela.


– Od srca šaljem pozdrave svima u Rijeci. Znam za sadašnje Zametove rezultate, sve pratim i čitam. Žao mi je zbog situacije u kojoj se klub našao jer je Zamet uvijek bio lijepa odskočna daska za sve mlade igrače. Iskreno mi je žao da je do ovoga došlo, ali vjerujem da će Zamet skupiti snage i pronaći rješenja. Rijeka je ipak grad rukometa. Bilo bi šteta da Zamet ode u Drugu ligu, ne bih to želio – poručio je Gojun.