Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

zadranin Marijan Buljat

Cimer Luki Modriću na SP-u 2006. godine: "Brazil je i tada bio jak, ali nas se sada puno više respektira"

Autor: Šime Ćurko

09.12.2022. 06:55
Cimer Luki Modriću na SP-u 2006. godine:

Foto: Luka Modrić/Foto REUTERS



S Hrvatskom je bio na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2006. u Njemačkoj, gdje je mu je cimer bio sugrađanin Luka Modrić. Ipak…


– Bio sam 24. igrač, odnosno prva zamjena. Za natjecanje su se mogla prijaviti 23 igrača, a ja bih uskočio u slučaju neke ozljede. Kako nije bilo izostanaka, sve tri naše utakmice gledao sam s tribine – kaže Zadranin Marijan Buljat (1981.), jedini igrač koji je u Prvoj HNL nastupao za Dinamo, Hajduk, Rijeku i Osijek. I 16 i pol godina kasnije sjećanja na Mundijal itekako su živa.


Teške ozljede

Kad je bio u najboljoj formi, Buljata je zaustavila teška ozljeda. Na zimskim pripremama Dinama 2007. godine, nakon starta Eduarda da Silve na treningu slomio je lijevu nogu. Tri godine kasnije, u siječnju 2010. uslijedila je nova teška ozljeda, i to ponovo na pripremama, ovaj put Hajduka.




Buljatu su u sudaru s Matejom Jonjićem pukle obje kosti potkoljenice desne noge, i fibula i tibija. Četiri godine kasnije završio je karijeru tijekom koje je upisao 38 nastupa za mlade nacionalne selekcije i dva za Vatrene.

 


– S Brazilom smo u 1. kolu igrali u Berlinu pred skoro 80 tisuća gledatelja. Bila je sjajna atmosfera, što i ne čudi kad se zna koliko Hrvata živi u Njemačkoj. Sjećam se da smo Modrić i ja u jednom trenutku komentirali kako bismo voljeli biti među našim navijačima na tribini. Nažalost, Brazil je pobijedio 1:0, ali takve se utakmice, ako ih i izgubite, pamte cijeli život.


Puno se toga promijenilo od 2006., premda su neke stvari konstanta.


– Brazil je tada, kao i danas, bio vrlo jak. Uostalom, u Njemačku su došli kao svjetski prvaci. S te strane nema ništa novo. Međutim, naš se status značajno promijenio, puno više nas se respektira, posebno nakon srebra u Rusiji 2018. godine.


Samo titula


Hrvatska je u četiri utakmice u Kataru pokazala vještinu igre na rezultat.


– Postoji dojam, a postoje i činjenice, koje su puno važnije od ljepote igre. Dojam je da možemo bolje od onoga što smo prikazali, posebno protiv Japana. Međutim, rezultat sve pokriva, a činjenica je da smo među osam najboljih u svijetu. Puno se nogometnih velesila vratilo kući, neke, poput Italije, nisu ni došle u Katar. Međutim, kod nas se priznaje samo prvo mjesto. Tako je bilo kad smo mi igrali, tako je i danas. Malo tko razmišlja o tome što sve trebate napraviti samo da biste došli na Svjetsko prvenstvo, a o nekom većem uspjehu na tako jakom natjecanju da i ne govorim.


Marijan Buljat


Brazilci ponekad izgledaju kao da se igraju nogometa, vještine koje pokazuju teško je vidjeti kod drugih reprezentacija.


– Brazil je favorit, ali i mi smo im do sada najveći izazov u Kataru, u kojem nemaju pravo na pogrešku. Našu priliku vidim u veznom redu koji je, po mojoj procjeni, jači od brazilskog. Puno očekujem od Lovrena i Gvardiola, koji su se potvrdili kao sjajan stoperski par. Upravo njih dvojica najbolje oslikavaju ovu momčad kao kombinaciju vrlo iskusnih igrača i mladih koji uz njih stasaju.


Dnevni boravak


Do sada se pokazalo da teško postižemo golove.


– Idealno bi bilo kada bismo uz odličnu obranu imali i efikasan napad. Ali to nikome, pa ni vrhunskim momčadima, nije lako uskladiti. Postoje reprezentacije koje igraju atraktivnije od nas, ali dio njih se već oprostio od Svjetskog prvenstva. Pa sad birajmo, hoćemo li rezultat ili nešto drugo. Ja sam uvijek za rezultat.


Buljat danas ima svoj ugostiteljski objekt u blizini ŠC-a Višnjik, a radi i kao nogometni skaut.


– Kafić nam je kao dnevni boravak. Uvijek ima nekoga od bivših i sadašnjih igrača. Nogomet je neiscrpna tema, posebno kad nam reprezentacija ima ovako dobre rezultate.


Nogomet u gradu košarke

Jedan je Zadranin obilježio osminu finala protiv Japana. Dominik Livaković obranio je čak tri jedanaesterca i uveo nas među osam najboljih. Drugi Zadranin Luka Modrić godinama je čovjek koji nosi igru Vatrenih, na klupi je Martin Erlić. U Rusiji su uz Livakovića i Modrića bili Danijel Subašić, još jedan znalac za penale, i Šime Vrsaljko. Premda je klupski nogomet u gradu košarke daleko od velike scene, reprezentaciju je nemoguće zamisliti bez Zadrana. Buljat je za A selekciju debitirao 1. ožujka 2006. u pobjedi 3:2 protiv Argentine u švicarskom Baselu. Zanimljivo, upravo je taj dvoboj bio i prvi Modrićev nastup za A selekciju.