Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Marijan Kustić

Čelnik Hrvatskog nogometnog saveza poslije osvajanja bronce: "Ova reprezentacija ima pobjednički DNK i to smo iznova pokazali"

Autor: Davor Petrović

25.12.2022. 14:28
Čelnik Hrvatskog nogometnog saveza poslije osvajanja bronce:

Foto: Foto REUTERS



Marijan Kustić jednoglasnom odlukom je postao predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza na izbornoj Skupštini održanoj 29. srpnja 2021. godine, što znači da je netom završeno Svjetsko prvenstvo bilo prvo veliko natjecanje u njegovom mandatu. I to kakvo…


– Vjerujem da smo svi skupa još uvijek pod dojmom novog vrhunskog rezultata, koji je ostvarila hrvatska nogometna reprezentacija. Osvajanje brončane medalje na Svjetskom prvenstvu uspjeh je koji će zauvijek ostati upisan u povijest hrvatskog sporta i nogometa te će se prepričavati generacijama – kaže Kustić.


Kako sada gledate na nastup hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu, s ovih nekoliko dana odmaka, kada su se prvi utisci slegnuli?


– Hrvatski nogomet se s ovom trećom medaljom osvojenom u samo šest nastupa na svjetskim završnicama upisao u svjetsku nogometnu povijest. Ponosni smo i sretni što smo dio ovog uspjeha, što smo uspjeli još jednom ujediniti čitavu Hrvatsku i razveseliti naše navijače u zemlji i diljem svijeta. Ali vremena za opuštanje i slavlje nema, nastavljamo dalje i još snažnije raditi na jačanju hrvatskog nogometa. Postavili smo letvicu na najviše razine i svi zajedno moramo još više raditi kako bismo nastavili tim putem.


Marijan Kustić/Foto PIXSELL

Marijan Kustić/Foto PIXSELL


Kakva su bila vaša očekivanja uoči odlaska u Katar, odnosno koji rezultatski doseg biste prije mjesec dana ocijenili kao uspjeh?




– Kao sportaši uvijek stremimo najvišim ciljevima i želimo otići što dalje u svakom natjecanju. Naš primarni cilj za ovo Svjetsko prvenstvo, kao i za druga natjecanja, plasman je na završna natjecanja. Kontinuitet osiguravanja odlaska na europska i svjetska prvenstva je temelj, ali i uspjeh koji možda i sami često shvaćamo nedovoljno velikim. Ali pogledajte samo koliko velikih reprezentacija nije sudjelovalo na ovom Svjetskom prvenstvu, počevši od europskog prvaka Italije. Nakon ostvarenog prvog i osnovnog cilja naša je želja bila prolazak grupne faze, a kada uđete u eliminacijski turnir, sve je moguće, što smo dokazali već tri puta.


Jasna pravila


Jeste li se nadali da Hrvatska može otići tako daleko?


– Od prvog dana okupljanja reprezentacije i odlaska u Katar, u javnim istupima isticali smo nevjerojatno zajedništvo, pozitivnu atmosferu i fokusiranost svih igrača, stručnog stožera i svih članova ekspedicije. Takva atmosfera dala nam je pozitivan osjećaj, kao da se osjećalo da će uslijediti ovako velik rezultat. Hrvatska reprezentacija kolektiv je koji je utemeljen na zajedništvu, a kvaliteta rada čitavog sustava, našeg izbornika te iznimna kvaliteta igračkog kadra dali su nam za pravo da se imamo pravo nadati.


Iako je jasno da je svaka nosila puno raznih emocija, koja utakmica vam je bila najstresnija za praćenje?


– Svaka utakmica nosila je svoju težinu. Na svjetskom prvenstvu sve utakmice su na svoj način eliminacijske. Naravno, kako se povisuju ulozi, tako je i razina stresa bila veća. Iskustvo koje imamo iz Rusije sigurno je pomoglo da svi, od nas na tribinama do stožera i igrača, zadržimo smirenost i ne gubimo fokus. I to nam se na kraju vratilo. Ova reprezentacija ima pobjednički DNK i to smo iznova pokazali, zbog čega ne možemo govoriti o sreći ili spretnosti. Ovo je rezultat koji je izboren na terenu zalaganjem, vjerom i sposobnošću. Svaku utakmicu, a možda posebno onu pobjedu protiv Brazila, koji je bio možda i najveći favorit za osvajanje prvenstva, zauvijek ću pamtiti.


Tijekom Svjetskog prvenstva svjetski mediji su izvještavali o aferama i negativnostima u dosta reprezentacija, ali Hrvatska se nikada nije našla među njima. Budući da ste cijelo vrijeme bili s reprezentacijom, možete li reći gdje leži razlika?


– Spomenuto zajedništvo je prvi razlog. Hrvatska reprezentacija je iznad svega, iznad osobnih ambicija i pojedinca. Kult reprezentacije zajedno gradimo dugi niz godina. Izbornik Zlatko Dalić po tom je pitanju također napravio izniman posao. Kada imate jasna i pravedna pravila koja vrijede jednako za sve, i tome pridodate što Vatreni znače za sve Hrvatice i Hrvate, onda ovakvo zajedništvo ne može izostati. Svi zajedno trebamo nastaviti raditi na toj kulturi i pristupu, graditi duh zajedništva i privrženosti zajedničkom rezultatu, od najmlađih kategorija i svih reprezentativnih uzrasta.


Nakon utakmice za treće mjesto dio svjetskih medija ismijavao je hrvatsku reprezentaciju jer je, kako su tvrdili, slavila kao da je osvojila naslov svjetskog prvaka. Kako ste doživjeli te podcjenjivačke interpretacije?


– Smatram da se radi o izoliranim slučajevima i pojedincima te da tomu ne treba pridavati ni najmanje pozornosti. Pogledajte samo kakva slavlja i dočeke su imali Marokanci, koji su došli četvrti. Kakvo je mnoštvo dočekalo francuske reprezentativce, koji su izgubili finale, a bili su svjetski prvaci prije četiri godine. Sjetite se samo kakav doček i slavlje je imala Belgija kada je 2018. u Rusiji osvojila broncu. Hrvatska ima nevjerojatan privilegij da u zadnja dva svjetska prvenstva osvaja srebro i broncu, a neke od najvećih svjetskih nogometnih sila na ta dva prvenstva nisu osvojile niti jednu medalju. Talijani nisu bili ni u Rusiji ni u Kataru, Nijemci na oba prvenstva nisu prošli skupinu, Španjolci nisu došli dalje od osmine finala. Vjerujte da bi svi oni slavili kao i mi da su uspjeli osvojiti barem jednu medalju.


Na dočeku u Zagrebu Bruno Petković je istaknuo da je za igrače iz HNL-a najveća nagrada što su za vrijeme Svjetskog prvenstva svi živjeli kao jedno jer nije bilo podjela na sjever i jug, odnosno Dinamo i Hajduk. Kako vi gledate na to i smatrate li da HNS u budućnosti može smanjiti te razlike?


– Kao što sam napomenuo, reprezentacija je iznad svega i tako mora uvijek biti. Sport spaja, a ne razdvaja. Natjecateljski duh i rivalstvo, kada je ono pozitivno i sportsko, daje posebnu draž i zato svi mi toliko volimo nogomet. HNS aktivno radi na poticanju upravo takvog poimanja nogometa i sporta uopće. Naš primarni cilj je osigurati jednake uvjete za sve. Podjele ne mogu donijeti ništa dobrog, a naša reprezentacija najbolji je dokaz, koji potvrđuje tu tezu. Zajedništvom možemo postići puno dobrog za hrvatski nogomet.


Novi izazovi


Nova godina Hrvatskoj donosi Final four Lige nacija. Kakva su vaša očekivanja od tog turnira, koji će biti održan sredinom lipnja u Nizozemskoj?


– Bit će to još jedno nogometno slavlje za našu zemlju. Plasman na Final four Lige nacija je izniman uspjeh sam po sebi. Ne treba zaboraviti da smo plasman na završnicu izborili osvajanjem prvog mjesta u grupi s Francuskom, svjetskim prvakom i doprvakom sa zadnjih dvaju Svjetskih prvenstava. Radujemo se novoj prigodi za nadmetanje s najboljim europskim reprezentacijama. Prije toga očekuje nas i početak kvalifikacija za nadolazeći EURO, a u lipnju će se održati i EURO za U-21, na kojem nastupa naša mlada reprezentacija. Pred nama je godina puna novih izazova i, nadamo se, novih lijepih trenutaka za hrvatski nogomet. Sve ovo govori kako je hrvatski nogomet na pravom putu i sve ćemo napraviti da se ovo putovanje nastavi.


Općenito, kako vidite budućnost hrvatskog nogometa nakon druge uzastopne medalje na svjetskim prvenstvima?


– HNS kao krovna nogometna organizacija uvijek je jednim okom usmjerena na budućnost hrvatskog nogometa, što smatram da je i naš zadatak. Takav pristup doprinio je postizanju ovakvih monumentalnih rezultata kakve zajedno proživljavamo i slavimo danas. Pred nama je još puno posla, ali vjerujem da mogu s ove pozicije reći kako će nam budućnost donijeti još mnogo toga dobrog. Hrvatska je danas svjetska nogometna velesila, rezultati naše reprezentacije daju nam za pravo da se tako i postavimo, a tako nas se i doživljava diljem svijeta gdje se rezultati poput osvajanja bronce, pobjede nad Brazilom i drugim svjetskim nogometnim velesilama ne doživljavaju kao svjetsko čudo. Ovi rezultati ne smiju nas zavarati i uljuljkati, već nam moraju biti poticaj da svi zajedno radimo još jače i više na jačanju hrvatskog nogometa u svim njegovim segmentima.


Hrvatski nogomet zaslužuje adekvatne stadione

Svaki ovakav uspjeh sa sobom nosi i velika obećanja vezana uz obnovu infrastrukture. Možete li reći kakva je sada situacija po tom pitanju, odnosno je li realno očekivati da početak kvalifikacija za iduće Svjetsko prvenstvo Hrvatska dočeka s barem jednim modernim stadionom?


– Idemo u dobrom smjeru. Proces je pokrenut i više nema odmaka. Imamo snažnu podršku Vlade Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem. HNS sa svoje pozicije čini sve kako bi maksimalno ubrzali proces, imamo podršku UEFA-e. Predsjednik Aleksander Čeferin i Zvonimir Boban žele nam pomoći. Hrvatski nogomet, naši igrači, klubovi i prije svega navijači zaslužuju adekvatne stadione. Vjerujem da je pred hrvatskim nogometom još bolje vrijeme. Izgradnja i obnova stadiona te prateće infrastrukture dugotrajan je i zahtjevan proces i baš zbog toga je potrebno u što skorijem roku pokrenuti te projekte – kaže Kust